Bij een ontslag op staande voet heeft een werkgever een dringende reden om het arbeidscontract per direct te beëindigen. Bij dit ontslag vervallen al jouw rechten als werknemer. Je hebt geen recht op een ontslagvergoeding of een WW-uitkering. Doordat de gevolgen groot zijn kan een personeelslid niet zomaar ontslagen worden op staande voet. Er moet een hele goede reden zijn om het ontslag erdoor te krijgen. Dit is de reden dat een ontslag op staande voet niet zomaar kan. De kans is groot bij het aanvechten van het ontslag dat deze door de rechter wordt afgekeurd. Een ontslag op staande voet kan alleen als een werknemer gedrag vertoond dat niet goedgekeurd wordt in de maatschappij. De werkgever moet de werknemer direct na het vertonen van het gedrag ontslaan. Dit kan dus niet na een paar maanden vanwege gedrag dat toen vertoond is. Door deze situatie kan de arbeidsovereenkomst niet meer voortduren en wordt iemand per direct ontslagen.
Het is belangrijk dat je helemaal niets ondertekent bij een ontslag op staande voet. Vanaf het moment dat je ontslagen bent krijg je geen loon, geen WW-uitkering of ontslagvergoeding meer. Het is belangrijk om direct juridische hulp in te schakelen om jouw ontslag te bekijken. De kans is groot dat er geen dringende reden is voor een ontslag op staande voet. Je baas probeert een normale ontslagprocedure te voorkomen. Een procedure die je baas een hoop geld kost. Met deze procedure zou het geen geld kosten en hoeft je baas geen loon meer te betalen. Reden genoeg om het gewoon te proberen. Wij raden je aan om bij een ontslag op staande voet altijd een jurist in te schakelen. De kans dat het ontslag onterecht is kan vooral bij dit systeem groot zijn. Een kantonrechter kijkt altijd zeer streng naar een ontslag op staande voet.
Voor een ontslag op staande voet heeft een baas een dringende reden nodig. Er zijn een aantal redenen waarom een baas je op staande voet mag ontslaan. Je mag ontslagen worden omdat je bijvoorbeeld bepaalde regels binnen een bedrijf verbroken hebt. Dit moeten wel regels zijn waarvan de rechter denkt dat zou rechtsgeldig kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het doorverkopen van informatie aan de concurrent. Of het wegsmokkelen van klanten na je eigen bedrijf onder werktijd. Dit zijn regels die een ontslag kunnen veroorzaken. Het lunchen buiten de deur tijdens de pauze zou geen ontslag op staande voet mogen betekenen. Ondanks dat de baas verlangt dat je binnen luncht met je collega’s. Het in gevaar brengen van collega’s of klanten is een reden voor ontslag. Een andere reden voor ontslag is het begaan van een misdrijf binnen het bedrijf. Denk aan diefstal of het mishandelen van een collega. Een andere reden voor ontslag op staande voet is het zonder reden wegblijven van je werk voor een langere periode.
Het is belangrijk dat bij een ontslag op staande voet de werkgever direct actie onderneemt. Direct na het ontstaan van een dringende reden moet een werknemer ontslagen worden. De werkgever ziet bijvoorbeeld dat een werknemer geslagen wordt. Op dat moment moet de werkgever direct ingrijpen en de werknemer die slaat ontslaan. Er mag dus geen lange periode tussen zitten anders is het geen ontslag op staande voet meer. De werkgever moet dan een ontslagprocedure starten via het UWV of de kantonrechter. Een week na het akkefietje op kantoor mag een werkgever je dus niet meer ontslaan.
Ondanks dat je geen recht hebt op een WW-uitkering moet je er wel direct één aanvragen. Ondertussen ga je het ontslag aanvechten via de kantonrechter. Het UWV kan ondertussen al beslissen dat het ontslag geheel onterecht was. Je moet hiervoor wel het ontslag al gaan aanvechten. Als je dit niet doet dan gaat het UWV er automatisch vanuit dat je verwijtbaar ontslagen bent. Als je dit niet bent dan vecht je het tenslotte wel aan. Dit is de reden dat je altijd een arbeidsjurist moet inschakelen bij een ontslag op staande voet. Door een jurist in te schakelen krijg je een kans om het ontslag ongedaan te maken. Je krijgt dan weer recht op een uitkering en een flinke schadevergoeding van je ex-werkgever.
Als je jezelf schuldig gemaakt hebt aan diefstal dan denk je misschien dat je niets aan het ontslag kan doen. Toch kan het slim zijn om het aan te vechten via de kantonrechter. De laatste jaren is de rechtbank streng geworden. Steeds meer werkgevers proberen van hun personeel af te komen met een ontslag op staande voet. Dit is de reden dat een dringende reden lang niet altijd meer voldoende is om iemand te ontslaan. Als een werknemer een goede reden heeft voor de diefstal dan kan het ontslag afgekeurd worden. Of als het ontslag te laat is ingediend na de diefstal. De werkgever moet zijn werknemer wel op heterdaad betrapt hebben en meteen ontslaan. Dit kan geen week later dan is het ontslag niet geldig. Dit soort fouten worden regelmatig gemaakt en kunnen een reden zijn om het ontslag toch ongeldig te maken. Ondanks dat de werkgever zeker een dringende reden had op het moment van ontslag.
Het is lastig om vooraf te zeggen dat het ontslag inderdaad een dringende reden had. Een rechter kan in de praktijk anders bepalen en een ontslag toch ongedaan maken. Bij het ontslag spelen een aantal zaken mee. Bijvoorbeeld wat de leeftijd van de gene is die ontslagen is. Als iemand wat ouder is dan zijn de gevolgen van een ontslag op staande voet veel groter. Weegt de reden dan wel op tegen de oorzaak van het ontslag? Stel dat iemand al 12 jaar in dienst is. Tijdens het dienstverband is er nooit iets voorgevallen dit blijkt uit het personeelsrapport. Vervolgens wordt iemand door een incident op staande voet ontslagen. Dit kan voor de rechter een reden zijn om het ontslag ongedaan te maken. Het dienstverband toont aan dat de werkgever gezocht heeft naar een reden om iemand te ontslaan. Dit mag nooit de reden zijn van een ontslag op staande voet. Ondanks dat er misschien een diefstal heeft plaatsgevonden kan het ontslag ongeldig verklaard worden.