Bevalling

Bevalling opwekken: hoe doe je dat?

BevallingJe bent negen maanden lang zwanger geweest en nu wacht je vol verwachting op de bevalling. Alleen de weeën laten maar op zich wachten en je kindje wordt niet geboren op de uitgerekende datum. Je wilt de bevalling opwekken, maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we je hier meer informatie over.

Redenen voor het inleiden van de bevalling

Vrijwel geen enkele baby wordt geboren op de uitgerekende datum. Ongeveer 96% wordt op een andere dag geboren. Tussen de 37e en de 42e week van de zwangerschap komen de meeste baby's ter wereld. We spreken van een te late bevalling als de baby meer dan twee weken na de uitgerekende datum (na de 42e week) wordt geboren. De bevalling zal in dat geval worden ingeleid in het ziekenhuis.

In de eerste twee weken na de uitgerekende datum wordt de toestand van de baby wel in de gaten gehouden met behulp van cardiotocografie (CTG). Hiermee kan de hartslag van je kindje worden gemeten en eventuele weeën worden geregistreerd. Indien de uitslag van CTG niet goed is, wordt er ook voor gekozen om de bevalling op te wekken in het ziekenhuis. In sommige gevallen zal de arts er ook voor kiezen om een echo te maken. Hiermee kan bijvoorbeeld de aanwezige hoeveelheid vruchtwater worden bekeken.

Het kan ook voorkomen dat je vliezen wel zijn gebroken, maar dat de weeën nog niet op gang komen. Je baby is door het breken van de vliezen niet meer beschermd tegen infecties en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Als het na het breken van de vliezen langer dan 12 tot 24 uur duurt voordat je kindje wordt geboren, zal ervoor worden gekozen om de bevalling in het ziekenhuis in te leiden.

Verder is het mogelijk dat er complicaties optreden tijdens de zwangerschap die jouw gezondheid of die van je baby in gevaar brengen. Denk heirbij bijvoorbeeld aan zwangerschapsvergiftiging, een slechte conditie van de placenta en veel bloed verliezen. Ook kan jouw gezondheid of die van je baby in gevaar zijn als je lijdt aan diabetes of een hartziekte. In deze gevallen zal de bevalling tevens worden opgewekt in het ziekenhuis.

Bevalling inleiden in ziekenhuis

Om de bovengenoemde redenen wordt er vaak voor gekozen om de bevalling in te leiden in het ziekenhuis. Voordat de bevalling begint dient de baarmoedermond verweekt en verstreken te zien. Hierdoor komt de ontsluiting namelijk op gang. Indien dit nog niet het geval is, moet dit op kunstmatige wijze worden gedaan. We noemen dit ook wel primen. Tijdens dit gehele proces wordt de conditie van het ongeboren kind uiteraard steeds in de gaten gehouden. Meestal kiest de behandelend arts ervoor om vaginaal het hormoon prostaglandine in gelei- of tabletvorm in te brengen. Dit zorgt ervoor dat de weeën worden opgewekt.

Het kan ook zo zijn dat de arts ervoor kiest om gebruik de maken van een ballonkatheter. Deze katheter wordt in de baarmoedermond aangebracht en vervolgens gevuld met steriel water. Hierdoor zal de baarmoedermond zich langzaam openen. Verder zijn er ook andere methoden om de bevalling op te wekken. De methode die bij jij wordt toegepast, is afhankelijk van je situatie en het ziekenhuis waarin je wordt ingeleid. Soms zal het primen overgaan in natuurlijke weeën, waardoor de bevalling vanzelf zal gaan. Indien dit niet het geval is, zal de behandelend arts de onderstaande stappen ondernemen.

Als de vliezen niet vanzelf zijn gebroken, moeten deze kunstmatig worden gebroken. Er zal door de gynaecoloog of verloskundige een gaatje in de vliezen worden gemaakt, waardoor het vruchtwater naar buiten stroomt. Dit is geheel pijnloos. Zodra het vruchtwater eenmaal is weggestroomd, zal het hoofdje van het ongeboren kind gemakkelijker tegen de baarmoedermond drukken. Hierdoor wordt de baarmoedermond iets open gedrukt, waardoor de weeën op gang kunnen komen.

