Opkomende trends van 2020 binnen de kunststofindustrie

Opkomende trends van 2020 binnen de kunststofindustrie

Opkomende trends van 2020 binnen de kunststofindustrieDe kunststofindustrie. Een dynamische industrie die steeds meer gericht is op duurzame producten en innovaties, die Nederland de toekomst geven. Niet alleen dragen ze bij aan verduurzaming, een verminderde uitstoot van CO2 en het stimuleren van een circulaire economie. Ook kunnen ze zorgen voor de veiligheid en het comfort van mensen. Dat maakt de kunststofindustrie een hele interessante industrie om toekomstige uitdagingen op onze planeet mee aan te pakken.

Cijfers van de rubber- en kunststofindustrie (RKI)

De kunststofindustrie is, samen met de rubberindustrie (ook wel RKI: rubber- en kunststofindustrie), bij uitstek een industrietak van het midden- en kleinbedrijf (MKB) en heeft zo’n 35.000 werknemers in dienst. Het is een dynamische industrie in een open markt, waarbij de nationale grenzen geen belemmering meer zijn en waarbij concurrentie, zowel Europees als wereldwijd, aan de orde van de dag is. De totale omzet van bedrijven binnen deze industrie bedraagt zo’n 8,8 miljard euro. De export van de rubber- en kunststofverwerkende bedrijven bedraagt ruim 65 procent en kent een groei van gemiddeld 3 procent voor de laatste jaren. Wanneer we kijken naar de Nederlandse omzet van de grondstofleveranciers, dan bedraagt deze circa 8,9 miljard euro. Voor de rubber- en kunststofbedrijven bedrijven in Nederland geldt dat ze activiteiten in diverse branches kennen. Zo leveren zij een grote diversiteit aan onderdelen, modules en eindproducten geschikt voor toepassingen in onder meer de industrie en handel, de bouwnijverheid, de verpakkingsindustrie, de auto-industrie en consumentenproducten. Als we kijken naar de cijfers voor Europa, dan wordt kunststof het meeste gebruikt voor verpakkingen (39,5%) en de bouw en infrastructuur (20,1%). Kunststof wordt in mindere mate gebruikt voor vervoersmiddelen (8,6%) en elektronische producten (5,7%).

Duurzaamheid en efficiëntie

Wanneer wij denken aan de opkomende trends van 2020 binnen de kunststofindustrie, dan denken wij aan duurzaamheid en efficiëntie. Steeds meer zet de kunststofindustrie zich actief in als een belangrijke (gespreks)partner binnen onze economie en samenleving. Dit kan gaan over kunststof in het algemeen of over kunststof gerelateerde maatschappelijke thema’s en specifieke onderwerpen. Zo realiseren bedrijven in deze industrie dat de markt steeds meer eisen stelt aan de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de bijzondere en waardevolle producten die ze maken. De kunststofindustrie ziet het als hun taak om deze producten op een zo duurzaam en efficiënt mogelijke manier te vervaardigen. Steeds meer bedrijven werken dan ook aan de verduurzaming, veiligheid en kwaliteit van hun activiteiten en producten. Ook nut, gebruik, recycling en innovatie zijn belangrijke thema’s, alsmede het bijdragen aan een verminderde uitstoot van CO2 en het stimuleren van een circulaire economie. Kunststof kent een overvloed aan mogelijkheden en toepassingen, waardoor het een zeer geliefd en waardevol materiaal is. Eveneens een onmisbaar materiaal om daarmee toekomstige uitdagingen op onze planeet aan te pakken.

Opkomende trend 1: het gebruik van PEEK kunststof

Een van de opkomende trends van 2020 binnen de kunststofindustrie is het gebruik van PEEK kunststof. PEEK kunststof wordt ook wel polyetherethereton genoemd en is de laatste jaren flink gestegen in populariteit vanwege zijn veelzijdige toepassingen. Het wordt gezien als een high performance plastic, omdat het voldoet aan hogere eisen dan de standaard- of technische kunststoffen. PEEK kunststof is een compacte en stevige kunststof, die zeer nauwkeurig bewerkt kan worden. Voor het bewerken hiervan kan gebruik worden gemaakt van de modernste CNC verspaan- en freestechnieken, zoals 5-assig simultane kunststofbewerkingen. Blaasvormen, spuitgieten en 3D-printen zijn andere manieren om op een veilige manier kunststof te bewerken. Het resultaat is een mooi en glad oppervlak. In het kader van duurzaamheid en efficiëntie, kunnen wij stellen dat PEEK kunststof uitermate geschikt is als materiaal voor verschillende toepassingen waaraan hoge kwaliteitseisen verbonden zijn.

