Zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap

ZwangerschapWanneer je zwanger bent kan het zijn dat je op het ene moment ontzettend veel lust hebt en er het andere moment absoluut niet aan moet denken. Dit komt doordat er erg veel veranderingen plaatsvinden met de hormonen in je lichaam. Maar is seks tijdens de zwangerschap wel verstandig of kun je het op sommige momenten beter overslaan? Op deze pagina vertellen we er meer over.

Alles over seks en zwangerschap

Om de voorgaande vraag direct te beantwoorden: seks tijdens de zwangerschap kan geen kwaad, mits er geen medische redenen zijn om het niet te doen. Zolang er geen medische redenen zijn kun je zonder problemen gewoon seks hebben terwijl je zwanger bent. Seks terwijl je zwanger bent is volkomen veilig voor je baby. Het kan zelfs bepaalde voordelen bieden die de zwangerschap ten goede komt.
Dat het veilig is om seks te hebben tijdens de zwangerschap betekent overigens niet altijd dat je er ook evenveel zin in hebt. Dit komt voornamelijk door de veranderingen van de hormonen in het lichaam die verschillende kwaaltjes kunnen veroorzaken en de groeiende buik. Per trimester kan de sekslust sterk verschillen. Hieronder bespreken we dan ook de verschillende trimesters.

Seks tijdens het eerste trimester

Het eerste trimester is voor veel vrouwen erg lastig. Overigens is deze periode niet alleen lastig voor de vrouw, maar ook voor de man. Tijdens deze periode is er nog niet aan de buitenkant van het lichaam af te zien dat de vrouw zwanger is. Toch maakt het lichaam al veel veranderingen mee die vervelende bijwerkingen geven. Door alle hormonale veranderingen in je lichaam ben je snel moe, vaak misselijk, kun je snel hoofdpijn krijgen en kunnen er nog meer klachten voorkomen. Dit zorgt er dan ook vaak voor dat je absoluut geen zin hebt in seks.
Overigens groeien je borsten tijdens deze periode en dat ziet je partner ook. Wanneer hij juist meer zin in seks krijgt stel jij hem vaker teleur. Het is tijdens deze periode belangrijk dat je goed aan je partner vertelt wat er met je lichaam gebeurt, zodat hij er ook begrip voor heeft.

Seks tijdens het tweede trimester

Gelukkig voor jou en je partner is het tweede trimester in de meeste gevallen een stuk aangenamer dan het eerste trimester. Veel van de zwangerschapskwaaltjes waarvan je in het eerste trimester last kunt hebben verdwijnen in deze periode namelijk. Misselijkheid verdwijnt en de pijn in de borsten verdwijnt bij de meeste vrouwen vanaf week 12 ook. Ook kun je weer beter slapen.
Daarnaast is het zo dat je schaamlippen, de clitoris en de tepels bij de zwangerschap beter doorbloeden. Dit zorgt ervoor dat deze delen veel gevoeliger worden en er minder nodig is voor een seksuele prikkeling. Plotseling heb je nog meer zin in seks dan voorheen!

Seks tijdens het derde trimester

Tijdens het derde trimester van je zwangerschap kan het weer allemaal anders worden. Je kunt nog wel een behoefte hebben naar seks, maar tijdens deze periode komen er ook weer meer zwangerschapskwaaltjes terug. Tijdens deze periode zal je buik ook hard doorgroeien. Dit kan ervoor zorgen dat je buik juist in de weg gaat zitten bij het hebben van seks. Je voelt je er soms onzekerder door en slaat de seks op dit moment liever over. Ondanks je grotere buik is het nog steeds prima mogelijk om seks te hebben. Enkele goede posities zijn lepeltje-lepeltje, zittend bij hem op schoot of de vrouw bovenop. Wanneer je missionaris positie doet dan is het wel belangrijk dat er niet te veel druk op de buik uit wordt geoefend.


Is het veilig voor mijn kind?

De meeste vrouwen vragen zich af of het hebben van seks tijdens de zwangerschap wel veilig is voor de baby. Het hebben van seks is volkomen veilig! Mits je natuurlijk wel rustig aan doet en geen rare valpraktijken uithaalt. Je baby bevindt zich in je buik in de baarmoeder. Daar zit de baby veilig in het vruchtwater en kan er niks gebeuren. Er hoeven geen zorgen te zijn dat de penis van de man op enige manier schade aan kan richten.
Toch zijn er enkele situaties waarbij je beter geen seks kan hebben. Hieronder sommen we de verschillende situaties op. Bespreek deze ook met je huisarts of verloskundige wanneer er sprake is van een van het onderstaande.

