Er zijn verschillende redenen die je het vermoeden kunnen geven dat je ongewenst zwanger bent. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je dit vermoeden hebt, doordat je geslachtsgemeenschap hebt gehad met een man zonder anticonceptie te gebruiken. Ook kan het voorkomen dat je denkt dat je zwanger bent, omdat de verwachte menstruatie uitblijft. Daarnaast zouden er ook andere symptomen van een zwangerschap kunnen optreden, zoals gespannen borsten, ochtendmisselijkheid en braken.
Als je vermoedt dat je ongewenst zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest halen bij de drogist, apotheek of huisarts. Deze test kan uitwijzen of je inderdaad zwanger bent. Indien je niet zeker bent van de uitslag van de test, kun je de test eventueel een paar dagen laten nog eens herhalen.
Een zwangerschap kan op verschillende manieren zijn ontstaan. Zo kan het zijn dat je tijdens de geslachtsgemeenschap geen anticonceptie hebt gebruikt of dit op de verkeerde manier hebt gedaan. Ook als je de pil een of meerdere keren bent vergeten of een condoom twee keer gebruikt, kun je zwanger raken. Het kan daarnaast ook zijn dat je zwanger raakt, omdat de anticonceptie niet goed heeft gewerkt of als gevolg van gedwongen geslachtsgemeenschap.
Als je ongewenst zwanger bent, betekent dit dat je zwanger bent en dit niet accepteert. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Zo kun je de zwangerschap als ongewenst beschouwen, als je je nog niet in staat voelt om een kind op te voeden of als je geen partner hebt waarmee je samen het kind kunt grootbrengen. Indien het gezin volgens jouw mening (en die van je partner) al groot genoeg is, kan het ook zijn dat de zwangerschap niet geaccepteerd is.
Verder kan de zwangerschap niet worden geaccepteerd, omdat dit niet verstandig is voor je lichamelijke of geestelijke gesteldheid of omdat je niet beschikt over voldoende financiële middelen voor de opvoeding van een kind. Een zwangerschap door gewongen geslachtsgemeenschap is vaak ook niet gewenst. Het kan ook voorkomen dat je zwanger bent van een gehandicapt kind en die situatie niet aankan of wil.
Ook al ben je ongewenst zwanger; je kunt er natuurlijk alsnog voor kiezen om de zwangerschap uit te dragen en het kind zelf op te voeden. Bedenk je dan dat je er niet alleen voor staat, want je kunt altijd je familie en vrienden om hulp vragen. Verder kun je ook de hulp inschakelen van bepaalde organisaties, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin. De zwangerschap en de bevalling zullen worden begeleid door een verloskundige en je kunt ook een zwangerschapscursus volgen. Op internet kun je veel informatie vinden over opboeden, huisvesting, financiën en juridische zaken.
Als je de opvoeding van het kind niet (direct) alleen aan kunt, kun je ook kiezen voor pleegzorg. Het kind gaat dan (tijdelijk) in een ander gezin worden. Je kunt kiezen voor hulpverleningspleegzorg waarbij je kind maximaal een half jaar in een ander gezin zal wonen. Opvoedingspleegzorg is een andere mogelijkheid. Hierbij wordt het kind langere tijd door de pleegouders opgevoed. Daarnaast is er ook nog deeltijdpleegzorg, waarbij je kind alleen in bepaalde periodes bij de pleegouders wordt geplaatst.
Vaak wordt er eerst gezocht naar pleegouders in de directe omgeving, maar het kan zijn dat je kind uiteindelijk toch bij onbekenden terecht kunt. Als je de zwangerschap wilt uitdragen en vervolgens wilt kiezen voor pleegzorg, kun je het beste terecht bij Bureau Jeugdzorg. Zij kunnen je hierbij begeleiden of verwijzen je door naar andere hulpverleners die je kunnen helpen.
Je kunt er ook voor kiezen om de zwangerschap uit te dragen en je kind af te staan ter adoptie. Hierbij draag je het kind over aan de adoptieouders en heb je zelf geen ouderlijke rechten meer. In veel gevallen zal er ook geen contact zijn tussen jou en je kind, maar soms kun je in overleg met de adoptieouders wel contact houden. Je kunt de adoptie onder geheimhouding laten plaatsvinden, als dit gewenst is. Indien je je kind wilt afstaan ter adoptie, kun je terecht bij Fiom voor begeleiding en praktische zorg.
Indien je het kind niet zelf wilt opvoeden en ook niet wilt plaatsen in een pleeggezin of afstaan ter adoptie, kun je kiezen voor een zwangerschapsafbreking. Er zijn verschillende manieren waarop een zwangerschap kan worden afgebroken en het hangt af van de duur van je zwangerschap welke mogelijkheden er zijn. Iniden je minder dan 72 uur geleden onveilige geslachtsgemeenschap hebt gehad, kun je ervoor kiezen om een morning-afterpil te halen bij een drogist of een apotheek. Als de onveilige geslachtsgemeenschap minder dan 120 uur geleden heeft plaatsgevonden, kun je een noodspiraal laten plaatsen door een arts.
Indien je 16 dagen of minder overtijd bent (binnen 16 dagen na de dag dat je ongesteld had moeten worden), is het mogelijk om te kiezen voor een overtijdbehandeling. Als je 8 weken of minder overtijd bent, kun je een abortuspil innemen om de ongewenste zwangerschap af te breken. Indien je tussen de 8 en 22 weken zwanger bent, kun je een abortus ondergaan. Het is echter al mogelijk om direct een abortus te ondergaan. Als je langer dan 16 dagen overtijd bent, is een bedenktijd van vijf dagen wettelijk verplicht. Hiermee wordt je beschermt tegen een overhaaste beslissing waar je later misschien spijt van krijgt. Indien je langer dan 22 weken ongewenst zwanger bent, is het niet meer mogelijk om de zwangerschap af te breken.
Het maken van een keuze bij een ongewenste zwangerschap is voor veel vrouwen heel lastig. Voordat je een echte keuze maakt is het belangrijk om zeker te weten dat je achter je besluit slaat. Het is belangrijk om eerst al je gedachten en gevoelens te ordenen. Schrijf alles op, zodat het niet meer steeds door je hoofd heen spookt. Bedenk welke mogelijkheden er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van elke mogelijkheid en schrijf per mogelijkheid op wat je gevoel en je verstand zeggen. Verder kun je familie en vrienden om advies vragen en eventueel ook een hulpverlener. Op internet kun je ook verschillende vragen en oefeningen vinden die je kunnen helpen bij het maken van een keuze.