Tips om meer uit je werknemers te halen als bouwbedrijf

Tips om meer uit je werknemers te halen als bouwbedrijf

Tips om meer uit je werknemers te halen als bouwbedrijfRegelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over de inefficiënte manier van werken binnen de bouwindustrie. Vaak wordt gesuggereerd, dat veel zuiniger kan worden omgesprongen met materialen, met de budgetten van opdrachtgevers en de krachten van werknemers. Door werknemers efficiënter te laten werken, haal je meer uit hun vaardigheden. In dit artikel geven we tips, die je bij deze transitie binnen je bouwbedrijf kunnen helpen.

Efficiënt omgaan met materialen op de werkplaats

Een van de makkelijkste manieren om medewerkers efficiënter te laten werken, is door ze duurzamer om te laten gaan met materialen. Het blijkt regelmatig voor te komen, dat medewerkers in de bouwindustrie geen weet hebben van de aanwezige materialen op een bouwplaats. Als gevolg hiervan zullen zij al snel een nieuwe lat of plank pakken om een bepaalde klus uit te voeren. Dit is vanzelfsprekend zonde, als andere werknemers nog een soortgelijke lat of plank hebben liggen voor hetzelfde type klus. Een cruciaal onderdeel hierbij is een goede communicatie tussen werknemers, een ordelijke inrichting van de werkplaats, enzovoorts.

Bespreek met werknemers dat zij gebruikte materialen allemaal op dezelfde plek leggen aan het eind van de werkdag. Zo blijft de werkplaats netjes, wat inzichtelijk maakt welke materialen er nog zijn en van welke materialen meer gekocht zal moeten worden voor de uit te voeren klussen. Op deze manier wordt er uiteindelijk minder weggegooid en zullen werknemers op een efficiëntere wijze te werk gaan. Ook niet onbelangrijk; het dagelijks laten opruimen van een werkplaats maakt de kans op ongelukken aanzienlijk kleiner.

Tip 1: laat medewerkers cursussen volgen 

Naast de mogelijkheid om medewerkers te laten zorgen voor een opgeruimde werkplaats, kun je meer uit werknemers halen door ze cursussen te laten volgen. Zeker binnen grote bedrijven in de zakelijke- en financiële dienstverlening is het niet ongebruikelijk, dat medewerkers een cursus volgen om hun kennis op bepaalde vlakken te verbeteren. Ook voor medewerkers in de bouw worden dergelijke cursussen aangeboden. Als werkgever kan het verstandig zijn om voor iedere werknemer een potje op te bouwen. Dit potje kan een werknemer door het jaar heen gebruiken om een dergelijke cursus te volgen.

Het volgen van cursussen biedt verschillende voordelen. Een medewerker zal zich nog sneller ontwikkelen, waardoor je als bedrijf meer uit een medewerker haalt op termijn. Daarbij zal een medewerker in veel gevallen netter en efficiënter te werk gaan bij het uitvoeren van klussen. De kennis die een medewerker tijdens een cursus opdoet, kan tijdens een volgende meeting binnen je eigen bedrijf gedeeld worden met andere werknemers. Zo heeft iedereen baat bij de cursus die door een individu gevolgd wordt.

Tip 2: vraag naar het advies van je medewerkers 

Niet alleen is het belangrijk om zelf naar mogelijkheden te zoeken om meer uit de vaardigheden van je medewerkers te halen. Ook is het interessant om naar medewerkers zelf te luisteren. Wat zijn voor hen punten waarop zij zich kunnen ontwikkelen? Op welke manier zouden ze deze punten willen verbeteren? Enzovoorts. Het kan om deze reden interessant zijn om regelmatig een gesprek met individuele medewerkers te houden, maar bijvoorbeeld ook met de groep als geheel. Door samen te brainstormen over goede ideeën kom je als werkgever tot inzichten die je voorheen niet had.

