Als je getrouwd bent is je echtgenoot automatisch je erfgenaam. Als je gescheiden bent verandert dit natuurlijk. Als er geen kinderen of ouders meer zijn dan zal de erfenis naar een ver familielid gaan. Als je dit niet wil kan het slim zijn om te gaan nadenken wie je erfgenamen zijn. Wie wil je dat er iets gaat erven? Misschien is er een vriend of een ander familielid waarvan je graag wil dat de erfenis ontvangen wordt. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en iemand aan te wijzen.
Het is belangrijk om na te denken over de persoon die jouw erfenis gaat afhandelen. Als je wel kinderen hebt zullen zij automatisch erven. Alleen hoe gaat dit als je kinderen nog niet meerderjarig zijn? Je wil waarschijnlijk niet dat je ex-partner dit gaat regelen. Als je kinderen nog geen 18 zijn dan is het verstandig om iemand aan te wijzen die de erfenis gaat afhandelen. Je kan in het testament iemand aanwijzen die je nalatenschap gaat beheren. Deze zal ook alles afhandelen zodat bijvoorbeeld de laatste rekeningen betaald worden en de aangifte gedaan wordt voor de erfbelasting. Een persoon die dit mag regelen wordt een executeur genoemd. Het is belangrijk om ook een 2e executeur aan te wijzen bijvoorbeeld als de eerste persoon overleden is. Het is verstandig om dit vooraf met die persoon te bespreken. Je weet dan zeker of iemand het ook wil doen als je komt te overlijden.
Normaal gesproken zou je ex-partner voor de kinderen zorgen als je er niet meer bent. Alleen je wil misschien liever niet dat je ex-partner het alleen voor het zeggen heeft als je er niet meer bent. Het is belangrijk om iets te regelen voor als je er niet meer bent. Het kan ook gebeuren dat je ex-partner eerder komt te overlijden en er daarna niemand meer is voor het ouderlijk gezag. In dit geval zal de kantonrechter op zoek gaan naar een voogd. Het is ook mogelijk om in je testament iemand aan te wijzen. De kantonrechter zal altijd de voogdij toewijzen aan de persoon die jij in je testament hebt staan. Uiteraard is het belangrijk om dit van te voren met iemand te bespreken. Overleg dus met elkaar of iemand de zorg van je kinderen op zich wil nemen na overlijden.
Officieel mogen je kinderen de erfenis ontvangen bij 18 jaar tot die tijd moet het door iemand beheerd worden. De meeste ouders vinden 18 jaar echter te jong om een erfenis te ontvangen. Ze zijn bang dat de kinderen het geld uitgeven aan dingen die er niet toe doen. Een oplossing is om bij een leeftijd van 18 jaar een bewindvoerder aan te stellen. Een bewindvoerder moet akkoord geven als je kind geld uit de erfenis wil gebruiken. Zo kan er bijvoorbeeld wel geld uitgegeven worden aan een opleiding, rijbewijs, maar niet aan een avondje stappen. Je kan besluiten dat de bewindvoerder toezicht blijft houden op het geld tot 23 jaar. Eventueel kan de bewindvoerder dezelfde persoon zijn als die de voogdij toegewezen heeft gekregen. Je kan ook besluiten dat iemand anders de voogdij heeft. Bijvoorbeeld als er een accountant in de familie zit dan kan je die aanwijzen als bewindvoerder en niet als voogd. Iemand anders neemt het kind dan in het gezin op maar is niet de bewindvoerder over de erfenis. Vooral als het gaat om grote bedragen is het slim om goed na te denken over wie de beslissingen erover mag nemen.
Als het gaat om een grote erfenis dan is het logisch dat je twijfelt over een toekomstige partner. Gaat deze puur voor het geld of alleen voor je dochter of zoon? Je kan dan in het testament laten zetten dat de erfenis privé vermogen van je kind is. Dit wil zeggen dat een toekomstige partner nooit aan het geld kan komen. Zelfs als je kind trouwt onder gemeenschap van goederen is de erfenis alleen voor je kind bedoelt. Overigens is het ook slim om direct te bepalen wat er met het geld gebeurt als je kind overlijdt. Het is een misvatting dat je kleinkinderen dit bedrag krijgen. Je moet dit echt toewijzen in je testament als je wil dat je kleinkinderen het geld krijgen als jouw kind er niet meer is.
In theorie zou er een situatie kunnen voordoen waarbij jouw ex-partner alsnog je geld in handen krijgt. Stel je voor je komt te overlijden en je kind is ook overleden. Als je kind zelf geen kinderen heeft dan ontstaat er de situatie waarin je ex-partner het geld zou erven van je kind. Volgens de wet zijn de ouders dan de erfgenamen mits het kind een testament heeft opgesteld. Als je dit altijd wil voorkomen is het slim om je ex-partner ten alle tijden uit te sluiten. Bijvoorbeeld als je kind ook overleden is dat het geld dan naar een ander familielid gaat. Je kan zo voorkomen dat je ex-partner ooit nog geld erft.
Je hebt bepaalt in je testament dat je kind alles erft en je hebt je ex-partner uitgesloten. Alleen je kind is niet meerderjarig en tot die tijd staat het geld op een spaarrekening. Je ex-partner heeft toegang tot deze spaarrekening en ontvangt hier rente over. In theorie is dit toegestaan en mag je ex-partner de rente van je erfenis houden. Het is mogelijk om dit uit te sluiten en te bepalen dat ook de rente voor je kind is. Het is belangrijk om dit allemaal goed dicht te timmeren bij een scheiding.
Een notaris weet echt alles over het erfrecht en kan je adviseren over de verschillende mogelijkheden. Zo kan de notaris je ook informeren over de situaties die kunnen ontstaan waarbij je ex alsnog te maken krijgt met jouw erfenis. Geef bij een notaris duidelijk aan wie je precies wil uitsluiten en bepaal ook wie er wel aanspraak mogen maken op je erfenis. Een notaris kan je helpen om alles op papier te zetten en ervoor te zorgen dat je erfenis is dichtgetimmerd. Je hoeft je zo geen zorgen meer te maken over wat je moet doen als je komt te overlijden.