  • Bij vaginaal bloedverlies
  • Indien je partner een soa heeft
  • Bij het hebben van weeën voor week 37
  • Indien de vliezen zijn gebroken

Het kan gebeuren dat je tijdens het seksueel contact wat bloed verliest. Indien dit slechts een aantal druppels zijn dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Dit kan komen doordat er een bloedvaatje knapt bij de baarmoeder. Wanneer je wel veel bloed verliest dan kun je het beste contact opnemen met een huisarts of met de verloskundige.

De man heeft geen behoefte aan seks

Tijdens het derde trimester is het ook vaak zo dat een man geen zin meer heeft in seks. Veel vrouwen denken in dat geval al snel dat de man hun niet meer aantrekkelijk vindt vanwege de grotere buik. Hier hoef jij je niet druk om te maken. Vaak is het namelijk zo dat de man eerder bang is dan dat hij geen zin heeft. Hij is bang dat hij op de een of andere manier schade aan jou of aan jullie baby aan kan richten. Zoals we hierboven echter al hebben aangetoond hoeven jij en je partner hier niet bang voor te zijn. Bespreek dit dan ook rustig samen en doe het desnoods heel rustig aan.

Een bevalling opwekken

De meningen over het hebben van seks in het laatste trimester kunnen ook nogal verschillen. Zo wordt er vaak gezegd dat seks de bevalling kan opwekken. Daarom zijn er artsen die zeggen dat je in het laatste stadium beter geen seks kunt hebben met je partner. Het hormoon prostaglandine speelt hierbij een rol. Deze zorgt er namelijk voor dat de baarmoeder gaat samentrekken en dat de baarmoedermond verzwakt. Dit kan ervoor zorgen dat de bevalling tot stand komt. Ditzelfde hormoon is ook te vinden in sperma. Op deze manier kan het hebben van seks bijdragen aan het opwekken van de bevalling.

Het krijgen van orgasmes tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen die voorheen nooit een orgasme konden krijgen hebben daar tijdens de zwangerschap wel een kans van. Wanneer je zwanger bent dan stroomt er meer bloed door het gebied van de vagina en de clitoris. Dit zorgt ervoor dat alles gevoeliger wordt en het kan bij sommige vrouwen juist een orgasme tot stand brengen. Ook kan het zo zijn dat vrouwen die eerder wel een orgasme kregen dat tijdens de zwangerschap juist nog veel intenser ervaren.
Bij het krijgen van een orgasme trekt je baarmoeder samen. Hierbij kun je het gevoel krijgen van lichte weeën en je buik kan er onprettig door gaan aanvoelen. Echter hoef je je hier geen zorgen over te maken, want dit gevoel gaat na een aantal uur vanzelf weer weg.

Masturberen

Tijdens de zwangerschap kan het ook zo zijn dat je op bepaalde momenten meer zin hebt om te masturberen. Dit is volkomen normaal. Zeker wanneer je last hebt van stemmingswisselingen en daarom even op jezelf wilt zijn, maar toch behoefte hebt aan seks. Het kan juist ook zo zijn dat je er tijdens de zwangerschap juist helemaal geen zin in hebt. Je hebt namelijk veel andere dingen aan je hoofd.

Seks na de bevalling

Direct na de bevalling zal je weinig zin hebben in seks. Ten eerste is het nog erg pijnlijk en daarnaast maakt je lichaam veel minder van het hormoon oestrogeen aan. Dit zorgt er grotendeels voor dat je de lust naar seks kwijt bent. Ook is de kans aan het begin groot op een infectie. Zodra de wond van de knip is genezen en je niet meer vloeit mag je in feite weer seks hebben. In de meeste gevallen heeft je lichaam toch wat langer de tijd nodig om weer zin te hebben in seks. Na verloop van tijd zal de lust naar seks vanzelf weer terugkomen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 2702x
Toegevoegd: 01-03-2017 02:46
Gewijzigd: 16-06-2017 09:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!