Sterilisatie-man

Sterilisatie man: wat houdt het in?

Sterilisatie-manSterilisatie is een zeer betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen. Het is ook een methode die blijvend is. Sterilisatie kan zowel bij de man als de vrouw worden gedaan. Wat houdt sterilisatie man nu eigenlijk precies in? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Wat is sterilisatie man?

De zaadcellen worden aangemaakt door de zaadballen en worden opgeslagen in de bijbal. Je prostaat en de zaadblaasjes produceren zaadvocht. Op het moment dat je een orgasme krijgt, komen de zaadcellen samen met het zaadvocht naar buiten via de zaadleiders en de urinebuis. De zaadcellen en het zaadvocht samen noemen we sperma.

Sterilisatie man noemen we ook wel vasectomie. Hierbij worden de zaadleiders onderbroken. Na de sterilisatie kunenn er geen zaadcellen meer uit de zaadballen in het sperma komen, waardoor de man onvruchtbaar is.

Hoe verloopt de sterilisatie?

De sterilisatie wordt gedaan door een uroloog en een assistent en vindt plaats op de Poliklinische Operatiekamer. De balzak wordt eerst plaatselijk verdoofd met injecties en vervolgens zal de arts een snee maken van ongeveer één centimeter. Nu kan de arts de zaadleider losmaken. Het kan zijn dat dit een trekkend of pijnlijk gevoel in de lies of de onderbuik geeft. De behandelend arts zal de zaadleider doorsnijden en ongeveer één centimeter verwijderen. Vervolgens worden de uiteinden met behulp van eeen draadje afgebonden. Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen niet zich niet meer door de zaadleider kunnen verplaatsen.

De wond in de huid zal worden gesloten met een oplosbare hechting. Daarna wordt hetzelfde gedaan met de andere zaadleider. In totaal zal de gehele sterilisatie man ongeveer vijftien minuten duren. Je hoeft na de ingreep niet in het ziekenhuis te blijven, maar je mag direct naar huis. Het is een simpele ingreep die even pijn kan doen, maar over het algemeen niet gevaarlijk is.

Wat zijn de bijwerkingen?

Bij een sterilisatie man komen maar weinig bijwerkingen voor. Er is vrijwel geen kans op ernstige complicaties, omdat er geen narcose aan te pas komt en er niet in de buikholte wordt gewerkt. Wel is het mogelijk dat je een aantal lichte klachten ondervindt na de sterilisatie man. Z kan er een bloeduitstorting ontstaan, waardoor de balzak en de huid rondom de penis blauw worden. Dit zal vanzelf weer verdwijnen. Het is ook mogelijk dat de zaadcellen zich ophopen aan het einde van de zaadleider. Hierdoor kunnen bobbeltjes ontstaan. Het is een onschuldige bijwerking die vanzelf weer over gaat. Ook is het mogelijk dat er kleine bobbeltjes voelbaar blijven, doordat de knoopjes van de hechtingen aan de zaadleiders niet helemaal oplossen.

Daarnaast kun je na de sterilisatie man ook last hebben van een drukkend gevoel in de ballen. Het is ook mogelijk dat de bloedvaten die naar de ballen toelopen zijn beschadigd, waardoor de ballen iets kleiner kunnen worden.

Hoe gaat het verder na de sterilisatie?

Het is belangrijk om te weten dat je na een sterilisatie man nog niet direct onvruchtbaar bent. Alle zaadcellen zullen eerst uit het zaadvocht moeten verdwijnen. Dit zal ongeveer twee tot drie maanden duren. Drie maanden na de sterilisatie wordt het zaadvocht onderzocht om te zien of er nog levende zaadcellen in aanwezig zijn. Nadat uit dit onderzoek is gebleken dat er geen levende zaadcellen meer aanwezig zijn in het zaadvocht, weet je pas echt dat je onvruchtbaar bent en veilig kunt vrijen. Als je voor die tijd een zwangerschap wilt voorkomen, dien je een voorbehoedsmiddel te blijven gebruiken.

