vrouw aan het sporten

Sporten na bevalling: wanneer weer beginnen?

vrouw aan het sportenEr zijn genoeg vrouwen die willen sporten na bevalling. Zo krijgen ze hun oude figuur weer snel terug en ze voelen zich gezonder en fitter. Maar wanneer mag je hier eigenlijk weer mee beginnen? In dit artikel vertellen we je hier meer over en geven we je een aantal tips voor sporten na bevalling.

Voordelen van sporten na bevalling

Als je ervoor kiest om te gaan sporten na de bevalling, zul je direct merken dat dit een aantal grote voordelen oplevert. Door te sporten krijg je namelijk sneller weer je oude figuur terug en doordat je het lichaam traint kun je ook alweer snel meer aan. Hierdoor krijg je ook meteen minder last van lichamelijke ongemakken. Verder zul je merken dat je meer energie krijgt en je gezondheid en je conditie verbeteren.

Sporten kan ook een positieve invloed hebben op je nachtrust. Verder maakt je lichaam gelukshormonen aan tijdens het sporten en hierdoor zul je dan ook een goed humeur krijgen. Daarnaast kunnen oefeningen voor de borst de doorbloeding van de borsten verbeteren, waardoor je meer melk zult produceren. Genoeg redenen dus om te sporten na de bevalling!

Wanneer kun je weer gaan sporten?

Als je een natuurlijke bevalling hebt gehad zonder complicaties, kun je vaak zes weken na de bevalling alweer gaan sporten. Heb je een keizersnede gehad? Dan kun je het beste acht tot tien weken wachten voordat je weer begint. Eigenlijk geldt dat je weer kunt gaan sporten nadat je de nacontrole bij de verloskundige of gynaecoloog hebt gehad.

Ga niet direct weer sporten op het niveau dat je voor de zwangerschap was. Je moet het langzaam opbouwen, want je lichaam is niet meteen weer in een goede conditie. Des te zwaarder de bevalling is geweest, des te langer ook het herstel van je lichaam duurt. Luister daarom altijd goed naar je lichaam tijdens het sporten en doe niet meer dan je aan kan. Als je door het sporten erg vermoeid raakt, heeft dit ook nog eens een negatieve invloed op de melkproductie.

Sporten na bevalling: 9 tips

Vraag advies aan een arts

Voordat je weer wilt gaan sporten is het verstandig om advies te vragen aan een arts. Het kan namelijk nooit kwaad en de arts kan je hier vaak goed bij adviseren. Vertel ook wat voor sport je wilt gaan doen en hoe zwaar je wilt gaan trainen. De arts kan je helpen met het maken van een planning om het sporten weer langzaam op te bouwen.

Drink voldoende tijdens het sporten

Voldoende water drinken tijdens het sporten is natuurlijk altijd belangrijk, maar als je borstvoeding geeft is het nog belangrijker. Zorg er daarom voor dat je altijd een flesje water meeneemt tijdens het sporten en drink hier ook voldoende van.

Eet gezond

Net als water drinken is het normaal gesproken ook belangrijk om gezond te eten. Als je sport is dit nog meer van belang, omdat je dan sneller resultaten boekt. Daarnaast moeten je spieren na het sporten ook herstellen en dat gebeurt niet door bewerkte suikers en ongezonde vetten eet. Zorg daarom voor een goed eetpatroon met in ieder geval voldoende eiwitten en vitaminen en mineralen. Als je ook borstvoeding geeft, dien je hier extra goed op te letten. De voedingsstoffen die jouw baby binnenkrijgt komen namelijk uit het voedsel dat je eet.

Voed of kolf voor het sporten

Het is niet fijn om te gaan sporten met volle borsten. Daarom raden wij het je zeker aan om je baby te voeden of te kolven voordat je gaat sporten. Op die manier heb je hier geen last van.

Draag een stevige sportbeha

Na de bevalling zijn je borsten waarschijnlijk wat groter, ook omdat ze melk produceren. Daarnaast zijn je borsten ook gevoeliger. Zorg er dan ook voor dat je tijdens het sporten altijd een stevige sportbeha draagt om je borsten extra ondersteuning te geven.

Begin altijd met een warming-up

Waarschijnlijk weet je wel dat een warming-up belangrijk is voordat je gaat sporten, maar bij sporten na bevalling moet je hier extra op letten. Vier tot zes maanden na je bevalling kan het hormoon relaxine namelijk nog in je lichaam aanwezig zijn dat ervoor zorgt dat je spierpezen, gewrichtskapsel en gewrichtsbanden soepeler worden. Dit verhoogt weer de kans op een blessure tijdens het sporten. Daarom is het extra belangrijk om elke training te starten met een goede warming-up. Pas ook op dat je geen onverwachte, snelle bewegingen maakt en dat je niet meer doet dan je aan kunt.

Doe rustig aan met buikspieroefeningen

De meeste vrouwen willen na de bevalling weer zo snel mogelijk een platte buik en gaan daarom buikspieroefeningen doen. Dat is ook heel goed, maar doe dit dan wel heel rustig aan. Het komt namelijk vaak voor dat de rechte buikspieren iets uit elkaar zijn gaan staan tijdens de zwangerschap, wat we ook wel een diastase noemen. Zware buikspieroefeningen kunnen dan teveel druk op de buikspieren uitoefenen.

Je kunt zelf aan de hand van een oefening controleren of je een diastase hebt. Eerst ga je op de rug liggen met de armen langs je lichaam en opgetrokken benen. Vervolgens hef je je hoofd richting de knieën en nu kun je met je vingers ongeveer twee centimeter boven de nagel voelen of er nog een ruimte tussen de rechte buikspieren zit. Als deze ruimte ongeveer tussen de één en vijf centimeter breed is, kun je dit herstellen door te sporten. Doe dit dan dus wel heel rustig aan en je kunt ook het beste een buikband gebruiken om de buikspieren te ondersteunen. Als je het gevoel heb dat de tussenruimte bij jou groter is, kun je het beste een arts raadplegen.

Train ook je bekkenbodemspieren

Als je weer gaat trainen is het ook belangrijk om je bekkenbodemspieren te trainen. Deze spieren worden dan weer strakker en je kunt een eventuele verzakking van de baarmoeder voorkomen. Heb je hechtingen? Dan zijn oefeningen voor de bekkenbodemspieren helemaal belangrijk, omdat ze de bloedsomloop stimuleren en de hechtingen daardoor sneller zullen genezen. Als je wilt gaan hardlopen of gaan springen, is het een goed idee om van tevoren je bekkenbodemspieren te trainen. Het kan namelijk zijn dat dit anders incontinentieproblemen oplevert tijdens het hardlopen of springen.

Kleed je warm aan als je buiten gaat sporten

Wil je buiten gaan sporten na bevalling? Zorg er dan voor dat je je goed warm aankleedt. Je borsten hebben namelijk een betere doorbloeding, waardoor ze warmer worden. Hierdoor zijn ze ook gevoeliger voor de kou. Trek dus voldoende warme bovenkleding aan als je buiten wilt gaan sporten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 2516x
Toegevoegd: 04-02-2016 13:25
Gewijzigd: 06-03-2016 22:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!