Er zijn eigenlijk drie situaties waarin het huurcontract beëindigt kan worden. Dit kan omdat de huurder het opzegt, de verhuurder het contract opzegt of in onderling overleg. De regels voor het opzeggen van een huurcontract door de verhuurder zijn strenger dan voor de huurder. Als huurder wordt je bij het huren van een woning altijd beschermd. Door de huurder te beschermen voorkom je dat je zomaar op straat gezet kan worden. Dit is de reden dat er strenge regels voor zijn.
Je wil graag zelf de huur van je woning opzeggen. Dit dien je altijd schriftelijk doen. Hierbij is er altijd een opzegtermijn. Het opzegtermijn van je huurcontract staat altijd in de overeenkomst die je getekend hebt. Dit is minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. De meeste huurcontracten hebben een opzegtermijn van een maand. Het opzegtermijn moet gelijk zijn aan het betaaltermijn. Stel je voor je betaald iedere maand de huur. Dan moet je opzegtermijn per maand zijn. Als je één keer per kwartaal de huur betaald dan is het opzegtermijn 3 maanden. Betaal je per maand de huur, maar is het opzegtermijn 3 maanden. Je opzegtermijn is dan maximaal 1 maand van te voren.
Er zijn eigenlijk twee soorten verhuur. Je kan een woning tijdelijk huren zonder looptijd. Of je kan een woning huren met een vaste looptijd. Als je bij een woningbouwcorporatie gaat huren dan kan je huren zonder vaste looptijd. De meeste woningen gaan daar weg zonder vaste looptijd. Dit betekent dat je iedere maand kan opzeggen. Het kan ook voorkomen dat er een project is. Bijvoorbeeld dat de woning tijdelijk voor een jaar verhuurt wordt en daarna gesloopt. Als dit zo is dan krijg je een huurcontract voor een vaste periode van een jaar. Dit contract wordt hierna niet verlengt en je kan dan niet tussentijds opzeggen. De huur eindigt pas als de huurperiode is afgelopen. Overigens is het wel mogelijk om op te zeggen. Dit kan je doen in overleg met de verhuurder. Als de verhuurder hiermee akkoord gaat kan de huur alsnog opgezegd worden. Leg dit wel allemaal schriftelijk vast om problemen te voorkomen.
Als je de huur van je woning gaat opzeggen dan dien je een schriftelijke brief te schrijven. In deze brief geef je officieel aan dat je de huur van je woning opzegt. Zet in de brief je persoonlijke gegevens en het adres waarom het gaat. Laat er ook in weten per wanneer je de huur graag wil opzeggen. Het is belangrijk om de brief aangetekend te versturen. Je weet zo zeker dat de verhuurder de brief ontvangen heeft. Naast een handtekening kan de verhuurder dus later nooit zeggen dat de brief te laat verzonden is. Ons advies is om de brief een weekje voor het termijn te versturen. Je weet zo zeker dat deze op tijd wordt meegenomen voor het opzeggen van de huur. Vergeet ook niet om de datum van de dag te noteren waarop je de huur opzegt.
Als je een woning huurt geniet je bijna altijd van huurbescherming. Dit voorkomt dat je zomaar op straat gezet wordt omdat de verhuurder dit besloten heeft. Als je als huurder voldoet aan al je rechten en plichten dan wordt je altijd beschermd door dit recht. Het voorkomt ook dat de verhuurder zomaar mag opzeggen. Mocht de verhuurder wel opzeggen dan zijn er bepaalde regels waar hij zich moet houden. Als je als huurder niet aan je plichten voldoet dan kan de verhuurder aan de rechter toestemming vragen om je huurcontract te ontbinden.
De rechter zal zich over dit soort zaken altijd buigen. Deze zal beslissen of het terecht is om het contract op te zeggen. Als je als huurder jezelf altijd als een goede huurder gedraagt hebt dan zal de rechter niet snel toestemming geven. Met een goede huurder wordt er bedoeld dat je altijd netjes de huur betaald en geen overlast voor de buurt veroorzaakt. Als je een huurachterstand van 3 maanden of meer hebt kan de verhuurder toestemming vragen bij de rechter. De huurder mag het contract ook opzeggen als hij dringend de woning voor eigen gebruik nodig heeft. Bijvoorbeeld als de huurder zelf op straat komt te staan. Het kan ook voorkomen dat er een diplomatenclausule in het huurcontract staat.
Als huurder kan je lang niet altijd je beroepen op de huurbescherming. Alleen er zijn uitzonderingen waarbij je geen recht hebt op huurbescherming. Dit is zo als je de volgende woningen huurt: woonschepen, winkelwoning, vakantiewoning of verzorgingstehuis. Je hebt ook geen recht op huurbescherming als de eigenaar van de woning failliet gaat. Het zou dan kunnen dat de bank de woning opkoopt en je deze moet verlaten. Je kan dan geen beroep doen op huurbescherming. Dit zijn zaken om rekening te houden vooral als je een woning van particulieren gaat huren. Er kunnen hierdoor momenten ontstaan waardoor je op straat komt te staan. Een andere uitzondering is bijvoorbeeld ook als je van iemand onderhuurt. Als dit niet is toegestaan kan je ineens op straat komen te staan. Maar ook als de gene die de woning aan jouw verhuurt op straat komt te staan mag jij de woning verlaten.
Het is ook mogelijk om in overleg met elkaar te besluiten om het contract op te zeggen. De verhuurder kan dit met een schriftelijke brief doen. Hierin kan de verhuurder uitleggen waarom hij het contract graag wil opzeggen. Bijvoorbeeld omdat de woning verkocht gaat worden. De verhuurder kan hierin een voorstel doen om het contract op te zeggen en in welk termijn dit gaat gebeuren. De verhuurder kan hierbij een verhuisvergoeding geven als de huurder de woning binnen dit termijn verlaat. Vervolgens heb je als huurder 6 weken de tijd om hierop bezwaar te maken. Maak hierbij altijd schriftelijk bezwaar als je het niet eens bent met de opzegging. Stel dat je bezwaar maakt dan zal de verhuurder altijd naar de rechter moeten als hij een rechtsgeldige reden heeft om de huur op te zeggen. Alleen als de rechter toestemming geeft kan het contract ontbonden worden. Als je geen bezwaar maakt kan het contract met wederzijds goedvinden ontbonden worden.