Zwangerschapskwaaltjes

De meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

ZwangerschapskwaaltjesZwanger worden is een droom van veel vrouwen. Je krijgt de kans om een nieuw mens op de wereld te zetten en dat is iets bijzonders. Toch is het niet altijd even leuk om zwanger te zijn. Het vrouwelijk lichaam maakt tijdens deze periode veel verandering mee die voor zwangerschapskwaaltjes kunnen zorgen. Op deze pagina lees je de meest voorkomende kwaaltjes waar je mee te maken kunt krijgen.

De meest voorkomende klachten en wat je er tegen kunt doen

Zodra er een eicel in het vrouwelijk lichaam bevrucht raakt dan gaat het vrouwelijk lichaam direct stappen ondernemen om het lichaam klaar te maken voor de baby. Zo zal de stofwisseling in je lichaam gaan veranderen en krijgt je lichaam te maken met veel meer hormonen. Deze veranderingen kunnen allerlei klachten en kwaaltjes veroorzaken in je lichaam. Hieronder sommen we de meest voorkomende op en werken we deze vervolgens verder uit. We geven o.a. enkele tips hoe je deze vervelende klachten kunt voorkomen of verminderen.

  • Vaak en snel last van vermoeidheid
  • Steeds vaker plassen
  • Een misselijk gevoel
  • Brandend maagzuur
  • Pijn in de borsten
  • De stemming wisselt erg vaak
  • Slapeloosheid
  • Pijn in de rug
  • Hoofdpijn
  • Bandenpijn
  • Harde buik
  • Striae
  • Aambeien

Vaak en snel vermoeid

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap is iets wat je niet tegengaat. En dat kun je beter ook niet tegengaan. Nadat je aan het werk bent geweest, veel hebt gewandeld, klusjes in huis hebt gedaan of misschien alleen de trap op hebt gelopen dan kan het zijn dat je je al vermoeid voelt. In dat geval is het niet de bedoeling dat je gewoon doorgaat, maar je kunt juist beter even rustig aandoen en de tijd nemen. Vermoeidheid wordt namelijk veroorzaakt door alle veranderingen in je lichaam. Deze veranderingen vragen namelijk veel energie van je lichaam wat ervoor zorgt dat jij je snel uitgeput zult voelen.

Steeds vaker plassen

Tijdens de zwangerschap merk je dat je plotseling erg snel moet plassen. Het voelt alsof je net van het toilet vandaan komt of je moet alweer naar de wc. Dit is een symptoom die als een van de eerste begint tijdens de zwangerschap. Helaas zal je hier ook de rest van de zwangerschap gewoon last van houden. Doordat de baarmoeder in je lichaam aan het groeien is geeft dat meer druk op je blaas. Indien er slechts een kleine hoeveelheid urine in je blaas is te vinden dan kun je al snel het gevoel hebben dat je moet plassen. Je hoeft je er echter geen zorgen over te maken, want dit is een volkomen normaal symptoom.

Een misselijk gevoel

Voor veel vrouwen is misselijkheid de meest vervelende klacht. Maar liefst 60 tot 80 procent van alle zwangere vrouwen krijgen hier last van. Misselijkheid kan op ieder moment voorkomen wanneer je zwanger bent. Toch krijgen de meeste vrouwen last van misselijkheid in de ochtend. Dat komt doordat je er sneller last van hebt wanneer je maag leeg is.
Daarom is het handig om regelmatig kleine maaltijden te eten, zodat je honger tijdens de zwangerschap kunt voorkomen. Probeer ook pittig en zuur eten te vermijden. Toch zit er ook een voordeel aan misselijkheid tijdens de zwangerschap. Dat is dat het in de meeste gevallen rond week 12 van de zwangerschap weer verdwijnt.


