parkeerautomaat paal

Bezwaarschrift indienen bij een boete

parkeerautomaat paalJe hebt een boete gekregen en je bent het er totaal niet mee eens. We kunnen het ons goed voorstellen dat je stappen wil ondernemen. Vooral omdat je zelf vind dat de boete volledig onterecht is. Helaas zijn er genoeg mensen die de boete meteen betalen. Ze vergeten dat je met succes een bezwaarschrift kan indienen. Wij vertellen je graag hoe je succesvol een bezwaarschrift in kan dienen.

Boete = niet altijd schuldig

De meeste mensen denken onterecht dat ze altijd schuldig zijn als ze een boete ontvangen. Je hebt tenslotte een boete gekregen dus je overtreding zou wel strafbaar zijn geweest. Alleen we leven in Nederland en dit is een rechtstaat. Dit betekent dat je lang niet altijd schuldig bent totdat dit bewezen is. In de praktijk blijkt dat de officier van justitie ook lang niet altijd zijn zaakjes op orde heeft. Er is bijvoorbeeld geen bewijs dat jij de gene was die achter het stuur zat. Een andere reden kan zijn dat er geen duidelijke borden zijn met een snelheidslimiet. Je wist hierdoor niet dat je te hard reed. Dit kan een argument zijn om je onschuld te verklaren. Een boete betekent lang niet altijd dat je echt schuldig bent.

Een officieel bezwaarschrift indienen

Als je een boete thuis ontvangt dan heb je officieel 6 weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen. Je kan in dit bezwaarschrift aangeven dat je het niet eens bent met de boete. Daarnaast geef je aan waarom je het er niet mee eens bent en waarom de boete niet terecht is. Het is belangrijk om een duidelijk argument te geven. De officier van justitie is verplicht om te reageren op je bezwaarschrift en heeft hier 16 weken de tijd voor. Het is belangrijk dat je tot die tijd je boete niet betaalt! Als je de boete betaalt dan geef je officieel aan da je het eens bent met de boete. Het indienen van een bezwaarschrift heeft dan geen nut meer.

Een digitaal bezwaarschrift sturen

Vroeger was je verplicht om schriftelijk een beroep in te dienen. Het was verstandig om dit aangetekend te doen, zodat je zeker weet dat het beroep ontvangen is. Sinds 2014 gaat het Openbaar Ministerie met de tijd mee en kan je een digitaal beroep indienen. Dit kan rechtstreeks via de website van het Openbaar Ministerie. Het nadeel is dat een groot deel van het beroep al voor je wordt ingevuld. Op papier heb je meer ruimte om een beroep aan te tekenen. Als je een standaard argument hebt dan werkt dit natuurlijk wel snel.

In beroep tegen een Mulderbeschikking

Als je in beroep gaat bij een verkeersovertreding dan moet dit als eerste een zogenaamde Mulderbeschikking zijn. Dit is een administratieve boete die je thuis ontvangen hebt. Je kan een Mulderbeschikking krijgen voor te hard rijden of omdat je door rood gereden bent. Een uitzondering op de Mulderbeschikking is de parkeerboete. Deze wordt meestal uitgediend door de gemeente. Ondanks dat de boete door de gemeente wordt uitgedeeld kan je nog wel in beroep gaan. Een bezwaarschrift moet alleen dan wel ergens anders heen gestuurd worden. Dit kan je vaak terugvinden op de boete of op de website van de gemeente.

Bewijsstukken opvragen

Als onderdeel van het in beroep gaan kan je eerst bewijsstukken opvragen. Als je geflitst bent dan kan je bijvoorbeeld een foto opvragen. Het kan voorkomen dat je zelf niet achter het stuur zat toen je geflitst werd. Bij het inzien van de bewijsstukken kan je aantonen dat je niet de gene was die geflitst is. Dit kan bewijs genoeg zijn om een boete ongedaan te maken. Het gebeurd weleens dat het opsturen van de foto de moeite niet loont. Denk bijvoorbeeld aan een boete van een paar kilometer te hard. Het Openbaar Ministerie kan hierdoor op voorhand al besluiten om de boete ongedaan te maken. Het kan de moeite waard zijn om een bezwaarschrift in te dienen en bewijsstukken op te vragen.

Een schriftelijk bezwaarschrift indienen

De meeste mensen maken nog steeds schriftelijk bezwaar tegen een boete. Als je het bezwaarschrift indient met een aangetekende brief dan heb je bewijs van je bezwaar. Wij raden je aan om nog een copy te maken van het bezwaarschrift om later terug te lezen. Daarnaast heb je een dubbel bewijs van het versturen van de brief. In de brief moet je: naam, adres, woonplaats, geboortedatum en geboorteplaats staan. Daarnaast geeft u de reden van uw bezwaar aan en uw rekeningnummer. Zet op de brief duidelijk een datum en handtekening. Wij raden u ook aan om verschillende feiten te noemen. Bijvoorbeeld op welke datum en tijdstip de boete is uitgedeeld. Op basis van deze feiten kan u bezwaar maken. Bijvoorbeeld dat u op dat tijdstip op uw werk was dus u onmogelijk achter het stuur kon zitten.

Bezwaar voor u laten maken

U kan zelf bezwaar indienen, maar u kan ook een jurist op de zaak zetten. Een jurist kan u helpen om de zaak te bekijken en te behandelen. Het inzetten van een jurist bij een boete kost u meestal geen geld. De jurist wordt door de regering betaalt als de boete onterecht bleek te zijn. De meeste juristen werken op basis van no-cure no pay. Mocht de boete terecht blijken te zijn dan nemen ze genoegen met geen uitbetaling. Dit geeft wel aan hoe zeker een jurist van zijn zaak is. Daarnaast kom je wat overtuigender over als je een jurist op de zaak zet.

In hoger beroep tegen de uitspraak

De officier van justitie kan besluiten dat je geen gelijk hebt. In dit geval moet je wel de boete betalen. Dit betekent niet dat je geen gelijk hebt. Als je overtuigt bent van je gelijk dan kan je in hoger beroep gaan. Het hoger beroep gaat niet via een bezwaarschrift. Dit verloopt via de kantonrechter waarbij je kan proberen om je gelijk te halen. Voordat je hoger beroep van start gaat moet je wel eerst je boete betalen. Stel dat je in je gelijk gesteld wordt dan krijg je het bedrag van de kantonrechter terug. Het kan voorkomen dat de kantonrechter je geen gelijk geeft. Er is wel een mogelijkheid om verder in beroep te gaan, maar dan moet de boete hoger zijn dan € 70. Het is niet mogelijk om in hoger beroep te gaan bij een boete die lager is dan € 70. Een boete die lager is dan € 70 kan je alleen aanvechten bij de kartonrechter. Zijn uitspraak is bindend en de boete moet gewoon voldaan worden als hij dit besluit neemt.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 1372x
Toegevoegd: 12-08-2016 16:08
Gewijzigd: 12-08-2016 18:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2941 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!