Dozen

FEFCO Codering; standaard bij kartonnen dozen

DozenVeel bedrijven werken dagelijks met kartonnen dozen en ze komen in veel soorten, maten en uitvoeringen. Maar als je kartonnen dozen gaat bestellen hoe weet je dan dat je de goede type kartonnen doos hebt uitgezocht? Voor veel ondernemers en inkopers kan dit erg verwarrend zijn. Hiervoor is de FEFCO codering bedacht. In dit artikel lees je wat de FEFCO codering is en welke codes er allemaal zijn.

Wat is de fefco codering? 

Zoals hierboven genoemd is de FEFCO codering een internationaal coderingssysteem voor kartonnen dozen. FEFCO staat voor Fédération Européenne des Fabricants de Carton Ondulé. Vertaald naar het Nederlands betekent dit Europese federatie van Golfkartonfabrikanten. Deze federatie heeft voor elk type kartonnen doos een eigen fefco code bedacht zodat ondernemers en inkopers gemakkelijk op basis van codes dezelfde doos kunnen vinden en inkopen, ongeacht de fabrikant.

Welke FEFCO codes zijn er?

In totaal zijn er bijna 170 verschillende FEFCO codes. Om deze allemaal te behandelen in dit artikel zou wel erg veel zijn. Daarom hebben wij de meest gebruikte FEFCO codes op een rij gezet voor jullie. We behandelen de volgende FEFCO codes in het artikel:

 • FEFCO 0110 
 • FEFCO 0200
 • FEFCO 0201
 • FEFCO 0203
 • FEFCO 0215
 • FEFCO 0306
 • FEFCO 0320
 • FEFCO 0330
 • FEFCO 0350
 • FEFCO 0401
 • FEFCO 0409
 • FEFCO 0421
 • FEFCO 0427

FEFCO 0110

De FEFCO 0110 is geen kartonnen doos maar een golfkartonnen plaat. Kartonnen platen worden veel gebruikt als tussenlaag, afdekplaat of bescherming van materialen. Vaak worden ze als bodemplaat gebruikt op een pallet zodat het materiaal niet verschuift of bovenop een pallet goederen om te voorkomen dat stof en vuil op de goederen terecht komt.


FEFCO 0200 

De FEFCO 0200  is een vouwdoos met slechts aan één kant kant kleppen om hem mee te sluiten. Dit zorgt ervoor dat de doos open is aan de boven- of onderkant. Dit geeft makkelijk toegang tot de inhoud. De FEFCO 0200 wordt daarom veelal gebruikt bij het archiveren van producten en/of het opslaan van producten.

FEFCO 0201

De FEFCO 0201 is veruit de meest bekende en meest gebruikte doos en wordt ook wel de Amerikaanse vouwdoos genoemd. De kartonnen doos heeft kleppen die gemakkelijk dichtgevouwen en dicht getapet kunnen worden. Het ontwerp van de doos is vrij simpel maar na vele jaren nog steeds efficiënt. De doos wordt veel gebruikt om producten mee te verzenden en producten in op te slaan. Het voordeel van de Amerikaanse vouwdoos is dat hij leverbaar is in bijna elk formaat.

FEFCO 0203

De FEFCO 0203 lijkt erg op de FEFCO 0201. Het enige verschil tussen de verschillende type kartonnen dozen zijn de kleppen. De kleppen van de FEFCO 0203 overlappen elkaar aan de onder- en bovenkant waar de FEFCO 0201 dit niet doet. Het nadeel hiervan is dat de doos meer opslagruimte in beslag neemt, maar het voordeel is dat de doos steviger is dan de Amerikaans vouwdoos. Hij wordt veel gebruikt voor het vervoeren van zwaardere producten, zoals bijvoorbeeld auto onderdelen.

FEFCO 0215

De FEFCO 0215 is een kartonnen doos met klepsluiting, vandaar dat deze ook wel klepdoos wordt genoemd. De doos beschikt over een zogehete ‘Zweedse bodem’. Een Zweedse bodem wil zeggen dat de bodem van de doos zelfsluitend is en dat je hiervoor geen tape nodig bent. De FEFCO 0215 wordt gebruikt voor veel producten en doeleinden. Er is nagenoeg geen winkel in Nederland die deze dit type kartonnen doos niet in de winkel heeft staan.

