chirurgen opereren

Letselschade bij medische fout

chirurgen opererenAls je door een medische fout blijvend of tijdelijk letsel hebt opgelopen dan kan je deze schade claimen bij de arts. Helaas is dit een lange weg die je moet afleggen om de schade te claimen. Het kan soms jaren duren voordat een medische fout erkend wordt en de schade uitbetaalt. Ondanks dat het een slopende procedure is kan het de moeite waard zijn om letselschade te claimen.

Letselschade bij medische fout is een lange procedure.

In een ziekenhuis of bij een artsenpraktijk werken er mensen samen. Helaas maken mensen weleens fouten en dit kan blijvend of tijdelijk letsel veroorzaken. De meeste medische fouten ontstaan in de operatiekamer. Bij een amputatie komt het helaas weleens voor dat het verkeerde been geamputeerd wordt. Dit is een schadepost die nooit meer te herstellen is. Een flinke medische fout waar je zeker weten compensatie voor wil hebben. Ondanks dat het logisch is dat de fout bij het ziekenhuis ligt moet de fout nog wel bewezen worden. De aansprakelijkheid van de fout moet achterhaalt worden en dit is een lange procedure. Er moet bewijs zijn dat het ziekenhuis een medische fout begaan heeft. Dit lijkt eenvoudig te bewijzen gezien je lichaam het bewijs is. Alleen welke arts de fout begaan heeft is vaak lastig. Vooral als alle deelnemers in de operatiekamer zwijgen over de medische fout.

Bewijzen verzamelen van de medische fout.

Als patiënt ben je zelf verantwoordelijk om bewijzen te verzamelen van de medische fout. Een deel van de bewijzen kan je verzamelen met een copy van je medisch dossier. In je medisch dossier staat informatie over het letsel dat is ontstaan na een bezoek aan het ziekenhuis. De arts is verplicht om je een copy van het medisch dossier te geven als je hierom vraagt. Vanaf het moment dat er een medische fout ontstaat wordt de uiteindelijke schadevergoeding berekent. Het is belangrijk om bonnetjes en kosten te verzamelen om later te verhalen. Denk bijvoorbeeld aan hulp aan huis door een medische fout. Of aan extra ziekenhuiskosten die je gemaakt hebt. Extra bezoekjes aan het ziekenhuis heeft je ook vervoerskosten gekost. Dit soort bewijzen moet je gaan verzamelen om de medische fout te claimen.

Een complicatie of medische fout.

Het is belangrijk om voordat je een traject start uit te zoeken of het een medische fout is of gewoon een complicatie. Een gewone complicatie is officieel geen medische fout. Je kan geen schadevergoeding krijgen doordat je last hebt gehad van complicaties bij een behandeling. Voordat je een behandeling ondergaat zal de arts je altijd op de hoogte brengen van het risico op medische complicaties. Een medische fout is dat een arts te verwijten valt dat het fout gegaan is. De arts had je op een andere manier kunnen behandelen waardoor er geen letsel zou zijn ontstaan. Pas als dit de reden is dan is er sprake van een medische fout. Je kan dit eventueel een jurist laten uitzoeken. Pas als het haalbaar is werkt de jurist op basis van no-cure no-pay aan de zaak. Voor het haalbaarheidsonderzoek betaal je vaak wel een financiële vergoeding. Deze vergoeding kan je later weer via de rechter terugkrijgen.

Welke medische fouten zijn er?

Er zijn heel veel verschillende voorbeelden waarbij er sprake is van een medische fout. Het kan bijvoorbeeld een fout zijn dat je arts je onvoldoende voorgelicht heeft. Als je bijvoorbeeld wist dat het risico op bepaalt letsel zo groot was dan was je de behandeling niet ondergaan. Dit kan een fout zijn van de arts die je behandelt heeft. Een andere medische fout is een verkeerde diagnose. Dit kan grote gevolgen hebben voor een patiënt. Er bestaan verhalen waarbij er verkeerde ingrepen en medicijnen gebruikt zijn door een foute diagnose. De meest gemaakte medische fout is nog altijd de uitvoering van een ingreep. Door een fout tijdens de operatie kan de behandelend arts aangeklaagd worden. Dit mogen geen standaard complicaties zijn maar grove fouten. Denk aan het verkeerde been opereren of het amputeren van het verkeerde ledemaat. Een andere medische fout is verkeerde nazorg. Denk aan het geven van de verkeerde medicatie waardoor letsel is ontstaan. Of dat niet de juiste hoeveelheid medicijnen is toegediend met alle gevolgen van dien.

Arts aansprakelijk stellen voor medische fout.

Als je letselschade hebt opgelopen door een medische fout dan moet je officieel een arts aansprakelijk stellen. Het aansprakelijk stellen van een arts doe je met een brief. In de brief geef je aan dat je schade hebt opgelopen door het handelen van de arts. Op het internet zijn voorbeeldbrieven te vinden van brieven die je kan versturen na aanleiding van een medische fout. De hulpverlener zal je brief zeer waarschijnlijk doorsturen naar de aansprakelijkheidsverzekering. De verzekeraar moet gaan uitzoeken wie er fout zat en de aansprakelijkheid toewijzen. Dit kan je bewijzen met de bewijslast die je zelf verzameld hebt. Pas als er een overeenstemming is wordt er een eventuele schadevergoeding opgemaakt. Je moet zelf besluiten of je akkoord gaat met de schadevergoeding of dat je nog verder wil onderhandelen. Naast een vergoeding voor de kosten die je gemaakt hebt zit er een stukje smartengeld in de schadevergoeding. Smartengeld is een vergoeding voor de morele schade die je hebt geleden vanwege de veroorzaakte letsel. Je hebt bijvoorbeeld elke dag pijn gehad en daardoor niet meer met plezier kunnen leven. Naast een vergoeding voor de kosten kan smartengeld hoog oplopen.

Geschillencommissie zorginstelling

Het kan voorkomen dat de arts blijft beweren dat hij/zij geen medische fout begaan heeft. De verzekeraar staat achter de arts en wil absoluut geen vergoeding uitkeren. Ondanks dat je zelf vind dat je recht hebt op een uitkering krijg je helemaal niets. Dit komt vaak hard aan naast het letsel dat je door de behandeling hebt opgelopen. Gelukkig is er nog een stap die je kan zetten en dat is naar de geschillencommissie. Je kan via deze commissie opnieuw een claim indienen en een schadevergoeding eisen. De geschillencommissie is volledig onpartijdig en zal opnieuw naar de zaak kijken. Het nadeel van een geschillencommissie is dat de schadevergoeding vaak lager uitvalt. Een andere oplossing is via een jurist proberen de schade te verhalen. De kosten van de jurist kan je verhalen bij de arts. Uiteindelijk zal de schadevergoeding vaak hoger uitvallen dan via een geschillencommissie. De schadevergoeding via de geschillencommissie ligt op maximaal € 5.000. Daar staat wel tegenover dat een klacht sneller afgehandeld wordt dan via het gerecht. Dit is een keuze die je moet overwegen bij letselschade door een medische fout.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2402x
Toegevoegd: 15-08-2016 13:53
Gewijzigd: 25-08-2016 23:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!