Welke schadeposten horen bij de letselschadevergoeding

Welke schadeposten horen bij de letselschadevergoeding?

Welke schadeposten horen bij de letselschadevergoedingDe kans is groot dat je van de term letselschadevergoeding hebt gehoord, maar welke schadeposten vallen hieronder? Hoe kun je de letselschadevergoeding claimen of wie kan je hierbij helpen? Belangrijke informatie voor iedereen om te weten.

Je wil graag meer weten over de schadevergoeding waar je misschien recht op hebt na een ongeval. Je bent misschien door een ongeval gewond geraakt, waardoor je letselschade op hebt gelopen. Hierbij geldt dat de schadeposten die hierdoor zijn ontstaan, door de aansprakelijke tegenpartij vergoed moeten worden. Het is daarom van belang om te weten welke schade vergoed wordt met de letselschadevergoeding. Het ontstaan van letselschade vraagt daarom ook om meer uitleg. Het ontstaat wanneer je gewond raakt door een ongeval. Je hebt hierdoor met lichamelijke, emotionele en materiële schade te maken. Dit valt allemaal onder de letselschade. Er is dan speciaal hiervoor de schadevergoeding in het leven geroepen om je weer zoveel mogelijk terug te brengen naar de situatie voor het ongeval. De schade moet daarom allemaal vergoed worden. Welke schadeposten dat precies zijn leggen we je in dit artikel verder nog uit.

Welke schadeposten vallen onder de schadevergoeding?

Je krijgt van een verzekeraar van de tegenpartij een letselschadevergoeding en dat is allemaal erg persoonlijk. Het ongeluk, de verwondingen en dagelijks leven kan nooit worden vergeleken met dat van anderen. Het is daarom van belang dat er altijd gekeken wordt naar je persoonlijke situatie om na te gaan welke schadeposten moeten worden vergoed. Enkele van de meest voorkomende schadeposten zijn:





  • Medische kosten, het is mogelijk dat je na een ongeval een rekening krijgt voor je eigen risico, of je moet extra zorgkosten betalen buiten je zorgbundel om of een eigen bijdrage betalen voor een prothese. Maar alle medische kosten die je maakt door het ongeval, moeten worden vergoed door de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij.
  • Gemiste inkomsten, alle inkomsten die je misloopt, moeten ook vergoed worden door de aansprakelijke tegenpartij. Je zou daarbij kunnen denken aan 30% van je loon, als je werkgever 70% van je loon uit gaat betalen. Maar je moet ook denken aan gemiste bonussen, fooi of een eindejaarsuitkering. Dan zijn er nog de overurentoeslag, vakantiegeld en pensioenopbouw, want deze vallen ook onder deze schadepost.
  • Studievertraging, kan ook een mogelijk gevolg zijn na een ongeluk. Misschien kun je pas een half jaar tot een jaar later aan het werk in de gekozen beroepssector. Hierdoor loop je inkomsten mis. Ook daarin kan dan een bepaalde vergoeding worden toegekend aan je.
  • Huishoudelijke hulp kan ook een schadepost zijn. Je bent wellicht gewond geraakt door een ongeval, en dan kun je tijdelijk minder tot geen taken oppakken in het huishouden. Je moet het dan uit handen geven aan bijvoorbeeld familie, vrienden of de buren. Je kunt eventueel ook professionele hulp voor inschakelen. In beide situaties heb je hierbij ook recht op een vergoeding voor de hulp die je krijgt.
  • Kosten zonder nut, je wil er niet vanuit gaan dat jij ermee te maken krijgt, maar een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Iedereen kan er vroeg of laat mee in aanraking komen. Het kan zijn dat het je toch overkomt en dat je bijvoorbeeld kosten hebt gemaakt die nu geen nut meer hebben. Je kunt denken aan een abonnement om te sporten, een kaartje voor een concert waar je nu ineens niet meer naartoe kunt of wat anders. Dit zijn ook kosten die vergoed moeten worden, want jij hebt ervoor betaald, maar kunt door toedoen van een ander hier geen gebruik meer van maken.
  • Smartengeld heeft er ok nog mee te maken. Na een ongeval kun jij te maken hebben met pijn, verdriet en een tijdelijk verminderde levenslust. Het gaat dan over de emotionele schade die is ontstaan door het ongeval. Deze schade is niet te vervangen of te repareren, maar wel belangrijk om te erkennen. Daarom heb je dan recht op smartengeld na een ongeval.
  • • Er zijn ook nog andere schadeposten die vergoed moeten/kunnen worden. Als je een gezin hebt en kinderen hebt, dan moet je misschien de kinderen vaker naar de opvang brengen. Dit zijn ook kosten die dan betaald moeten worden, of als je een hond hebt dan moet iemand de hond uit komen laten. Het kan ook zijn dat je een vakantie hebt geboekt, maar dat deze nu niet door kan gaan door een ongeval. Ook deze kosten worden dan vergoed. Het gaat echt over alle schade die naar het ongeval te herleiden is. Het wordt allemaal vergoed door de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij.

Blijvend letsel en schadeposten

Als er sprake is van blijvend letsel, krijg je met nog meer schadeposten te maken. Je moet dan bijvoorbeeld aanpassingen laten doen aan je woning, een sportrolstoel aanschaffen misschien om te kunnen blijven sporten of je moet je laten omscholen als je niet meer in je huidige beroep kunt blijven werken. Het is allemaal erg vervelend, maar ook dit komt allemaal door het ongeval en zal dan vergoed moeten worden. Je kunt zelf niet opdraaien voor al deze kosten. Misschien kun je bepaalde dingen niet meer zelf doen, zoals de tuin onderhouden of klussen aan de woning. Ook daar moet je dan iemand voor inschakelen. Dit valt dan allemaal onder de schade na het ongeval. Het is daarom van belang dat alle toekomstschade waar je mogelijk mee te maken krijgt zorgvuldig wordt berekend.

Waarom heb je juridische hulp nodig bij het claimen van je schade?

Als je te maken hebt met een ongeval, is het altijd goed om advies in te winnen bij een ervaren jurist. Dit wordt vaak vergeten omdat mensen denken dat het wel meevalt. Maar pas een tijdje na een ongeval merk je hoe het verder gaat en wat de gevolgen zijn. Daarom moet je altijd een letselschade specialist inschakelen als je schade hebt opgelopen door een ongeval. Er zijn veel mensen die niet weten waar ze dan recht op hebben en het gevolg is dan dat niet alle schade vergoed wordt. Het is zelfs mogelijk dat de verzekeraar van de tegenpartij je schadeclaim onterecht af kan wijzen. Daarom moet je sowieso een ervaren jurist inschakelen en dat scheelt je een heleboel tijd, energie en frustratie. Het is daarom goed om tijdig advies in te winnen zodat je ook zeker weet dat het goed gaat en je krijgt waar je recht op hebt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV87
Aantal keer gelezen: 84x
Toegevoegd: 25-09-2024 12:17
Gewijzigd: 01-10-2024 09:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!