overlast van buren

Burenoverlast wat kan je eraan doen?

overlast van burenAls je overlast hebt van de buren, dan is dit ontzettend vervelend. Burenoverlast komt in Nederland regelmatig voor. De woningen zijn te dicht op elkaar gebouwd, waardoor we al snel problemen krijgen met de buren. Het is belangrijk om met de buren in gesprek te gaan over de overlast. Helaas is een gesprek niet altijd voldoende. Afhankelijk van het soort overlast zijn er een aantal stappen die je kan ondernemen.

Ga in gesprek met de buren.

Het is slim om op het moment dat je overlast ervaart in gesprek te gaan met de buren. Het is belangrijk dat je tijdens zo’n gesprek niet boos reageert, maar respect naar elkaar toont. Ben je boos? Wacht dan even voordat je in gesprek gaat over de overlast. Kom zelf met voorstellen om de overlast op te lossen. Eventueel kunnen afspraken schriftelijk opgesteld worden. Probeer altijd samen goede afspraken te maken over de overlast. Probeer de situatie van de buren beter te begrijpen en leef je in. Een aantal praktische maatregelen kan soms al voldoende zijn om de burenoverlast voortaan te voorkomen.

Geluidsoverlast

De grootste ergernis bij buren is geluidsoverlast. Alleen geluidsoverlast is niet altijd onrechtmatig. De wet wordt niet altijd overtreden als er geluidsoverlast is. Het is belangrijk dat je jouw standpunt tegen je buren gaat bewijzen. Maak eventueel geluidsopnames van de geluidsoverlast. Noteer tijdstippen dat je de geluidsoverlast gehoord hebt. Laat eventueel een geluidstechnisch onderzoek doen naar de overlast. Op basis van deze bewijzen kan je laten zien dat de toegestane decibellen regelmatig overtreden worden. Als dat zo is dan is er sprake van onrechtmatig geluidsoverlast. Een voorbeeld is het spelen van de trompet midden in de nacht of een hond urenlang laten blaffen.

Wat kan er gedaan worden bij onrechtmatig geluidsoverlast?

Als buren zich regelmatig schuldig maken aan onrechtmatig geluidsoverlast, dan kunnen ze uit huis gezet worden. Dit kan zowel bij huurders als woningeigenaren gebeuren. Het is wel belangrijk dat er meerdere mensen zijn die overlast hebben van de buren. De eigenaar of huurder is verantwoordelijk om de overlast op te lossen. Als dit niet gebeurd dan kan je een advocaat inhuren om de overlast op te lossen. Voordat het zover komt is het slim om eerst in gesprek te gaan met de buren. Soms kan een goed gesprek al oplossing bieden.

Welke soorten burenoverlast zijn er?

Er zijn verschillende soorten overlast waar je last van kan hebben. Denk aan geluid, maar ook aan stank, vervuiling, ongedierte, vernieling, pesten, bedreiging, intimidatie, huisdieren, drugs en discriminatie. Bij een deel van de overlast is er al snel sprake van een strafbaar feit. Je kan niet alleen de buren hierop aanspreken, maar ook de politie inschakelen. Als er overlast is door drugs dan is dit een groter probleem, dan dat je af en toe lawaai hoort.

Woningcorporatie bij burenoverlast.

Als u een woning huurt, dan heeft u te maken met een woningcorporatie. Als u overlast ondervind, dan kan u met de verhuurder contact opnemen. De verhuurder zal de huurder hierop aanspreken. Als de overlast niet minder wordt, dan kan er eventueel overwogen worden om de huurder uit huis te plaatsen. Voordat een uithuiszetting plaatsvind gaat er wel een procedure aan vooraf. Er wordt uiteraard niet zomaar iemand uit huis gezet. Bij burenlast in een huurwoning is het altijd slim om de woningcorporatie hierover in te lichten.

Mediator inschakelen

Mediators zijn speciaal opgeleid om conflicten op te lossen. Ze weten het beste hoe ze een conflict tussen twee buren kunnen oplossen. Met één of meerdere gesprekken tussen beide partijen kan een conflict opgelost worden. Verdere escalatie wordt zo voorkomen en de overlast kan opgelost worden dankzij mediation. Je kan eventueel bij de gemeente informeren of er een mediator is. Bij een woningcorporatie is er soms ook een mediator in dienst. Als er niemand aanwezig is dan zou je ook de wijkagent kunnen inschakelen. De wijkagent staat er open voor om problemen op te lossen en een oogje in het zeil te houden. Eventueel kan de wijkagent gepaste maatregelen nemen of mediation aanbieden.

Voorkom burenoverlast

Voorkomen is altijd beter dan genezen en daarom is het belangrijk om een goede verstandshouding met de buren te hebben. Maak kennis met de buren en laat elkaar weten als er iets mis is. Nodig eventueel de buren uit voor een feestje of de koffie om elkaar beter te leren kennen. Speel je een muziekinstrument? Maak afspraken op welke tijden je het beste kan spelen. Hou rekening met de buren door in de avond en ochtend minder herrie te produceren. Ga niet stampend door het huis en sla niet met de deuren. Maak eventueel gebruik van geluiddempend materiaal om de overlast voor de buren zoveel mogelijk te beperken. Een goede communicatie tussen de buren scheelt al de helft van de overlast. Het is belangrijk om kleine irritaties naar elkaar uit te spreken. Kleine irritaties kunnen langzaam opbouwen tot een groot probleem doordat je ze opkropt. Bedenk vooraf wat je gaat zeggen en wacht met een gesprek als je te boos bent.

Maak een melding bij de politie

Als je er echt alles aan gedaan hebt om de burenoverlast te stoppen, dan is er maar één oplossing en dat is de politie bellen. Het is slim om de politie te bellen op het moment dat de overlast plaats vind. De politie kan direct luisteren en een melding maken van de overlast. Mocht er een strafbaar feit plaatsvinden dan kan de politie een proces-verbaal opmaken. De politie inschakelen is eigenlijk het laatste redmiddel bij extreme overlast van de buren.

Maak een dossier.

Het is slim om bij extreme burenoverlast een dossier bij te houden. Geef hierin exact met bewijzen aan wanneer en hoe laat de overlast plaatsvind. Dit dossier kan je overdragen aan een advocaat die via de rechter kan dwingen om de overlast te stoppen. Er zijn situaties waarin je eigenlijk niet naar de rechter durft te stappen. Het gebeurt helaas regelmatig dat bedreiging een onderdeel van de overlast is. Je kan dan bij de rechtbank via je advocaat een anonieme klacht neerleggen. Het kan goed dat je niet de enige buurman bent met overlast van dit persoon. Eventueel kunnen jullie samen een aanklacht voorbereiden. Door samen een klacht voor te bereiden sta je sterker bij een rechtszaak. Een advocaat kan je eventueel helpen met het opbouwen van een dossier. Een dossier is vaak het belangrijkste bewijs bij burenoverlast. Het is van belang dat deze op orde is en voorzien is van bewijzen waaruit de rechter kan opmaken dat er spraken is van onrechtmatige overlast.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2075x
Toegevoegd: 19-10-2016 12:01
Gewijzigd: 13-11-2016 23:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!