Brandend maagzuur

Gemiddeld krijgen zeven op de tien vrouwen weleens te maken met last van brandend maagzuur. Maagzuur is een stof waarmee het voedsel in je lichaam wordt verteerd. Dit maagzuur is te vinden in de maag en deze wordt d.m.v. een klepje afgesloten. Echter zorgt het hormoon progesteron ervoor dat de spier om deze opening dicht te houden losser gaat zitten. Hierdoor kan er maagzuur in de slokdarm terecht komen wat een vervelend brandend gevoel geeft.
Er zijn een aantal manieren hoe je de kans op brandend maagzuur kunt verminderen. Dat kan namelijk door gezond te eten. Eet bijvoorbeeld vezelrijk voedsel en zo min mogelijk zuivel, pittig eten en koolzuur. Daarnaast is het ook het beste om koffie te vermijden. Verder is het net als bij een misselijk gevoel verstandig om vaker kleine porties te eten.

Pijn in de borsten

Een bekend verschijnsel tijdens zwanger zijn is dat je grotere borsten krijgt. Ook dit wordt veroorzaakt door de veranderingen van de hormonen in het lichaam. Je borsten maken zich alvast klaar om borstvoeding te produceren voor wanneer je baby is geboren. Naast dat de borsten groter worden, worden ze ook zwaarder, worden de tepels donkerder en worden de aders beter zichtbaar in de borsten. Deze veranderingen gaan vaak samen met extra pijn in de borsten. Dat is erg vervelend, maar in de meeste gevallen verdwijnt deze pijn na ongeveer 12 weken weer.
Er is niet heel veel wat je kunt doen om pijnlijke borsten tegen te gaan, maar je kunt wel een goede stevige zwangerschapsbh kopen. Deze geeft een goede ondersteuning aan de borsten en zorgen voor minder pijn.

Wisseling van je stemming

Het ene moment voel jij je dolgelukkig en het volgende moment kun je plotseling boos op je partner zijn. Ook dit wordt veroorzaakt door de veranderingen van de hormonen in je lichaam, maar dit hoort er gewoon bij.
Om de stemmingswisselingen zoveel mogelijk tegen te gaan kun je het beste dingen doen die jou rust geven. Neem een massage, doe aan yoga of meditatie of ga even rustig een dutje doen. Verder is het belangrijk dat je goed met je partner praat en dat hij weet dat je stemming af en toe zonder reden kan veranderen. Ook is het belangrijk om gezond te blijven leven. Gezond eten en voldoende slaap komen je humeur ten goede.

Slapeloosheid

Het is erg vervelend wanneer je tijdens de zwangerschap niet goed kunt slapen. Veel vrouwen krijgen hier tijdens de zwangerschap last van. In het begin van de zwangerschap komt dit door de vele veranderingen die in het lichaam plaatsvinden. Ondanks dat je al vermoeid bent lukt het vaak nog steeds niet om in slaap te vallen. Naarmate je langer zwanger bent en je buik groeit wordt het juist lastig om in slaap te vallen doordat je geen prettige lighouding kunt krijgen.
Er zijn een aantal tips om het slapen te verbeteren. Zo is het belangrijk om de slaapkamer zo in te richten dat dit de locatie is die alleen bedoeld is om te slapen. Gebruik je slaapkamer dus niet ook als kantoor of om te sporten. Verder kun je een ritme creëren. Probeer iedere avond hetzelfde te doen voordat je gaat slapen, zoals een boek te lezen. Je lichaam merkt op deze manier op tijd op dat het tijd is om te slapen en begint hier vanzelf aan te wennen. Zodoende weet je lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen. Verder kun je er op tijd aan wennen om op je linkerzij te gaan slapen. Dit is tevens de beste houding voor je baby en indien je normaal een buikslaper bent dan kun je dit niet blijven volhouden wanneer je buik blijft groeien. Daarom is het prettig wanneer je er al aan bent gewend om op je zij te kunnen slapen.