 

Mogelijk hebben werknemers uit hun eigen vrienden- of kennissenkring ideeën meegenomen, die ook van pas kunnen komen binnen je eigen bedrijf. Door hier rekening mee te houden en deze ideeën serieus te overwegen, haal je meer uit medewerkers en uit de prestaties van je bedrijf! Tijdens de individuele gesprekken met medewerkers heb je de mogelijkheid om hen de cursussen voor te stellen. Let hierbij in het bijzonder op de cursussen die aansluiten op de vaardigheden die medewerkers willen verbeteren. Vergelijk een dergelijk gesprek met een evaluatiegesprek.Tip 3: maak gebruik van een gereedschapswagen

Eerder in dit artikel werd al ingegaan op de voordelen die een opgeruimde werkplaats medewerkers biedt. Het zorgt dat de kans op ongelukken kleiner wordt, het gaat verspilling van materialen tegen, enzovoorts. Ook zorgt het vaak voor rust in het hoofd bij werknemers, die een gevoel van stress en wanorde kunnen ervaren als zij dagelijks op een werkplaats moeten werken met veel rotzooi. Naast de mogelijkheid om de overgebleven materialen op dezelfde plek te leggen aan het eind van de werkdag, kan ook het gebruik van een gereedschapswagen interessant zijn.

 

Een gereedschapswagen biedt medewerkers de mogelijkheid om het gereedschap standaard bij elkaar te bewaren. Dit voorkomt niet alleen dat er gereedschap zoek raakt, ook is het makkelijker om diefstal tegen te gaan. Het komt regelmatig voor dat er gestolen wordt van werkplaatsen. Zeker bij duur elektrisch gereedschap kan dit grote gevolgen voor je bedrijf hebben. Een gereedschapswagen is eenvoudig op slot te draaien en kan na gebruik in een keet op de werkplaats worden gezet.

Tip 4: een steekwagen gebruiken om werk makkelijker te maken  

Goed gereedschap is essentieel bij het uitvoeren van projecten. Met kwalitatief goed gereedschap wordt het voor medewerkers van je bouwbedrijf makkelijker om klussen uit te voeren. Zij zijn hierdoor sneller klaar en werken daardoor efficiënter gedurende de werkdag! Naast goed gereedschap in de vorm van een decoupeerzaag, een krachtige boormachine en bijvoorbeeld een multitool, zijn er verschillende andere hulpmiddelen verkrijgbaar om werkzaamheden op de werkplaats makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld ook na over de aanschaf van een steekwagen. Met een steekwagen kunnen er in een keer een groot aantal stenen vervoerd worden, zonder dat deze stuk voor stuk door een medewerker verplaatst moeten worden.

 

Naast het feit dat een steekwagen het vervoer van zware objecten sneller laat verlopen, voorkomt dit ook dat medewerkers blessures oplopen tijdens hun werk. Zeker bij stenen is de kans op klachten aan de nek of rug relatief groot. Bij de aanschaf van een steekwagen is het belangrijk om rekening te houden met het maximale draaggewicht van de steekwagen. Dit moet aansluiten bij de objecten die je met deze steekwagen wil kunnen vervoeren over de werkplaats. Een steekwagen bestel je tegenwoordig eenvoudig online, evenals de gereedschapswagen en los gereedschap.

Evaluatiegesprek na het uitvoeren van projecten 

Om te kijken of je op de goede weg bent bij het maximaliseren van de efficiëntie van medewerkers, is het verstandig om projecten af te sluiten met een evaluatiemoment. Ga nog eens met een aantal medewerkers om tafel zitten, om te bespreken welke zaken goed en minder goed zijn gegaan tijdens het project. Door hierbij te luisteren naar je medewerkers, wordt het in de toekomst makkelijker om meer uit hun vaardigheden te halen of ze hun vaardigheden te laten ontwikkelen. Een goede projectadministratie is essentieel zodat je overschrijdingen van een budget of planningen bij kunt houden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1016x
Toegevoegd: 04-01-2019 09:51
Gewijzigd: 05-01-2019 14:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!