zwangere vrouw die niet rookt

Roken en zwangerschap: Is het echt zo schadelijk?

zwangere vrouw die niet rooktEr zijn nog steeds zeer veel vrouwen in Nederland die er vanuit gaan dat het roken tijdens hun zwangerschap enkel en alleen een negatieve invloed heeft 't gewicht van de baby.

Roken met fatale gevolgen voor het kleine wonder

Roken en zwangerschap: Is het echt zo schadelijk en zo ja, blijven de gevolgen alleen beperkt tot het gewicht van de baby? We vallen met de deur in huis: Roken beïnvloedt inderdaad in negatieve zin het geboortegewicht. Vrouwen die roken tijdens de zwangerschap krijgen gemiddeld gezien kleinere kinderen. Roken zelf kan echter zelfs fataal zijn voor het ongeboren wonder en ook voor pasgeboren. Daarover laten in dit artikel meer.

De cijfers liegen er niet om!

Wist je dat ongeveer een kwart van de baby's die sterven tijdens of na de zwangerschap sterven ten gevolge van roken? Ook voor zwangere vrouwen die met regelmaat met anderen meeroken hebben meer kans op het krijgen van miskramen dan vrouwen die niet meeroken.

Roken voordat je zwanger wordt

Nu is het zo dat we het natuurlijk altijd afraden om te roken. Maar wil je graag zwanger worden dan heeft roken altijd (negatieve) gevolgen op je vruchtbaarheid. Dit geldt ook voor mannen overigens... Want wil je graag zwanger worden, dan is de kans daarop veel groter als je gezond leeft en dus niet rookt. Er is onderzoek gedaan naar vrouwen die zwanger willen worden en roken en vrouwen die niet roken. Wat blijkt? De niet-rokende vrouw wordt binnen een jaar zwanger terwijl de rokende vrouw pas na een jaar zwanger wordt. Dit zijn natuurlijk gemiddelden maar dan weet je even waar je het voor doet als je stopt met roken!

Vruchtbaarheid in relatie tot roken bij de man

Hierboven gingen we al even in het kort in op de negatieve gevolgen van roken op je vruchtbaarheid. Want wil je graag zwanger worden, dan is de kans op een zwangerschap veel groter als je niet rookt. Vrouwen die roken zijn, net zoals mannen, gewoonweg veel minder vruchtbaar! Onderzoeken tonen aan dat de sperma van rokers minder zaadcellen bevat en dat deze ook nog eens veel minder beweeglijk zijn dan bij niet-rokers. Logischerwijs wordt daarmee de kans op een zwangerschap vele malen kleiner, ook al is de vrouw zelf gezond en een niet-roker.

Bij mannen is het daarnaast lastiger op een erectie te ontwikkelen indien ze stevig roken of gedurende meerdere jaren roken. Dit komt doordat nicotine de bloedvaten vernauwt waardoor het bloed minder goed de penis bereikt en deze dus minder goed stijf wordt.

Vruchtbaarheid in relatie tot roken bij vrouwen

Het roken bij vrouwen versnelt helaas het natuurlijke proces van veroudering van de eicellen. Met andere woorden: Hierdoor komen vrouwen eerder in de menopauze terecht. Tot wel een aantal jaren eerder aan dan dat normaal is. Tevens worden de eicellen aangetast door chemische stofjes die in tabak zitten. Daardoor hebben vrouwen die zelfs al jarenlang zijn gestopt met roken nog altijd een verminderde kans om zwanger te worden, omdat de eicellen zodanig beschadigd kunnen zijn dat innesteling niet mogelijk is. Ook hebben ze meer kans op het krijgen van kinderen met ziektes, aandoeningen en handicaps.

Roken tijdens de zwangerschap, hoe schadelijk is dat werkelijk? 

Helaas zijn veel vrouwen zich er nog lang niet van bewust dat het roken tijdens de zwangerschap enorm schadelijk is voor het ongeboren kind! Zelfs als het kind gezond geboren wordt kan het op latere leeftijd, doordat de moeder heeft gerookt, nog ernstige ziektes ontwikkelen. Baby's groeien niet voor niets op in een baarmoeder. Op die plek kunnen ze veilig groeien. Maar als zijn of haar moeder rookt dan zorgt dat ervoor dat het ongeboren kind constant wordt blootgesteld aan zeer giftige en super kankerverwekkende stoffen. Vrouwen die een paar sigaretten roken per dag tijdens hun zwangerschap die ademen de stoffen gedurende 9 maanden tot wel duizenden keren in....