FEFCO 0306

De FEFCO 0306 is misschien wel één van de bekendste kartonnen dozen. Dit is namelijk de FEFCO code voor een schoenendoos. De kartonnen doos bestaat uit twee delen, namelijk een doos met opening en een deksel om deze af te sluiten. De doos is al jarenlang leidend in de schoenenbranche. Het ontwerp is simpel maar effectief.

FEFCO 0320

De FEFCO 0320 wordt ook wel de Amerikaanse vouwdoos met bodem en deksel genoemd. Het is een vouwdoos opgebouwd uit twee delen die in elkaar schuiven De doos is erg stevig en wordt veel gebruikt bij het verpakken van drukwerk of maatwerkproducten.

FEFCO 0330

De FEFCO 0330 is ook een kartonnen doos met bodem en deksel die in elkaar schuiven. Hij lijkt erg op de FEFCO 0320 maar het verschil zit in de kleppen. Bij de FEFCO 0320 ben je tape nodig om de doos af te sluiten. Bij de FEFCO 0330 is dit niet nodig omdat de doos geen kleppen heeft maar als het ware in elkaar gevouwen is. Deze soort kartonnen doos zie je veel bij drukwerk en relatiegeschenken.

FEFCO 0350

De FEFCO 0350 staat ook wel bekend als octabin. Dit zijn achthoekige kartonnen dozen die voornamelijk gebruikt worden in de industrie. De dozen worden gebruikt om zware materialen in te verpakken en zijn erg sterk. Ze zijn bestand tot gewichten van wel 1000kg. De FEFCO 0350 is voornamelijk vindbaar in de kunststofindustrie en zware industrie. 

FEFCO 0401

De FEFCO 0401 is een zogeheten kruiswikkelverpakking. Het voordeel van de FEFCO 0401 is met name de snelheid en simpliciteit van de kartonnen doos. Je legt het te verpakken product in erin en vouwt de kartonnen doos er gemakkelijk om heen. De FEFCO 0401 wordt veel gebruikt om boeken mee te verpakken en versturen.

FEFCO 0409

De FEFCO 0409 is een wikkeldoos die net als de FEFCO 0401 zich om het product heen vouwt. Ze lijken erg op elkaar maar de FEFCO 0409 heeft een dubbele zijkant waardoor hij sterker is dan de FEFCO 0401. De FEFCO 0409 wordt veel gebruikt voor het verpakken van lange en platte producten, zoals boeken maar ook bijvoorbeeld keukenbladen.

FEFCO 0421

De FEFCO 0421 is ook familie van de vouwdozen. Net als de FEFCO 0409 beschikt hij over dubbele zijkanten en vouwt ook gemakkelijk om het te verpakken product. Het verschil zit hem in de klep. De FEFCO 0421 heeft namelijk een zogehete ‘insteekklep’ waarmee de doos gemakkelijk dicht gemaakt kan worden. De doos is erg populair onder webwinkels omdat hij erg stevig is en verkrijgbaar is, makkelijk in elkaar te zetten en verkrijgbaar is in vele maten.

FEFCO 0427

Ook de FEFCO 0427 is familie van de vouwdoos wordt ook wel de postdoos, verzenddoos of postpakketdoos genoemd. De FEFCO 0427 heeft veel weg van de FEFCO 0421 maar door een set extra kleppen is de doos net iets steviger en stabieler. Net als de FEFCO 0421 is de kartonnen doos erg populair onder webwinkeliers omdat hij stevig is, makkelijk in elkaar te zetten, in veel maten verkrijgbaar is en de doos is bestand tegen een stootje. Dit is erg belangrijk als je een product wilt verzenden dat kwetsbaar is.

Nog veel meer

Dit waren de meest bekende en meest gebruikte FEFCO codes, maar zoals hierboven genoemd zijn er nog veel meer type dozen en FEFCO codes. Zit de kartonnen doos die jij zoekt er niet tussen? Kijk dan eens op de website van de Europese federatie van Golfkartonfabrikanten. Hier is een lijst beschikbaar met alle types en coderingen. Veel succes!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: wouthegeman
Aantal keer gelezen: 2889x
Toegevoegd: 26-09-2017 10:02
Gewijzigd: 17-10-2017 07:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2938 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!