In het geval van een ontslag met wederzijds goedvinden gaat het erom dat beide partijen meewerken aan het ontslag. Het mag dus niet zo zijn dat je de enige bent die weg wilt. Je baas wil eigenlijk ook van je af. Het mes moet dus wel aan twee kanten snijden. Vaak moeten er duidelijke afspraken over het ontslag op papier gezet worden. Er kunnen zo misverstanden voorkomen worden. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden gaat er meestal een conflict aan vooraf. Een ontslag lijkt de enige uitweg voor beide partijen. Jij wil eigenlijk niet meer voor je baas werken en je baas wil jouw niet meer in dienst. Toch wil je wel graag op papier hebben staan dat je niet verwijtbaar ontslagen bent. Je hebt dus niet alleen de keuze gemaakt om het dienstverband te stoppen. In dit geval kan een ontslag met wederzijds goedvinden uitkomst bieden.
Een ontslag met wederzijds goedvinden kan met behoud van de WW-uitkering. Je zou kunnen zeggen dat je zelf ontslag genomen hebt. In dit geval heb je geen recht op een WW-uitkering omdat je zelf ontslag genomen hebt. Je bent zoals ze dit noemen verwijtbaar werkloos. Je hebt er niet alles aan gedaan om je baan te behouden. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden kan het gebeuren dat je baas al van je af wou. Hij wilde gaan reorganiseren en jij hebt het niet meer naar je zin op je werk. Dit zou een reden voor een ontslag kunnen zijn. Je baas kan een verklaring afgeven dat jullie beide overeengekomen zijn om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Ondanks dat dit beide overeengekomen is kan je de WW-uitkering behouden. Je kan deze tijd gebruiken om een nieuwe baan te zoeken. In de verklaring moet staan dat de werknemer op geen enkele manier het initiatief genomen heeft voor het ontslag. Dit bewijs kan gebruikt worden om je recht op WW-uitkering toegewezen te krijgen. Dit wordt omschreven in de vaststellingsovereenkomst. Dit bewijsstuk moet je inleveren bij het UWV voor het recht op een uitkering.
Als je baas van plan is om je eruit te zetten dan is een ontslag met wederzijds goedvinden de goedkoopste oplossing. Er hoeft geen rechtszaak gestart te worden en verschillende kosten worden bespaart. Dit is de reden dat een baas bereid is om een transitievergoeding te betalen. Officieel is dit niet verplicht en kan je baas besluiten om de vergoeding niet te betalen. Dit is de reden dat je duidelijke afspraken op papier moet zetten. Laat op papier zetten dat je baas voor het ontslag met wederzijds goedvinden een transitievergoeding betaalt.
Je hebt misschien wel 10 jaar binnen een bepaalde sector gewerkt. Bij het begin van je arbeidsovereenkomst heb je een concurrentiebeding getekend. Vanwege je ervaring binnen een bepaalde sector wil je wel hierbinnen weer werk zoeken. Doordat je baas het initiatief genomen heeft voor een ontslag zijn er verschillende zaken te onderhandelen. Eén van de zaken waar je over kan onderhandelen is het concurrentiebeding. Je kan aangeven dat je vanwege je ontslag wel een nieuwe baan moet zoeken bij de concurrent. Als je baas dit niet ziet zitten dan zou hij je gewoon moeten behouden. Dit zijn harde eisen die je kan stellen bij een ontslag op basis van wederzijds goedvinden. De kans is groot dat je baas hiermee akkoord gaat als je het op deze manier voorstelt.
Je ziet al snel dat er een aantal risico’s zitten aan een ontslag met wederzijds goedvinden. Als het ontslag niet goed geregeld wordt dan krijg je geen transitievergoeding en je krijgt geen WW-uitkering. Als je afhankelijk bent van je inkomen dan kan dit een groot probleem zijn. Het is belangrijk dat er op geen enkele wijze naar voren komt dat je het initiatief genomen hebt tot het ontslag. Het is aan te raden om bij deze ontslagprocedure informatie in te winnen bij een jurist. Een jurist kan je helpen om te kijken naar wat er geregeld moet worden. Je kan begeleid worden met tips wat er precies op papier moet komen te staan. Daarnaast laat een jurist je nooit iets tekenen zonder dat alles goed geregeld is. Voor het ontslag moet een vaststellingsovereenkomst opgesteld worden. Een jurist kan je hierin begeleiden en checken of alles in orde is op basis van jouw voorwaarden.
Voor het ontslag met wederzijds goedvinden wordt een vaststellingsovereenkomst opgemaakt. In deze overeenkomst staat dat beide overeengekomen zijn tot een ontslag. Het is belangrijk dat in deze overeenkomst naar voren komt dat je zelf geen initiatief genomen hebt. Bij de reden voor beëindiging van het dienstverband kan dit aangegeven worden. In de overeenkomst staat een einddatum. Het is belangrijk dat hierbij rekening gehouden wordt met het opzegtermijn van minimaal een maand. Je hebt zo de tijd om een WW-uitkering aan te vragen. In de overeenkomst kan ook een eindafrekening opgemaakt worden. Hierin staan de vakantiedagen dagen die nog uitbetaalt worden en het vakantiegeld. Als er een transitievergoeding afgesproken is dan wordt deze hierin opgenomen. In de overeenkomst moet genoteerd worden dat je een bedenktijd hebt van 14 dagen. Tot die tijd kan je eventueel de overeenkomst laten nakijken door een jurist.
Officieel ben je niet verplicht om de vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Je kan besluiten dat je niet akkoord gaat. Als je niet akkoord gaat dan is er geen ontslag met wederzijds goedvinden. Mocht de werkgever nog van je af willen dan moet hij een officiële ontslagprocedure starten via het UWV. Dit kan niet zomaar hiervoor moet het bedrijf een goede reden hebben. Besluit je onder druk toch een handtekening te zetten dan kan je hier nog binnen 14 dagen vanaf. Als je jezelf toch bedenkt dan moet je dit schriftelijk aan je werkgever laten weten. Je moet dit binnen het termijn van 14 dagen laten weten. Officieel hoef je geen reden op te geven waarom je jezelf bedenkt. Je kan een brief schrijven waarin je schrijft dat je besloten hebt van het ontslag af te zien.