Indien de weeën na deze stappen nog niet op gang zijn gekomen, dienen deze ook kunstmatig te worden opgewekt. In de meeste gevallen zal hiervoor het hormoon oxytocine worden toegediend via een infuus, aangezien dit hormoon helpt om de weeën te stimuleren. Over het algemeen wordt dit infuus al aangebracht voordat de vliezen zijn gebroken, aangezien de weeën hierdoor goed op gang kunnen komen. Je zult tijdens de bevalling aan dit infuus blijven liggen, aangezien het kan voorkomen dat de persweeën tijdens een ingeleide bevalling alsnog niet goed op gang komen. Zodra je bent bevallen en de placenta is uitgedreven, wordt je ongeveer een uur later van het infuus gehaald.


Andere methoden voor het opwekken van de bevalling

Een bevalling opwekken is ook mogelijk met andere methoden. Deze methoden kunnen al worden ingezet als je net over tijd bent en ook als er geen complicaties zijn. Hieronder bespreken we drie verschillende methode, namelijk acupunctuur of acupressuur, voetreflexologie en homeopathie.

Bevalling opwekken met acupunctuur of acupressuur

Bij acupunctuur en acupressuur wordt ervan uitgegaan dat de energie in het lichaam wordt gestimuleerd door stimulatie van verschillende punten. Deze punten worden ook wel drukpunten, acupunctuurpunten, acupressuurpunten of acupuncten genoemd. Ze liggen over het gehele lichaam verspreid over de banen waar volgende de Chinese leer de levensenergie door het lichaam wordt gevoerd (meridianen). In de meridianen kunnen blokkades ontstaan als gevolg van fysieke of geestelijke ongemakken. Deze blokkades kunnen worden opgeheven door het stimuleren van de drukpunten.

De drukpunten worden bij acupuntuur gestimuleerd met naalden. Bij acupressuur worden de drukpunten gestimuleerd door hierop te drukken met de vingers, een potlood of speciale instrumenten. Het gemak van acupressuur is dat je dit zelf thuis kunt uitvoeren, ook al kan het soms lastig zijn om de juiste posities van de drukpunten te vinden. Is het stimuleren van de drukpunten pijnlijk? In dat geval is de meridiaan op dat gebied geblokkeerd en is het dus nog belangrijker om dit drukpunt te stimuleren.

Je kunt acupunctuur en acupresseer dus gebruiken om fysieke of geestelijke ongemakken te verminderen, maar je kunt hiermee ook je bevalling opwekken. Houd er wel rekening mee dat je dit pas vanaf week 38 van de zwangerschap mag doen. Er zijn een aantal drukpunten die je kunt stimuleren. Zo is er het drukpunt LI4 dat is gelegen tussen de duim en de wijsvinger. Het stimuleren van dit drukpunt vermindert stress en onrust en pijn ik het buikgebied, aan het hoofd of het aangezicht. Na de 38e week van je zwangerschap kun je dit punt voorzichtig dertig tot zestig seconden masseren met circulerende bewegingen en door er zacht in te knijpen. Hiermee kunnen de weeën worden opgewekt. Stop met masseren zodra je een wee voelt.

Daarnaast kan helpen om het drukpunt PC8 dat gelegen is in het midden van de handpalm te masseren of te laten behandelen door een acupuncturist. Als je dit punt zelf wilt masseren, dien je de middelvinger eerst helemaal naar binnen te buigen. Op het punt waar de middelvinger de handpalm raakt ligt het punt PC8. Hier kun je een aantal keren gedurende enkele seconden op drukken met de duim of je kunt dit punt licht masseren. Verder kun je het punt BL67 dat gelegen is aan buitenzijde van de kleine teen net naast de teennagel masseren door met de nagel van de duim op dit punt te drukken en aan de binnenzijde van de teen met de wijsvinger te drukken. Stimulatie van dit drukpunt zorgt ervoor dat foetus zich draait en het stimuleert samentrekkingen van de baarmoeder.

Als laatste kun je de bevalling opwekken door het drukpunt SP6 dat gelegen is aan de binnenkant van het onderbeen te stimuleren. Het ligt vier vingers vanaf de binnenste enkel aan de achterkant van het scheenbot. Je kunt dit punt het beste stimuleren door hier een aantal seconden met flinke kracht op te drukken en vervolgens een minuut te wachten. Dit kun je een aantal keer herhalen.

