Hulp bij belastingaangifte - inkomstenbelasting

Hulp bij belastingaangifte - inkomstenbelasting

Hulp bij belastingaangifte - inkomstenbelastingDe belastingaangifte… de één doet er niet moeilijk over en de andere stelt het het liefst zo lang mogelijk uit. Als jij in de tweede categorie valt, is het misschien goed dat je door leest, want wie weet kan de belastingadviseur jouw nog te hulp schieten.

Wat is belastingaangifte?

Wanneer je in Nederland woont, of vanuit Nederland inkomsten krijgt, dan moet belasting betalen. Deze belasting kun je terugkrijgen, of deels terugkrijgen, wanneer je de belastingaangifte doet. Het is dus een belangrijk onderdeel van je financiële administratie en kan je veel voordelen opleveren. 

Het kan ook zijn dat je belasting moet betalen. In dat geval is het verplicht op aangifte te doen.
Tenminste, als na het invullen blijkt dat je € 49,- of meer moet betalen. Doe je dit niet voor de deadline? Dan kan het zijn dat je een boete krijgt. 

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is een onderdeel van de belastingaangifte. Je betaalt namelijk belasting over de inkomsten die je krijgt. Wanneer je in loondienst bent betaal je loonbelasting. Dit houdt in dat je loon inhoud waardoor de werknemer geen of minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.
Veel mensen hebben moeite met het doen van de belastingaangifte, en dan specifiek gezegd de inkomstenbelasting. Gelukkig zijn er voor die mensen vakmensen die je te hulp kunnen schieten. Zo kun je bijvoorbeeld een belastingadviseur of boekhouder inschakelen. 

De belastingadviseur kan je helpen 

Een belastingadviseur is iemand die gespecialiseerd is in de financiële zaken en jouw hier bij kan helpen. Dit kan vooral handig zijn wanneer je een bedrijf hebt, maar ook voor een particulier heeft het een aantal voordelen. Voordat we het gaan hebben over deze voordelen, en mogelijke nadelen, is het goed om te kijken naar wat een belastingadviseur precies doet. 

Taken van een belastingadviseur

Belastingadvies

Belastingadvies van een belastingadviseur kan zowel gegeven worden aan een bedrijf, zzp’er of particulier. Bij alle gevallen zal het advies net een beetje anders zijn. Wanneer je als particulier een huis gaat kopen, of een andere investering maakt, kan een adviseur goed van pas komen. Heb je een bedrijf? Dan wil je natuurlijk niet dat er fouten gemaakt worden op het gebied van financiën. 

Hulp bij belastingaangifte

Ook is er natuurlijk de belastingaangifte zelf. Je kunt er voor kiezen dit zelf te doen, het samen te doen met een adviseur of het volledig uit te stellen. Wanneer je samenwerkt met een adviseur kan dit veel voordelen hebben voor de jaren erna. De specialist vertelt je namelijk precies waar je op moet letten en hoe je dit het beste aan kunt pakken. 

Wat zijn de voordelen…?

 • Bespaar geld. Veel mensen weten niet hoe de boekhouding werkt of hoe ze de belastingaangifte moeten doen. In dit geval kunnen ze een boekhouder inschakelen, of een belastingadviseur om advies vragen. In beide gevallen is de kans dat je geld bespaart groter. Deze vakmannen gaan er namelijk alles aan doen om er voor te zorgen dat jij niet te veel belasting betaald. 

 • Nooit te oud om te leren. Zoals hierboven ook al werd gezegd kun je samenwerken met een belastingadviseur. In dit geval ga je samen met de adviseur aan de slag en kun je ter plekke advies en hulp krijgen. Het voordeel hiervan is dat je dingen kunt oppikken zodat je het volgend jaar alleen kan! Dat is pas geld besparing. 

 • Beschermt je bedrijf. Wanneer je een bedrijf hebt is een belastingadviseur handig vanwege al deze redenen, en meer. Als bedrijf heb je namelijk met nog meer financiële zaken te maken. Door alles netjes op een rijtje te hebben verminder je de kans op boetes en andere vervelende gevolgen. Ook weet je op deze manier zeker dat het goed zit en hoef je hier niet om wakker te liggen. 

… en wat zijn de nadelen?

 • Delen van gegevens. Dit hoeft niet voor iedereen een nadeel te zijn, maar wanneer je samenwerkt met een belastingadviseur betekent dit ook dat je persoonlijke gegevens met deze persoon moet delen. Wil je van dit nadeel een voordeel maken? Zorg er dan voor dat je met een adviseur in zee gaat die je vertrouwt en waarmee je een klik hebt. 

 • Voor wat hoort wat. Het inhuren van een adviseur is natuurlijk niet gratis. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren goed kijkt naar wat de gemiddelde prijzen zijn zodat je niet te veel betaald. Vraag voor de tijd wat het gaat kosten en zorg ervoor dat ze zich hier aan houden.

Wat kost een belastingadviseur?

Geld is een belangrijk onderdeel wanneer je het hebt over een belastingadviseur. Niet alleen omdat ze je geld kunnen besparen, soms wel honderden euro’s per jaar, maar ook omdat ze niet gratis zijn. Vooral als je een adviseur wil met veel ervaring, of iemand die bij een groot bedrijf werkt.
Een adviseur inhuren kost vaak tussen de € 60,- en de € 100,- per uur. Het verschil in prijs ligt aan het feit dat niet elke vakman hetzelfde kan en vraagt, en dat elk bedrijf anders is. Op het moment dat je een zzp’er inschakelt is de kans groter dat deze goedkoper is dan wanneer je een bedrijf inhuurt.
Zelf doen of uitbesteden? 

Het laten uitbesteden is natuurlijk een aantrekkelijke optie, maar zelf met je belasting aan de slag gaan kan z’n voordelen hebben. Wel is het handig dat je een beetje weet wat je doet. Je wilt niet ineens grote fouten maken die je geld kunnen gaan kosten. Het is hoe dan ook goed om te weten wat je financiële situatie is, dus zelfs als je het uit handen geeft, is het handig om het niet helemaal los te laten. 

Check list: belastingaangifte 

Voordat je aan de slag gaat met de belastingaangifte is het handig om een aantal gegevens en materialen bij de hand te hebben, of je het nou alleen doet of samen met een adviseur. Het is altijd handig om een check-list te gebruiken zodat je zeker weet dat je niks vergeet. 

 • BSN nummer 

 • Rekeningnummer

 • Inloggegevens DigiD 

 • Jaaropgave en salarisstroken 

 • Overzicht ontvangen partneralimentatie (Indien van toepassing) 

 • Jaaroverzichten betaalrekening, spaarrekening en beleggingen

 • WOZ-waarde woning

 • Jaaropgave hypotheek 

 • Overzicht aftrekposten (Eg.  Niet vergoede zorgkosten, betaalde partneralimentatie en studiekosten) 

 • Overzicht schulden, leningen, lijfrentepremies, dividendgegevens en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.


Deze lijst zal niet bij iedereen hetzelfde zijn. Misschien heb je maar de helft van deze gegevens nodig, en in sommige gevallen zul je nog meer gegevens moeten aanleveren. Daarom is het goed om je van tevoren goed te informeren, of om advies te krijgen van een vakman.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Auteur: rubinkoot1
Aantal keer gelezen: 447x
Toegevoegd: 14-02-2023 17:00
Gewijzigd: 15-02-2023 09:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!