Symptomen zwangerschap herkennen

Symptomen zwangerschap herkennen

Symptomen zwangerschap herkennen Als je zwanger bent, kun je dat na een paar weken soms al merken, maar wat zijn de symptomen van een zwangerschap? In dit artikel lees je meer over de symptomen van de zwangerschap en hoe je deze kunt herkennen.

Zwanger worden

Over het zwanger worden is je al veel verteld, zeker als je jong bent. Als je jong bent hoor je allerlei fabeltjes over het zwanger worden. Een van de meest bekende fabeltjes die je over het zwanger worden hebt is wel dat je als je voor de eerste keer seks met iemand hebt, je niet zwanger kunt worden. Je moet er rekening mee houden dat dit helemaal niet waar is, als je onbeschermde seks hebt bestaat er altijd de kans dat je zwanger raakt. Ook is het zo dat je zelfs tijdens de menstruatie zwanger kunt raken, dit kan liggen aan de levensduur van het sperma en de tijd van de cyclus. Dat je maar twee dagen per cyclus zwanger kunt raken is ook niet waar, de vruchtbare periode duurt meestal zes dagen.

Meerdere zwangerschap symptomen

Je hebt meerdere symptomen die aangeven dat je zwanger bent. Deze symptomen kunnen verschillen van vrouw tot vrouw en van zwangerschap tot zwangerschap. Zo gauw je zwanger bent zul je dit merken als je één van de symptomen hebt die hierbij horen. Nu is het niet zo dat je jezelf al meteen zorgen hoeft te maken (of juist blij zult zijn) het is nog maar zelden voorgekomen dat je al de symptomen tegelijk gaat krijgen. Het kan zelfs voorkomen dat je zwanger bent en dat je niet één symptoom herkent.

Regelmatige menstruatiecyclus

Heb je een regelmatige menstruatiecyclus dan kan dit vaak het eerste fysieke teken zijn. Je moet er rekening mee houden dat je rond het tijdstip van de menstruatie lichte vlekjes of lichte bloedingen kunt hebben. Dit kun je ook hebben als je zwanger bent of als het bevruchte eitje zich al heeft ingenesteld. Ben je onregelmatig ongesteld, dan kan het zomaar zijn dat je andere zwangerschapssymptomen ervaart voordat je een menstruatie hebt gemist.

Zwanger en vermoeid

Een ander symptoom dat je kunt ervaren is dat je erg vermoeid kunt zijn. Vooral tijdens de eerste weken van de zwangerschap kan het zijn dat je extreem moe bent. Dat je erg moe kunt worden tijdens de zwangerschap heb je te wijten aan de stijgende hoeveelheid progesteron in je lichaam. Het progesteron vormt zich aan de binnenkant van je baarmoeder en helpt deze zich voor te bereiden op de zwangerschap.

Misselijk en overgeven

Een van de meest voorkomende symptomen is wel het misselijk voelen en overgeven tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kun je van de tweede week tot aan de achtste week erg misselijk zijn en overgeven. Deze misselijkheid zal je meestal over zien gaan tegen dat je in de zestiende week van de zwangerschap zit. De meeste mensen hoor je dit ook wel ochtendmisselijkheid noemen, maar dat wil niet zeggen dat je het niet op een ander moment kunt krijgen. Een ander symptoom wat erg op dit symptoom lijkt is dat je last kunt krijgen van hyperemesis gravidarum, als je dit hebt tijdens de zwangerschap geef je zo ernstig over dat je helemaal geen voedsel of drinken binnen kunt houden. Je kunt deze aandoening wel laten verhelpen, er zijn wel gevallen die complicaties hebben veroorzaakt ten nadele van de zwangerschap. Heb je tijdens de zwangerschap last van ernstige misselijkheid dan is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Zwanger en borsten

Een ander symptoom dat je krijgt als je zwanger bent is dat je borsten groter en zachter kunnen worden. Ook zal het zo zijn dat de aders op je borsten zichtbaarder worden en de tepels kunnen donkerder van kleur zijn.

Vaker plassen

Ben je zwanger dan kan het zijn dat je ongeveer tussen de 6 en 8 weken na het verwekken vaker naar de wc moet om te plassen. Dat je last krijgt van dit symptoom komt omdat de baarmoeder groter gaat worden en dan op je blaas gaat drukken. Aan het eind van het eerste trimester zal de baarmoeder weer omhoog in de buikholte gaan, je zult dan merken dat de druk op de blaas weer minder is geworden.