Na de sterilisatie man verandert er verder niets. Een erectie krijgen gaat nog net zo goed als voor de sterilisatie en het gevoel van klaarkomen blijft ook hetzelfde. Er spuit bij het klaarkomen net zoveel vocht naar buiten als voorheen. Dit vocht bevat alleen geen zaadcellen meer, maar hier merk je zelf verder niets van. Een sterilisatie man heeft geen invloed op de hormonen en je blijft dus dezelfde man die je was. Het kan zo zijn dat een sterilisatie man ervoor zorgt dat je meer plezier hebt in seks. Dit kan komen doordat de remmingen wegvallen, omdat er geen kans meer bestaat op een zwangerschap. Als de vrouw stopt met de pil, kan haar zin in seks iets toenemen. Een sterilisatie man kan dus een positieve invloed hebben op je seksleven.

Het is mogelijk dat de zaadleiders jaren na de sterilisatie man weer aan elkaar groeien. Deze kans is echter klein; het komt slechts voor bij één of twee op de tweehonderd mensen. Er is dus wel een kans dat je uiteindelijk weer vruchtbaar wordt en alsnog een vrouw bevrucht, maar een sterilisatie man is over het algemeen een stuk veiliger dan andere vormen van anticonceptie.

Wil je na een sterilisatie man toch weer vruchtbaar worden? Een sterilisatie is definitief en is vaak niet terug te draaien. Het is wel mogelijk om een hersteloperatie te ondergaan, maar de meeste mannen blijven daarna toch nog onvruchtbaar. Denk daarom goed na voordat je je laat steriliseren en doe dit alleen als je zeker weet dat je geen kinderwens meer hebt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een sterilisatie man?

Een sterilisatie man brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Denk je erover om je te laten steriliseren? Dan kan het goed zijn om deze voor- en nadelen goed door te lezen, zodat je daarna een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen

Het grootste voordeel van een sterilisatie man is dat het zeer betrouwbaar is; het is veiliger dan elke andere vorm van anticonceptie. Daarbij is het een blijvende oplossing, waardoor je nooit meer aan anticonceptie hoeft te denken. Het heeft weinig bijwerkingen en de testosteron productie en seksuele gevoelens veranderen niet. Ook is een zaadlozing gewoon mogelijk na de sterilisatie en dit ziet er normaal uit.

Nadelen

Een nadeel van een sterilisatie man is dat je pas drie maanden na de operatie definitief onvruchtbaar bent. Daarbij kan het zo zijn dat je de knoopjes van de hechtingen in de zaadleiders blijft voelen. Het kan zijn dat je na de operatie spijt hebt en sommige mannen voelen zich minder man. Houd er ook rekening mee dat een hersteloperatie slechts in 45% van de gevallen succesvol is, dus het is belangrijk dat je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt. Ongeveer 5% van de personen die een sterilisatie man laten doen zullen last krijgen van chronische pijn in de balzak. Ook kan het voorkomen dat de bloedvaten van de ballen worden beschadigd tijdens de operatie, waardoor er minder bloed naar de ballen wordt gevoerd en de ballen kleiner worden. Dit is gelukkig slechts zelden het geval.

Wat zijn de kosten van een sterilisatie man?

In het basispakket van een zorgverzekering wordt een sterilisatie man niet vergoed. Het kan soms wel gedeeltelijk of helemaal worden vergoed door een aanvullende verzekering. De kosten van een sterilisatie man zijn enkele honderden euro's (afhankelijk van het ziekenhuis waar je het laat uitvoeren). Kijk van tevoren of het vergoed wordt door je zorgverzekering, zodat je uiteindelijk niet voor verrassingen komt te staan.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4451x
Toegevoegd: 19-12-2016 08:43
Gewijzigd: 22-01-2017 21:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!