baarmoeder

Sterilisatie vrouw: hoe wordt dit gedaan?

baarmoederSterilisatie vrouw is een operatieve ingreep waarbij de eileiders worden afgesloten. Hierdoor wordt de vrouw definitief onvruchtbaar en kun je dus een zwangerschhap voorkomen. Het is mogelijk om de sterilisatie vrouw op verschillende manieren uit te voeren. Na de operatie is de vrouw direct onvruchtbaar. In dit artikel vertellen we meer over sterilisatie vrouw.

Wat houdt sterilisatie vrouw in?

Indien je zeker weet dat geen kinderen (meer) wilt krijgen, kun je kiezen voor sterilisatie vrouw. Hiermee worden de eileiders afgesloten, waardoor de vrouw blijvend onvruchtbaar wordt. Normaal gesproken komt er twee weken voor de menstruatie een eicel vrij uit een van de eierstokken en deze eicel komt in de baarmoeder terecht via de eileider. Als er sperma in de vagina komt, zwemmen de zaadcellen naar de baarmoeder om de eicel te bevruchten. Hierdoor kan een zwangerschap ontstaan. Door het afsluiten van de eileiders kan er geen eicel meer in de baarmoeder terechtkomen en dus ook niet bevrucht worden door een zaadcel. Dit zorgt dus voor dat een vrouw onvruchtbaar is.

De kans om zwanger te worden is met een sterilisatie vrouw echter ook niet geheel uitgesloten. Wel is de kans zeer klein: ongeveer 5 tot 20 van de 1000 vrouwen worden na de sterilisatie toch zwanger. De betrouwbaarheid van sterilisatie vrouw is even groot als de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil.

Hoe wordt de sterilisatie vrouw uitgevoerd?

Er zijn verschillende manier waarop de sterilisatie vrouw kan worden uitgevoerd. In overleg met de behandelend arts kan er worden gekozen voor laproscopische sterilisatie of de essure methode. Hieronder leggen we je meer uit over deze twee methoden.

Laproscopische sterilisatie

De meest gekozen methode voor sterilisatie vrouw is een ingreep via de buik. Dit gebeurt onder algehele narcose en de ingreep wordt uitgevoerd door een gynaecoloog. Er wordt een klein sneetje onder de navel gemaakt en via hier wordt een kleine kijkbuis (laparoscoop) aangebracht in de buikholte. Vervolgens wordt er gas in de buik geblazen, zodat de buikholte beter zichtbaar wordt en het voor de gyneacoloog makkelijker is om te werken. De gyneacoloog zal de eileiders nu afsluiten. Dit kan op twee verschillende manieren: de gyneacoloog kan de eileiders dichtschroeien of afsluiten door hierop een klemmetje of ringetje vast te zetten. Vervolgens wordt het sneetje in de buik vastgezet met hechtingen.

In totaal zal de operatieve ingreep ongeveer dertig minuten duren. Je kunt in de vrijwel alle gevallen dezelfde dag alweer naar huis. Na ongeveer tien dagen dien je wel terug te komen voor het verwijderen van de hechtingen.

Essure methode

Een andere methode voor het steriliseren van een vrouw is het inbrengen van veertjes in de eileiders. Het voordeel van deze methode is dat het niet onder narcose hoeft te worden gedaan en het ook geen littekens achterlaat. De gyneacoloog zal een dun buisje via de vagina en de baarmoeder tot aan de eileiders inbrengen. De veertjes worden vervolgens via dit buisje in de eileiders geplaatst en zullen de eileiders af. Na plaatsing van de veertjes wordt er in de meeste gevallen nog een röntgenfoto of een echo gemaakt om te zien of de veertjes goed zijjn geplaatst.

Deze kleine ingreep duurt vaak niet langer dan tien minuten en na het plaatsen van de veertjes mag je direct weer naar huis. Je zult echter niet direct onvruchtbaar zijn en het is belangrijk om de eerste drie maanden nog anticonceptie te gebruiken voor de zekerheid. Vervolgens kun je een controle-afspraak inplannen om nogmaals een röntgenfoto of echo te maken ter controle. Als de eileiders dan dichtzitten, ben je definitief onvruchtbaar. Deze methode van sterilisatie vrouw is wel nog vrij nieuw. Bij ongeveer vijf tot tien procent van de vrouwen blijkt het niet mogelijk te zijn om veertjes in de eileiders te plaatsen.