Je kunt dus langs een acupuncturist of een acupressurist gaan om de bevalling op te weken vanaf de 38e week van de zwangerschap. Het is echter ook mogelijk om de drukpunten zelf te stimuleren of dit door je partner te laten doen. Masseer echter wel altijd dezelfde drukpunten aan beide zijden van het lichaam, bijvoorbeeld in beide handen of voeten.

Bevalling opwekken met voetreflexologie

Bij voetreflexologie wordt er net als bij acupunctuur en acupressuur uitgegaan van drukpunten. De drukpunten die in het lichaam gelegen zijn zitten volgens de voetreflexologie ook allemaal in de voeten en zijn vanuit hier verbonden met de organen en spieren. De spieren en organen zullen ontspannen als deze punten worden gemasseerd, waardoor de energie weer vrij door je lichaam kan stromen en de spanning uit het lichaam verdwijnt. Dit zorgt ervoor dat het lichaam klaar is om te bevallen.

 

Je kunt de bevalling opwekken door naar een voetreflexoloog te gaan om je voeten te laten masseren. Soms kun je dit ook door je verloskundige laten doen. De voetmassage voelt ontspannen aan, doet geen pijn en kriebelt niet. Gemiddeld duurt een behandeling ongeveer een uur.

Bevalling opwekken met homeopathie

Een bevalling opwekken kan ook met behulp van homeopathie. Je lichaam zal dan op een natuurlijke manier worden gestimuleerd om zich klaar te maken voor de bevalling. Meestal is je lichaam aan het einde van de zwangerschap erg moe en je kunt andere klachten ervaren. Homeopathie kan dan helpen om hiervan te herstellen, waardoor de bevalling gemakkelijker kan beginnen. Homeopathie kan worden ingezet voor het opwekken van de bevalling indien je klachten hebt tijdens de zwangerschap, onregelmatige weeën hebt, erg moe bent of spanning/angst ondervindt. Het wordt over het algemeen pas toegepast als je voorbij de uitgerekende datum bent of wanneer je vliezen zijn gebroken en je nog geen weeën hebt.

De homeopaat zal je eerst meerdere vragen stellen om erachter te komen wat voor persoon je bent en van welke klachten je last hebt. Ook wordt er gekeken wanneer deze klachten precies optreden en wordt er onderzocht wat de eventuele oorzaak van de klachten kan zijn. De homeopaat kan je vervolgens een homeopatisch middel meegeven om de bevalling sneller te laten beginnen. Gemiddeld duurt een behandeling bij een homeopaat ongeveer anderhalf uur.

Hoe kun je zelf de bevalling opwekken?

Er zijn tevens een aantal dingen die je zelf kunt doen om de bevalling sneller te laten beginnen. Hiervoor kun je huis-, tuin- en keukenmiddeltjes gebruiken. Je kunt deze middelen ook al toepassen voor de uitgerekende datum. Ze zorgen er namelijk niet voor dat je zult bevallen als je lichaam hier nog niet klaar voor is, maar de middelen kunnen wel net het laatste duwtje in de rug geven. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen eten. Zo zou het nuttigen van het hart van een rijpe ananas bijvoorbeeld kunnen helpen, aangezien hierin het stofje kinine zit dat je lichaam aanspoort om te bevallen. Dit stofje zou in de frisdranken bitterlemon en tonic zitten. Het eten van scherpe voedingsmiddelen kan daarnaast ook helpen om de bevalling op te wekken.

Daarnaast is het heel goed om veel te bewegen (in hoeverre je daar nog fit genoeg voor bent) als je bevalling op gang wilt brengen. Loop bijvoorbeeld een extra rondje of ga een aantal keer de trap of en af. De weeën worden namelijk gestimuleerd door beweging en kunnen zo dus op gang komen. Fietsen over hobbelig terrein kan extra goed zijn (eventueel kun je bij iemand achterop springen), aangezien het gehobbel de weeën tevens kan opweggen. Verder kan geslachtsgemeenschap helpen, aangezien in sperma een stofje zit dat de bevalling opwekt. Het krijgen van een orgasme kan daarnaast ook helpen, aangezien je buik zich op dat moment aanspant en de baarmoeder deze beweging kan overnemen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 7659x
Toegevoegd: 26-12-2016 14:49
Gewijzigd: 10-04-2017 23:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!