Pijn in de rug

Last van pijn in de rug is ook een kwaaltje waar veel vrouwen last van krijgen. Dit is ook niet heel gek. Tijdens de zwangerschap krijgt je lichaam er veel extra gewicht bij. Niet alleen het gewicht van de baby, maar ook alle andere veranderingen in je lichaam zorgen voor extra gewicht. Dit zorgt voor extra belasting in je rug en op termijn kan dit voor veel vervelende klachten zorgen.
Dit is het beste te voorkomen door veel te blijven bewegen. Door te bewegen blijven de spieren in je lichaam fit en krijg je minder snel last van deze klachten. Goede methoden om fit te blijven is door te gaan zwemmen of aan zwangerschapsyoga te doen. Daarnaast is het belangrijk om altijd een goede houding aan te nemen. Wanneer je rechtop staat is het belangrijk om de schouders naar achteren te houden, je gewicht te verdelen over beide benen en je billen aan te spannen. Voorkom overigens dat je te lang blijft staan. Bij vervelende aanhoudende klachten is het verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut.

Hoofdpijn

Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen ook te maken met hoofdpijn. Het krijgen van hoofdpijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een samenkomst van verschillende symptomen. Spanningen, stress, misselijkheid en vermoeidheid leiden vaak tot hoofdpijn. Zeker bij vrouwen die voor de zwangerschap ook snel last hebben van hoofdpijn kunnen hier tijdens de zwangerschap veel last van krijgen.
Bij erge hoofdpijn kun je een paracetamol nemen. Andere manieren die eerst worden aangeraden om te proberen zijn voldoende rust te nemen, gezond en goed te eten, voldoende te drinken, een buitenwandeling te maken of een rustige omgeving om je heen te creëren.

Bandenpijn

De baarmoeder in je lichaam waar de baby in groot wordt gebracht zit vast aan je bekken in je lichaam met banden. Naarmate je baarmoeder tijdens de zwangerschap gaat groeien dan kan dit voor veel pijn aan de banden gaan zorgen. Dit komt door de extra druk die op de banden komt te staan. Ondanks dat dit een vervelende pijn op kan leveren is het overigens erg onschuldig.
De pijn aan de banden is niet te voorkomen, maar wel te verzachten. Probeer geen zware voorwerpen te tillen tijdens de zwangerschap, let op een goede houding, probeer onverwachte bewegingen te voorkomen en draag bijvoorbeeld speciale steunbanden voor tijdens de zwangerschap. Verder kun je de pijn verzachten door op een warme kruk te gaan liggen of in een warm bad plaats te nemen.

Harde buik

Tijdens de zwangerschap kun je ook te maken krijgen van een harde buik. Maak je hier geen zorgen over, want dit is volkomen normaal. Harde buiken tijdens de zwangerschap worden ook wel oefenweeën genoemd. Je baarmoeder trekt zich samen wat een harde buik veroorzaakt. Het meest komt dit voor aan het eind van de zwangerschap. Je lichaam gaat zich dan namelijk alvast voorbereiden op de bevalling.

Striae

Striae is iets waar de meeste vrouwen erg bang voor zijn. Een andere naam voor striae is ook wel zwangerschapsstrepen. Dit wordt veroorzaakt door de snelle groei van je lichaam. Je huid is dit niet gewend en dat vormt vervolgens vervelende onderhuidse strepen.
Je kunt dit helaas lang niet altijd tegengaan. Wel zijn er een aantal manieren om de kans hierop te verminderen. Neem bijvoorbeeld regelmatig een zwangerschapsmassage of masseer het zelf. Je huid blijft er elastisch door, waardoor de huid beter mee kan groeien met de groei van je lichaam. Een andere manier is het gebruik van crème tegen striae.

Aambeien

Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de zwangere vrouwen last krijgt van aambeien. Dit zijn gezwollen bloedvaten dichtbij de anus. Aambeien kunnen irritatie geven, jeuk, een branderig gevoel en ze kunnen zorgen voor anale afscheiding. Niet prettig en niet smakelijk dus. Ook aambeien zijn niet altijd te voorkomen. Wat je wel kunt doen is gezond te eten, veel te bewegen en voldoende water te drinken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 2456x
Toegevoegd: 28-02-2017 08:11
Gewijzigd: 13-06-2017 10:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!