Welke klachten kunnen optreden na de sterilisatie?

Afhankelijk van de methode die is gebruikt voor de sterilisatie, kunnen er verschillende klachten optreden na sterilisatie. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van een zwaar gevoel in de buik of licht buikpijn. Na laproscopische sterilisatie is ook schouderpijn een veelvoorkomend symptoom dat kan optreden. Deze pijn ontstaat door het gas dat bij de ingreep in de buik is geblazen. Dit zorgt voor een prikkeling van het middenrif, waardoor je last kunt krijgen van schouderpijn.

Als je een sterilisatie hebt ondergaan volgens de essure methode, kun je soms direct na de sterilisatie last krijgen van menstruatieklachten. Het kan ook voorkomen dat je na de sterilisatie misselijk of de neiging hebt om flauw te vallen. Ook zou je allergisch kunnen zijn voor de veertjes, waardoor je last kunt krijgen van huidirritatie, abnormaal bloedverlies, gewichtsschommelingen en stemmingswisselingen.

Welke complicaties kunnen optreden?

Bij een laproscopische sterilisatie vrouw is de kans op complicaties gering, maar wel ongeveer twintig keer groter dan bij een sterilisatie voor de man. Dit komt mede doordat vrouwen bij deze operatieve ingreep volledig onder narcose moeten gaan. Gemiddeld overlijden er wereldwijd 1,5 tot 4 op de 100.000 vrouwen bij een laproscopische sterilisatie als gevolg van complicaties bij de narcose, een sepsis of een bloedig. Ongeveer 1 tot 6 op de 1000 vrouwen loopt tijdens de ingreep schade op aan de blaas, de bloedvaten, de ureter of de darm.

De essure methode is minder gevaarlijk: het risico op ernstige complicaties is vrijwel nihil. Wel kan het zo zijn dat een vrouw allergisch is voor de veertjes, waardoor ze last kan krijgen van abnormaal bloedverlies, huidirritatie, gewichtsschommelingen en stemmingswisselingen. De veertjes zullen dan laproscopisch moeten worden verwijderd en dit kan eventueel weer complicaties met zich meebrengen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordat je je als vrouw laat steriliseren, is het belangrijk om hier goed over na te denken. Hieronder hebben wij de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen

Sterilisatie vrouw is zeer betrouwbaar en het is een blijvende oplossing om een zwangerschap te voorkomen. Bij de laproscopische sterilisatie ben je ook direct onvruchtbaar. Daarnaast hoef je geen andere anticonceptiemiddelen meer te gebruiken, waardoor je geen hormonen binnenkrijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je meer zin krijgt in seks en hier in sommige gevallen ook meer plezier aan beleeft. Het stoppen met de anticonceptiepil of een ander anticonceptiemiddel met hormonen kan nog andere voordelen opleveren, maar dit is vaak per individu verschillend.

Nadelen

Als je je hebt laten steriliseren en later toch kinderen wilt krijgen, kun je spijt krijgen van de ingreep. Een hersteloperatie is enkel mogelijk bij de laproscopische sterilisatie en is lang niet altijd succesvol. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over een sterilisatie en het alleen doet als je er helemaal zeker van bent dat je geen kinderen meer wilt.

De essure methode brengt niet veel complicaties met zich mee, maar bij een laproscopische sterilisatie is er wel een kans op overlijden en is het mogelijk dat je beschadiging oploopt aan de bloedvaten, de blaas, de ureter of de darm. Een sterilisatie vrouw kan daarnaast ook zorgen voor menstruatieproblemen, als je hier last van had voordat je met anticonceptie begon. Aangezien je geen anticonceptiemiddelen meer zult gebruiken, kunnen deze menstruatieproblemen terugkomen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3483x
Toegevoegd: 19-12-2016 11:19
Gewijzigd: 23-01-2017 23:27

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!