woning kopen

Waar moet je rekening mee houden bij een woning kopen?

woning kopenGefeliciteerd je hebt plannen om een eigen woning te kopen. Als je nog nooit een woning gekocht hebt dan komt er een hoop informatie op je af. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het kopen van een woning? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Hoeveel kan je lenen?

Voordat je kan gaan kijken naar een woning is het verstandig om een gesprek aan te gaan bij de bank. Je hebt misschien een idee wat je ongeveer kan lenen. Alleen je hebt geen flauw idee hoeveel dit exact is. Elk jaar veranderen de regels rondom de aanvraag van een hypotheek. Door nieuwe regelgeving kan je misschien minder lenen. Het is belangrijk om voor jezelf uit te rekenen hoeveel je maximaal kan lenen. Door een gesprek aan te vragen bij een hypotheekadviseur krijg je een idee wat er mogelijk is. Je kan nu gericht gaan zoeken naar een koopwoning. Het is de overweging waard om een onafhankelijk hypotheekadviseur in de arm te nemen. Dit is geen adviseur bij de bank. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan bij verschillende partijen een lening aanvragen. Het is mogelijk dat je bij een verzekeringsmaatschappij meer kan lenen dan bij een bank. Een hypotheekadviseur kan dit voor je uitzoeken en regelt eventueel een lening met de laagste hypotheekrente.

Een geschikte woning zoeken.

Je weet dankzij de hypotheekadviseur wat jouw maximale hypotheek is. Je kan binnen een bepaalde prijsklasse op zoek gaan naar een geschikte woning. Je zoektocht begint eerst online en vervolgens maak je een selectie met huizen. Het is een aanrader om een selectie van vijf huizen te maken. Je kan deze huizen met elkaar vergelijken en een weloverwogen keuze maken. De makelaar zal je informatie geven over de woning. Hou er altijd rekening mee dat een makelaar probeert om het huis te verkopen. De informatie die je krijgt kan onjuist zijn. Als koper heb je zelf een onderzoekplicht. Je bent dus zelf verplicht om uit te zoeken of de lekkage echt verholpen is. Als je dit niet gedaan hebt dan kan je hier later geen schadeclaim meer uithalen. Eventueel kan je overwegen een bouwkundige keuring uit te voeren. Met een onafhankelijke keuring weet je zeker dat alles in orde is. Daarnaast krijg je een rapport waar eventueel achterstallig onderhoud in staat. Dit rapport kan je gebruiken om de prijs van de woning te drukken. Een bouwkundige keuring kost echter een hoop geld. Je kan ervoor kiezen om bij de onderhandeling aan te geven dat je de woning alleen koopt onder voorbehoud bouwkundige keuring. Als er bijvoorbeeld meer dan € 2.000 aan achterstallig onderhoud inzit dan kan je de koop ontbinden.

Onderhandelen

Het lastigste gedeelte van een eigen woning kopen is de onderhandeling. Je wil het huis graag hebben, maar het verstandig om niet meteen de vraagprijs te bieden. Het is belangrijk om vooraf een strategie te bepalen. Je wil misschien op een bepaalde prijs uitkomen. Begin altijd met een openingsbod en laat de bewoners hierop terugkomen. De meeste bewoners gaan niet meteen akkoord met een openingsbod. Zorg ervoor dat het bod niet te hoog is, zodat je alsnog op de vraagprijs uitkomt. Zorg er ook voor dat het bod niet te laag is. Als het bod te laag is dan wordt deze niet in behandeling genomen. De makelaar geeft het zelf aan als een bod niet in onderhandeling genomen wordt. Bij het uitbrengen van een bod geef je aan welke voorwaarden je in het koopcontract wil hebben. Bijvoorbeeld onder voorbehoud bouwtechnische keuring, dat je zelf de notaris wil kiezen en welk oplevertermijn je wil. Je kan aangeven dat je de woning alleen koopt onder voorbehoud verkoop eigen woning. Als je binnen een vastgesteld termijn je eigen woning niet verkoopt dan kan de verkoopovereenkomst ontbonden worden. Het is belangrijk dat je voor het plaatsen van een openingsbod nadenkt over welke voorwaarden belangrijk zijn. Zet alles rustig voor jezelf op papier voordat je de makelaar belt. Geef aan dat je een openingsbod wil doen onder de voorwaarden die je opgeschreven hebt. Eventueel kan je aangeven dat je bod een geldigheidsduur heeft. Bijvoorbeeld dat de bewoners maximaal een week mogen nadenken en dat het bod hierna vervalt. Bij het bepalen van je strategie is het belangrijk om een maximaal bod in gedachten te hebben. Probeer vast te houden aan dit bod en geef bij het uitbrengen aan dat dit je max is. Dit kan de bewoners pushen om toch een beslissing te nemen vooral als er geen andere koper is.

Het koopcontract tekenen

Als de verkoper akkoord is dan stelt de makelaar een koopcontract samen. Als je een woning koopt bij een organisatie als de NVM dan krijg je een standaard koopovereenkomst. Het is belangrijk om te checken of al jouw punten zijn opgenomen. Staat er bijvoorbeeld duidelijk in het contract dat je de woning koopt onder voorbehoud verkoop eigen woning? Het is belangrijk om op te nemen dat de koop is onder voorbehoud van financiering. Je hebt vaak een termijn van 6 weken om de financiering in orde te maken. Dit termijn gaat direct na ondertekening in. Het is belangrijk om al voor het tekenen van de overeenkomst je hypotheekadviseur in te schakelen om de financiering rond te maken. Mocht je het termijn niet halen dan kan je uitstel vragen, maar dit is niet oneindig.

De financiering in orde maken.

Na het tekenen van een koopcontract is het belangrijk om de financiering in orde te maken. Je hebt misschien al een offerte gekregen van een financieringsmaatschappij. Als je een offerte gekregen hebt dan is het regelen van een financiering meestal zo geregeld. Toch kan het termijn van 6 weken krap zijn en kan een bank ineens besluiten je geen financiering te geven. De financiering in orde maken is vooral sinds de economische crisis een spannende tijd. Het kopen van een huis hangt hier vaak vanaf.

Bankgarantie

Naast de financiering zal de notaris je vragen om een bankgarantie. Dit is 10% van de koopsom. Het is goed mogelijk dat je dit bedrag zelf niet hebt liggen. Via de bank kan je regelen dat dit bedrag aan de notaris betaalt wordt van je hypotheek. Voor dit voorschot vraagt de bank een vergoeding. De vergoeding is afhankelijk van het bedrag waar je een bankgarantie voor nodig hebt. Gemiddeld betaal je voor een bankgarantie tussen de € 250 en € 500.

Overdracht

Als alles geregeld is dan vind op de afgesproken datum de overdracht plaats. Bij de notaris wordt een handtekening gezet en je krijgt officieel de sleutel. Naast de eigendomsakte teken je de hypotheekakte. Na het zetten van je handtekening ben je officieel eigenaar van je nieuwe woning.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2298x
Toegevoegd: 26-08-2016 17:27
Gewijzigd: 12-09-2016 22:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3264 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!