De technische eigenschappen van PEEK kunststof

Een van de kenmerken van PEEK kunststof is dat deze in staat is om onder extreme condities uitstekende prestaties te leveren. Andere technische eigenschappen van deze high performance kunststofsoort zijn:

 1. PEEK is een zeer sterk en slijtvast materiaal;
 2. Bij wisselende belastingen heeft PEEK een extreem goede trek- en buigvastheid;
 3. PEEK heeft een lage wrijvingscoëfficiënt;
 4. Bij hoge temperaturen tot wel 300 graden Celsius heeft PEEK een goede maatvastheid;
 5. PEEK kent een uitstekende chemische en hydraulische bestendigheid;
 6. PEEK is bestand tegen energierijke straling;
 7. PEEK is zelfdovend volgens UL94 (een veiligheidsnorm voor brandgedrag van materialen);
 8. PEEK kent een lage rook- en gasuitstoot;
 9. PEEK is te steriliseren;
 10. PEEK heeft een dichtheid van 1,32 gram per kubieke centimeter.

Het is vanwege deze technische eigenschappen – meer specifiek: omdat het lichter is en het geen corrosie kent – dat PEEK kunststof vaak ter vervanging van metalen componenten wordt gebruikt.


De toepassingen van PEEK kunststof

PEEK kunststof wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Je kunt hierbij denken aan oplossingen op het gebied van bijvoorbeeld semicon. Semicon is een industrie die halfgeleiders ontwerpt en produceert. Vacuüm omgevingen zijn hierbij gebruikelijk en daarvoor is PEEK kunststof juist een uitermate geschikt materiaal. Daarnaast kent deze high performance plastic toepassingen in de medische wereld, in de lucht- en ruimtevaart, in defensie, onderzoek en meer. PEEK kunststof heeft een lage rook- en gasuitstoot en dat maakt dat er weinig partikel vervuiling is. Meer specifieke voorbeelden van de toepassingen van PEEK kunststof zijn: manifolds (meervoudige spruitstukken met afsluiters), (wafer)apparatuur, tankonderdelen, micro-elektronica, onderdelen voor de draaibank, klauwplaten, buizen en fittingen, beklede tanks, filteronderdelen en onderdelen voor verspreidingsapparatuur.

Opkomende trend 2: verduurzaming verpakte producten en verpakkingsmaterialen

Een andere opkomende trend van 2020 binnen de kunststofindustrie gaat mogelijk het verduurzamen van kunststof verpakte producten en verpakkingsmaterialen zijn. NRK Verpakkingen en PlasticsEurope Nederland hebben namelijk een zogenaamde Materiaalverduurzamingsplan Kunststof Verpakkingen opgesteld, waarin diverse maatregelen beschreven staan voor de verpakkingsindustrie. Kijkend naar de cijfers voor Europa, hadden we al geconcludeerd dat kunststof met 39,5% het meeste wordt gebruikt voor verpakkingen. Verpakkingen dienen voor verschillende functies. Je kunt hierbij denken aan de bescherming van producten tegen invloeden van buitenaf, waaronder het voorkomen van bederf, maar ook het mogelijk maken van transport en opslag. De mogelijkheden om kunststof verpakte producten en verpakkingsmaterialen te verduurzamen, hangt sterk af van de gewenste functionaliteiten ervan. Aan de hand van vijf richtingen, beschreven in de zogenaamde De Routekaart, kan verduurzaming worden gerealiseerd.
Deze vijf richtingen zijn:

 1. Verpakkingen worden lichter en efficiënter gemaakt (reduce);
 2. Verpakkingen en retourverpakkingen- en systemen worden herbruikbaar gemaakt (reuse);
 3. Materialen worden ingezameld voor hergebruik (recycle);
 4. Nieuwe ontwerpen die het hergebruik mogelijk maken, die minder materiaalgebruik vragen én die de mogelijkheid van recycling verhogen, worden gestimuleerd (redesign);
 5. Fossiele brandstoffen worden vervangen door biobased grondstoffen (renew).

Door gelijktijdig te werken aan de vijf richtingen aan de hand van kleine stapjes en voortdurende innovatie, zullen succesvolle veranderingen mogelijk zijn. Met dit Materiaalverduurzamingsplan Kunststof Verpakkingen worden branches en de verpakkingsindustrie ondersteunt in hun zoektocht naar verdere verduurzaming. Een van de mogelijkheden binnen de kunststofindustrie om toekomstige uitdagingen op onze planeet mee aan te pakken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: W-B
Aantal keer gelezen: 368x
Toegevoegd: 05-12-2019 09:03
Gewijzigd: 06-12-2019 08:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2821 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!