Wat je moet weten over duurzame energie als bedrijf

Wat je moet weten over duurzame energie als bedrijf

Wat je moet weten over duurzame energie als bedrijfHet is bij wet verplicht voor ondernemers om hun bedrijf energiezuinig te maken. Het gaat om het activiteitenbesluit milieubeheer en de bijbehorende informatieplicht. Veel bedrijven zijn hier niet bekend mee. Wel moet het grootste deel van alle bedrijven hieraan voldoen. Het besluit verplicht vele bedrijven om maatregelen te nemen om energie te besparen. Bedrijven moeten efficiënter met energie omgaan. Het is verschillend per bedrijfstak.

Voor wie gelden de aanpassingen?

Ondernemers welke meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas gebruiken moeten aan specifieke maatregelen voldoen. Het klinkt vaak heftiger dan het daadwerkelijk is. Het gaat om een investering die nog te behappen is en in een periode van vijf jaar terug te verdienen is. Soms gaat het terugverdienen nog wat sneller. Denk aan het isoleren van de spouwmuur met isolatiekorrels, het vervangen van tl verlichting voor led verlichting in combinatie met bewegingsmelders. Het zijn investeringen waar de ondernemer direct beter van wordt. Ook is het gunstig voor het milieu.

De informatieplicht

Het wordt verplicht om de overheid te informeren over de energiehuishouding van het bedrijf. Men moet aan de overheid rapporteren welke energiebesparende maatregelen zijn getroffen hebben. Wanneer je niet voldoet aan het informeren van de overheid dan zitten hier sancties aan vast. Het is nog niet helemaal bekend wat men precies gaat doen als een bedrijf de overheid niet informeert. Het is voor bedrijven verstandig om gewoon te voldoen aan de informatieplicht. Het is voor het bedrijf namelijk ook een kans om snel te zien waar er geld bespaart kan worden. Het gaat om het laaghangende fruit van een bedrijf. De ondernemer zal er alleen maar profijt van hebben. Het is een investering waar je op termijn alleen maar beter van zult worden.

Nog niet op de hoogte? 

Veel ondernemers zijn nog niet goed op de hoogte van de informatieplicht. Het is belangrijk om hier wel aan te voldoen. ONdernemers weten eigenlijk niet wat hun boven het hoofd hangt. Ze moeten voor 1 juli een rapport inleveren en het is eigenlijk een complex proces. Veel mensen hebben hier hulp bij nodig. Het is maar de vraag of dit allemaal op tijd gaat lukken. Er is hier een belangrijke taak weggelegd voor de overheid en ook voor de brancheorganisaties. Ze moeten de boodschap zo helder en duidelijk als mogelijk overbrengen.

Is er hulp nodig? 

Experts geven aan dat het indienen van de gegevens voor de informatieplicht lijkt op het doen van de belastingaangifte. Het is dan echter wel wat anders plus je hebt het nog niet eerder gedaan. Daarnaast gaat het ook om complexe materie. Wanneer je er niet in thuis bent of een beperkte technische achtergrond hebt is het moeilijk. Het kost veel tijd en daarnaast mag je ook geen fouten maken. Het beste is om als ondernemer hulp in te schakelen. Het is belangrijk om alles direct goed te doen. 

Neem de verantwoordelijkheid

Het is belangrijk voor ondernemers om hun verantwoordelijkheid te nemen. Benut de kansen ook goed om alles te verbeteren. Het is belangrijk om de zaken goed te regelen. Doe kleine investeringen in het bedrijfspand en zorg voor een energiezuinig bedrijf. Pak het label maatschappelijk verantwoord ondernemen mee en gebruik het op je website en in alle communicatie richting je klant. Het is economisch gezien een investering die een besparing oplevert door een lagere energierekening te krijgen. Daarnaast is het een kans om het te gebruiken in de marketing. Consumenten vinden het fijn om met een bedrijf zaken te doen wat ook aan het milieu denkt.

Hoe kun je jouw bedrijf duurzamer maken? 

Het duurzamer maken van het bedrijf kan op verschillende manieren. Zo kan het bedrijfspand beter geïsoleerd worden. Denk aan een betere isolatie van de gevel en het dak. Isoleer de spouwmuren en zorg ook voor een goede isolatie van de vloer. Vervolgens is het plaatsen van LED verlichting een slimme set. Helemaal als het in combinatie met bewegingsmelders gedaan wordt en de verlichting automatische weer uitgaat na een tijdje. Op die manier kan er veel energie bespaard worden. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden om met zonnepanelen zelf energie op te wekken. Het is een goede investering welke zichzelf op de lange termijn weer terugverdiend. Het zorgt voor goedkoper stroom voor de ondernemer. Op de lange termijn is dit een goede investering. Zeker gezien de stijgende stroomkosten.

Het energienetwerk

Door het groeiende aanbod van hernieuwbare energie zien we steeds meer bedrijven welke een eigen energienetwerk aanleggen en beheren. De balans tussen vraag en aanbod wordt steeds belangrijker. Het is goed om te kijken naar de mogelijkheden die er zijn als groep van bedrijven. Er zijn zelfs subsidiemogelijkheden. Het gaat wel om het stimuleren van de opslag en conversie van hernieuwbaar opgewekte elektriciteit.

Verhuizen naar een nieuw bedrijfspand of kantoor? 

Als men als ondernemer nu van plan is om te gaan verhuizen is het belangrijk om te kijken welke maatregelen allemaal al zijn doorgevoerd om het een duurzaam bedrijf te maken. Is het bedrijfspand goed geïsoleerd? Welke maatregelen moeten nog getroffen worden. Het mag duidelijk zijn dat een slecht geïsoleerd kantoor of bedrijfspand minder kost dan een soortgelijk goed geïsoleerd pand. Het is belangrijk om te zorgen voor een goed geïsoleerd bedrijf. Op die manier worden de energiekosten beter beheerst. Daarnaast zorgt het voor een meerwaarde van het pand.

In het bedrijf duurzamer worden 

Het is goed om ook de productieprocessen onder de loep te nemen. Zijn er zaken welke anders ingericht kunnen worden? Zijn er duurzamere grondstoffen te gebruiken waardoor het eindproduct ook beter is? Kijk naar de mogelijkheden om een goed productieproces te krijgen. Wanneer de energie milieubewust wordt opgewekt en vervolgens op een efficiënte manier wordt gebruikt ontstaat er een grote winst. Het is goed voor de portemonnee van de ondernemer (minder energiekosten), goed voor de klant (milieubewust product) en voor de wereld (het milieu). Het wordt steeds belangrijker om CO2 neutraal actief te zijn. Het is de beste vorm van ondernemen. We weten zeker, dat er voor vele bedrijven hier kansen liggen.

De volgende stap? 

Voor ieder bedrijf is het goed om in kaart te brengen hoe de energie wordt gebruikt. Waar komt de energie vandaan? Waar gaat het naartoe? Waar zijn er kansen om minder energie te gebruiken door bijvoorbeeld een betere isolatie of het gebruik van andere machines of producten (denk aan Led verlichting)? Maak een plan van aanpak om het bedrijf duurzamer te maken ieder jaar weer. Stop hier niet mee. Doe het niet omdat het moet, maar omdat het kan en het veel voordelen biedt. We moeten samen zorgen voor een betere wereld. Bij bedrijven zijn de effecten groter en ligt er ook een rol om het goede voorbeeld te geven.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1724x
Toegevoegd: 08-10-2019 15:24
Gewijzigd: 11-10-2019 09:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!