woning verhuren sleutels geven

Hoe kan je een eigen woning verhuren?

woning verhuren sleutels gevenAls je eigen woning nog niet verkocht is en de overdracht van je huidige woning vind al plaats, dan zit je met dubbele lasten. Dubbele lasten kan je misschien met spaargeld even dekken, maar geen paar maanden lang. Je hebt geen flauw idee hoe lang de verkoop van je huis nog gaat duren. Een oplossing om de kosten te dekken is door je eigen woning tijdelijk te verhuren.

Leegstandswet of kortdurende verhuur

Als je een eigen woning wil verhuren die te koop staat, dan kan dit op basis van twee varianten. De woning kan verhuurd worden op basis van de leegstandswet of kortdurende verhuur. Bij de leegstandswet mag de woning een half jaar tot 5 jaar worden verhuurd. Je mag de woning alleen verhuren als deze leeg staat en actief te koop staat. De huurprijs mag je zelf bepalen zo kan je ervoor kiezen om de prijs gelijk aan de vaste lasten te houden. Je mag de huurovereenkomst tussentijds opzeggen, maar je hebt wel een opzegtermijn van minimaal 3 maanden. Als de woning verkocht wordt moet er tussen de oplevering dus minimaal 3 maanden zitten. De huurder mag wel eerder opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Een alternatief voor de leegstandswet is kortdurende huur van maximaal 2 jaar. Hierbij mag er slechts één huurcontract gegeven worden. Het voordeel is dat hier geen voorwaarden aanzitten. De woning hoeft dus niet verplicht leeg en te koop te staan. Daarnaast heb je geen vergunning nodig dit is bij de leegstandswet wel zo. Je mag de huurprijs zelf bepalen, maar deze moet boven de maximale huurprijs van sociale huurwoningen zitten. Je mag het huurcontract ook niet tussentijds opzeggen zoals bij de leegstandswet.

Leegstandswet bij verkoop woning.

Als je woning te koop staat, dan is verhuren op basis van de leegstandswet de slimste keuze. Zodra de woning verkocht wordt kan je de huur tussentijds opzeggen. Je hebt dan nog 3 maanden de tijd om de sleuteloverdracht te regelen. Bij een kortlopende huur kan je maar één keer een huurder erin zetten. Je woning moet dus na die tijd verkocht worden anders zit je weer met dubbele lasten. Daarnaast moet de sleuteloverdracht plaatsvinden na afloop van het huurcontract. Veel kopers zitten hier niet op te wachten en willen snel in de woning. Dankzij de leegstandswet hoeft dit geen probleem te zijn. De overdracht is flexibel en kan al vanaf 3 maanden. Het enige minpuntje is dat je een vergunning moet aanvragen om je woning te verhuren volgens de leegstandswet. Een vergunning hoeft echter geen probleem te zijn als je voldoet aan de voorwaarden.

De voorwaarden voor de verhuur woning.

Voordat je een woning kan verhuren zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je een woning te huur kan zetten. Eerst moet je toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker van de woning. In de voorwaarden van de hypotheek staat letterlijk dat je niet zonder toestemming een woning mag verhuren. Ondanks dat je het geld gebruikt om de huidige hypotheek te betalen moet je wel toestemming hebben. Daarnaast heb je een vergunning nodig om je woning te verhuren op basis van de leegstandswet. Deze vergunning kan je aanvragen bij de gemeente. De voorwaarden voor zo’n vergunning zijn in Nederland gelijk. Om te voldoen moet je woning leeg staan en in de verkoop gezet zijn. Er is dus geen huurder gevonden voordat je nieuwe woning is opgeleverd. Als je voldoet aan deze voorwaarden dan krijg je van de gemeente voor vijf jaar een vergunning. Let op deze vergunning is alleen nodig als je de woning gaat verhuren volgens de leegstandswet. De vergunning is niet nodig voor tijdelijke verhuur. Als je een woning verhuurt kan het slim zijn om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Je aansprakelijkheidsverzekering en woonverzekering is soms niet meer geldig als je iemand anders in de woning laat wonen. Je moet hier soms een extra verzekering voor afsluiten. Informeer dit altijd even bij je verzekeringsmaatschappij.

Toestemming geldverstrekker tijdelijke verhuur.

In de voorwaarden staat dat je toestemming nodig hebt van de geldverstrekker voor tijdelijke verhuur. Normaal gesproken geeft een geldverstrekker geen toestemming voor het verhuren van de woning. Er zijn wel uitzonderingen vooral als je aangeeft dat de verhuur van tijdelijke aard is. Het is belangrijk om een aantal argumenten aan te dragen waarom de woning te huur komt te staan. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je de lasten straks niet meer kan betalen als de woning niet verhuurt wordt. Dit zou een gedwongen verkoop door de bank betekenen, waardoor het verlies op de woning ook voor de bank groot is. Daarnaast is het belangrijk om duidelijk aan te geven dat de woning aan het einde van de huurperiode gegarandeerd vrij komt. De bank zit dan bij een gedwongen verkoop niet met een stel huurders in de maag. De eerste voorwaarde is voor de geldverstrekker ook een goed argument. De geldverstrekker wil tenslotte graag zijn geld terug. Als je hierdoor meer tijd kan winnen voor de verkoop en de woning tegen een hogere prijs kan verkopen, dan is dit een mooi voordeel voor de geldverstrekker.

Meewerken aan verhuur leegstandswet.

Een paar jaar terug gingen de geldverstrekkers nooit akkoord met het verhuren van je woning op basis van de leegstandswet. Ondanks dat dit de banken grote verliezen opleverden. Vereniging Eigen Huis en Minister van Wonen heeft de geldverstrekkers hierop aangesproken om hier verandering in te brengen. Inmiddels werken bijna alle geldverstrekkers mee aan het verhuren van woningen op basis van de leegstandswet. Ondanks dat geldverstrekkers flexibeler geworden zijn blijft het noodzakelijk om een verzoek in te dienen en duidelijk je argumenten op te geven. Geef daarbij ook duidelijk aan dat het om tijdelijke verhuur gaat. De geldverstrekker kan soms extra voorwaarden aan de verhuur stellen. Bijvoorbeeld dat de woning eerst minimaal 6 maanden te koop gestaan moet hebben en er geen betalingsachterstanden zijn. Daarnaast moet in de huurovereenkomst vaak een ontruimingsverklaring opgenomen zijn. De huuropbrengst moet vaak ook besteed worden aan de hypotheekschuld. Dit zijn allemaal voorwaarden die de geldverstrekker kan aanbieden.

Bemiddelingsbureau tijdelijke verhuur.

Een aantal geldverstrekkers hebben als eis dat je een woning alleen verhuurt met behulp van een bemiddelingsbureau. Dit bureau helpt je niet alleen om een kandidaat te vinden, maar ook om een vergunning aan te vragen en een huurovereenkomst op te stellen. Voor deze diensten betaal je als verhuurder wel kosten. Naast een bemiddelingsbureau kan je ook kiezen voor een makelaar. De makelaar die op dit moment je huis verkoopt kan je eventueel helpen met het vinden van een huurder. Er zijn makelaars die hier niets voor vragen omdat ze je woning mogen verkopen. Je geldverstrekker moet het er alleen wel mee eens zijn dat je een makelaar inschakelt voor de verhuur van je woning.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3415x
Toegevoegd: 19-10-2016 12:09
Gewijzigd: 14-11-2016 00:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!