man bij psycholoog

Langdurig ziek en het werk

man bij psycholoogBen je langdurig ziek? Dan is het goed om te weten wat je dan moet doen en wat de taken zijn van de werkgever. In dit artikel krijg je daar meer informatie over.

Langdurig ziek op je werk

Je hebt een leuke baan en je wordt ziek. Jouw ziekte of aandoening zal lang gaan duren. Er kan ook sprake zijn van een chronische ziekte. Hoe moet je nu verder?

  • De werkgever baalt, dat is logisch. Hij of zij mag je niet ontslaan als je ziek bent. Jij baalt ook, maar je hebt hier niet om gevraagd.
  • Jij hebt ontslagbescherming tijdens je ziek zijn. Het is belangrijk dat werkgever en werknemer goed met elkaar in gesprek blijven, om de kansen die er zijn of in de toekomst komen te kunnen benutten.
  • Na enige tijd krijg je een uitnodiging van de bedrijfsarts en ook een gedragsdeskundige van de arbodienst schrijft een rapport na een gesprek met jou. Hij of zij beoordeelt wat je kunt en wat niet en stuurt een rapport naar de werkgever.
  • Kan de werkgever de werkplek zo aanpassen dat jij toch je werk weer op kunt pakken, of kunnen de werkzaamheden worden aangepast? Deze vragen dient de werkgever te beantwoorden en moet daarvoor actie ondernemen.
  • Jij moet er alles aan doen om zo snel mogelijk weer beter te worden en als dat niet lukt om te kijken naar de mogelijkheden die er wellicht op een ander werkgebied liggen. Jij moet werken aan je herstel, dat kan zijn door bijvoorbeeld fysiotherapie, gesprekken psycholoog.
  • Welke stappen jij moet zetten is afhankelijk van de situatie, de ziekte, de aandoening. Zowel werkgever als de werknemer moeten actief blijven om te zoeken naar een oplossing. Als er geen mogelijkheden zijn bij de eigen werkgever (en die mogelijkheden er ook niet binnenkort zullen komen) dient de werkgever bij collega-bedrijven te kijken of daar mogelijkheden liggen, ook kan er een re-integratiebureau worden ingeschakeld. Deze medewerker, noem het een job coach, zal samen met jou onderzoeken welke mogelijkheden er op de arbeidsmarkt zijn rekening houdend met jouw beperkingen. Samen op zoek naar werk.
  • De werkgever wordt door de job coach op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Na 104 weken ziek zijn zal de werkgever, als de situatie niet is veranderd, ontslag aanvragen bij het UWV.
  • De keuringsarts van het UWV en een gedragsdeskundige bepalen samen of er voldoende gedaan is door de werkgever en de werknemer om weer aan de slag te gaan in eigen werk of op een andere manier. Zij doen daarover uitspraak zowel aan jou als ook aan de werkgever.
  • De uitslag (beslissingsbrief) daarvan is bepalend voor het soort uitkering dat je na ontslag zult krijgen. Bezwaar aantekenen is mogelijk.

Langdurig ziek en uitkering

Je bent langdurig ziek en ontslag volgt, geen ideale situatie. Je verliest je werk en een deel van je inkomen. Een uitkering is vaak 70% van je laatstverdiende salaris. Je gaat er dus ook financieel flink op achteruit. Het is ook mogelijk dat de tijdens het ziek zijn al bent gekort op je salaris.

  • Er zijn bedrijven die na een jaar ziek zijn het salaris verlagen naar 70%, dat is wettelijk toegestaan en staat dan in de CAO.
  • Je bent dan al gewend om met minder geld rond te komen. Vaak kost ziek zijn extra geld.
  •  Je bezoekt vaker een arts of het ziekenhuis, denk aan de reiskosten!
  • Bewaar alle kostennota's en schrijf deze bezoeken aan de specialist enz. op en neem ze mee als jij of de boekhouder de belastingaangifte doet.
  • Je bent wellicht de hele dag thuis en verbruikt dan meer gas en elektriciteit dat is logisch. Je kunt geen hele dag niets doen en iets doen kost meestal geld: een hobby, natuurfilms op tv bekijken, koffie drinken met bezoek.
  • Je zult er aan moeten wennen dat je eigenlijk meer geld nodig hebt nu je thuis bent en dat er minder geld bij je binnen komt. Bekijk het echter ook van de andere kant. Als je niet werkt heb je minder kosten voor je auto (vervoer naar je werk), kleding, je kunt kant en klaar maaltijden vervangen door zelf wat meer tijd te besteden aan het snijden van groenten, aardappelen enz. Daar kun je dus op bezuinigen.
  • Je hebt nu tijd om de reclame boodschappen in de supermarkt te doen, of je kunt wellicht naar de markt, allemaal afhankelijk van jouw fysieke en mentale toestand. Het financiële stukje zal, als je langdurig thuis zit, een grote rol blijven spelen. Pas er een mouw aan en ga niet bij de pakken neer zitten.
  • Als je nog iets kunt ondernemen of aanpakken waar je voldoening uithaalt doe het dan. Doe alles wel in overleg met het UWV om problemen te voorkomen, maar dat zal je al bekend zijn.
  • In sommige beroepen is het moeilijk om aan de slag te komen, zeker met een lichamelijke of geestelijke beperking. Er zijn echter zoveel vrijwilligers nodig op allerlei gebied en denk nou niet dat is niets voor mij of daar ben ik te oud voor. Kijk ook eens naar ouderen, die vrijwilligerswerk doen en genieten als ze in een groep samen wat doen, het maakt meestal niet uit wat.
  • Zorg dat je er voldoening uithaalt. Ben je langdurig ziek thuis en kun je er zelf niet op uit? Er zijn instanties die werken met vrijwilligers die je graag op komen zoeken. Daar kunnen gezellige dingen uit voortkomen. Schroom niet om je daarvoor aan te melden en het leven kan zoveel leuker en interessanter worden als je nieuwe mensen ontmoet.

Langdurig ziek en afleiding

Afleiding is een toverwoord voor zieke kinderen, maar ook voor volwassenen. Kijk eens naar langdurig zieke mensen en hoe ze opbloeien als ze een keer uit hun situatie worden gehaald voor een uitstapje naar de bollenvelden, voor een boottocht, een museum enz. Langdurig ziek, dan kan afleiding veel voor je betekenen. Die afleiding kun je vinden (met of zonder hulp) in gezelschap van andere mensen, gezelschap en verzorgen van dieren, grasduinen in boeken, in prachtige natuurfilms, een wandeling door de bossen genietend van de herfstkleuren, de zingende vogels enz. Langdurig ziek, afleiding helpt tegen pijn en eenzaamheid.

Elke stap in het leven zul je zelf moeten nemen, of je nu ziek bent of gezond. En al zal dat best moeilijk zijn in veel gevallen, met niets doen is je lot bepaald en blijf je zitten waar je zit. Ook al ben je minder mobiel, kijk hoe je toch afleiding kunt vinden met behulp van anderen, die daar ook weer voldoening uithalen, dus voel je vooral niet bezwaard. Elkaar vooruit helpen zeker als het wat minder gaat, fijne gesprekken voeren of een kaartje leggen. Zoek naar mogelijkheden die er nog wel zijn bij langdurig ziek zijn en zorg vooral voor afleiding.   






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2960x
Toegevoegd: 20-11-2016 17:17
Gewijzigd: 08-12-2016 22:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!