Wat zijn de gevolgen van roken tijdens zwangerschap?

De gevolgen voor het kind zijn zeer ernstig als de moeder tijdens haar zwangerschap door is gegaan met roken. Het moge al wel duidelijk zijn dat baby’s die worden geboren uit moeders die rookten tijdens de zwangerschap, gemiddeld genomen veel kleiner zijn dan baby's die geboren worden uit moeders die gezond zijn en niet roken. De feiten liegen er niet om. Zo hebben deze baby’s een veel hogere kans om vroegtijdig te overlijden. Zowel tijdens de zwangerschap als erna.

Baby's van moeders die rookten tijdens de zwangerschap hebben 2 maal zoveel kans om door wiegendood komen te overlijden. Ook hebben deze kinderen meer kans op een gespleten gehemelte. Dit wordt ook wel een hazenlip genoemd. De kans op het krijgen van een kindje dat met een verminderde longfunctie kampt is ook veel groter. Net zoals deze kinderen vaker andere longgerelateerde problemen en aandoeningen ontwikkelen zoals astma en bronchitis. Het is inmiddels algemeen bekend dat kinderen van rokende ouders en met name moeders gemiddeld gezien een minder hoge IQ hebben dan kinderen van niet-rokende moeders.

10 sigaretten per dag

Rook je 10 sigaretten per dag? Dan is de kans tot ongeveer 45% dat je baby iets zal mankeren. De kans daarop wordt nog groter wanneer de moeder meer dan 10 sigaretten rookt per dag. Een matig rokende moeder heeft ongeveer 50% kans op het krijgen van een baby waarvan het gewicht gemiddeld tot 250 gram te licht is.

Misvattingen

Helaas bestaan er nog steeds tal van misvattingen over roken en zwangerschap. Zo denken nog steeds veel moeders dat het stoppen met roken erger is voor de baby dan (matig) door blijven roken. Dit is klink en klare onzin. De moeder in kwestie zal dan misschien wel last hebben van ontwenningsverschijnselen, maar dat is bij de baby niet zozeer het geval.

Beschadigde eicellen

Ook denken veel aanstaande moeders die plannen maken om zwanger te worden dat het roken voor de zwangerschap geen kwaad kan. Ook dat is een misvatting. Want de eicellen raken wel degelijk beschadigd waardoor de kans groter wordt dat je later ongezonde(re) kinderen krijgt en bovendien gemiddeld genomen er veel langer over moet doen om zwanger te worden.

Geen makkelijker bevalling

En dat een lichte baby een gemakkelijker bevalling geeft is natuurlijk echt een drogreden om door te roken. Moeders die zo denken die denken alleen maar aan zichzelf en niet aan het kind. Dat de rook niet bij je baby in de baarmoeder terecht komt is ook een misvatting. Natuurlijk komt de rook zelf niet bij je baby terecht maar wel al die ongezonde stoffen!

En wat te denken van roken na de bevalling?

Als baby's met hun omgeving na de geboorte meeroken, dan kan dat op het moment zelf maar ook later voor diverse problemen zorgen. Baby's die meeroken hebben een veel hoger risico op het krijgen van:

  • een chronische oorontsteking
  • wiegendood
  • astma
  • bronchitis
  • luchtweginfecties

Borstvoeding geven en roken 

Natuurlijk wil graag elke moeder (en ouder) haar baby graag borstvoeding geven. Soms is dat niet mogelijk maar vrouwen die borstvoeding willen geven en roken moeten weten dat alle stoffen via de melk worden doorgegeven aan de baby. Dus niet alleen de voedingsstoffen worden doorgegeven maar ook de schadelijke stoffen die rokende moeders zelf binnen krijgen. Daarnaast smaakt de moedermelk voor de baby veel minder lekker en produceert een rokende moeder minder melk. Vind je het moeilijk om te stoppen met roken en wil je je baby toch graag borstvoeding geven? We adviseren je dan in elk geval om minimaal 2 uur van te voren niet te roken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 4015x
Toegevoegd: 09-03-2016 00:18
Gewijzigd: 09-03-2016 16:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!