Hormoonveranderingen

Tijdens de zwangerschap krijg je te maken met veranderingen van je hormonen. Als je de symptomen van de zwangerschap gaat krijgen dan is dit er één van, in de vroege fase van de zwangerschap kan dit leiden tot stemmingswisselingen, het kan dan voorkomen dat je zomaar spontaan begint te huilen. Wat je ook een symptoom kunt noemen tijdens de zwangerschap is, dat je sommige dingen niet meer lust. Het kan zijn dat je normale dingen zoals thee of koffie of vet eten niet meer lust en dat je zin gaat krijgen in dingen die je van te voren nooit zou eten. Tijdens de zwangerschap kan het ook zijn dat je jezelf misselijk gaat voelen als je bepaalde dingen ruikt, dat kan bij van alles zijn.

Zwanger en krampen

Een van de vele symptomen die je kunt hebben als je zwanger bent zijn het krijgen van krampen in je benen of voeten. Deze krampen krijg je vaak in het eerste trimester, maar het kan ook later voorkomen. Dat je krampen kan krijgen tijdens de zwangerschap komt omdat je lichaam het calcium op een andere manier verwerkt.

Zwangerschapstest

Als je zeker wilt weten of je zwanger bent, of juist niet zwanger bent kun je het beste een zwangerschapstest uitvoeren. De meeste zwangerschapstesten zijn voor bijna 100 procent nauwkeurig vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Al deze testen kun je zien als betrouwbaar, snel en simpel in gebruik. Je kunt ook zwangerschapstesten kopen die je al een paar dagen voor de verwachte menstruatiedatum kunt gebruiken. Wil je goed geïnformeerd worden dan moet je een digitale zwangerschapstest kopen. Met het gebruik van een digitale zwangerschapstest krijg je niet alleen te zien of je zwanger bent of niet, maar ook hoe lang je al zwanger bent.

Symptomen zwangerschap herkennen

Er zijn verschillende symptomen om zwangerschap te herkennen. Eén van de meest herkenbare en “meetbare” kenmerken is het uitblijven of wijzigen van je menstruatie. Het uitblijven van je ongesteldheid kan echter ook andere oorzaken als zwangerschap hebben, bijvoorbeeld stress of hormoonschommelingen. Er zijn natuurlijk talloze andere symptomen die op een zwangerschap kunnen duiden. Sommige vrouwen hebben last van alle soorten symptomen, andere vrouwen herkennen slechts een aantal zwangerschapssymptomen bij zichzelf. Wij zetten de meest voorkomende symptomen van een zwangerschap voor je op een rij.

Symptomen zwangerschap op een rijtje

Als je zwanger bent zou je dat kunnen herkennen aan onderstaande symptomen. Let op, want je hoeft niet alle symptomen te hebben om zwanger te zijn. Maar je kunt deze symptomen ook hebben bij een bepaalde aandoening, maar het is wel mogelijk dat wanneer je meerdere symptomen hebt dat je zwanger bent.

 • Als je zwanger bent kun je misselijk zijn en vaker moeten plassen.
 • Zwanger zijn kan herkend worden aan gevoelige of gezwollen borsten. Je kunt ook veranderingen hebben in de vorm en de kleur van je tepelhof (dus de huid rondom je tepel).
 • Je kunt vaker en meer moe zijn.
 • Er kunnen doorbraakbloedingen optreden.
 • Je kunt last hebben van brandend maagzuur.
 • Je kunt duizelig zijn.
 • Er kan lage rugpijn optreden en je kunt last hebben van pijn in de onderbuik.
 • Constipatie kan ook wijzen op zwanger zijn.
 • Het gevoel van een opgezwollen buik kan er op wijzen dat je zwanger bent.
 • Hoofdpijn kan wijzen op zwanger zijn.
 • Zin in eten kan wijzen op zwanger zijn.
 • Depressieve gevoelens of emotioneel zijn en last hebben van stemmingswisselingen kan er op wijzen dat je zwanger bent.
 • Als je overgevoelig of gevoelig bent voor geuren kan dat er op wijzen dat je mogelijk zwanger bent.
 • Een verhoogde lichaamstemperatuur kan er op wijzen dat je zwanger bent.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 5920x
Toegevoegd: 22-07-2015 17:34
Gewijzigd: 22-08-2015 13:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3517 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!