letselschade verkeer fietser

Letselschade bij een verkeersongeval

letselschade verkeer fietserHelaas blijft het bij een verkeersongeval lang niet altijd bij alleen blikschade. Het kan voorkomen dat je zelf lichamelijke schade overhoudt aan het verkeersongeval. Mocht er letselschade zijn dan moet de aansprakelijke partij deze uitbetalen. In de meeste gevallen wordt dit gewoon geregeld tussen verzekeringen. Uiteraard moet de tegenpartij die de schade veroorzaakt heeft dan wel verzekert zijn. Zorg ervoor dat je alles vanaf het begin goed regelt bij een verkeersongeval.

Letselschade bij een aanrijding

Als voetganger of fietser kan je aangereden worden door een andere weggebruiker. Als je aan de aanrijding letsel hebt overgehouden dan is bijna altijd de tegenpartij aansprakelijk. Een voetganger of fietser wordt gezien als een kwetsbare deelnemer in het verkeer. Als weggebruiker wordt je volgens de wet extra beschermd. Je hebt hierdoor altijd minimaal recht op een letselschadevergoeding van 50%. De vergoeding kan oplopen tot 100%. Als voetganger of fietser ben je eigenlijk nooit aansprakelijk bij een ongeval in het verkeer. Je hebt dus altijd recht op letselschade mits je natuurlijk letsel hebt overgehouden aan het ongeluk. Er is sprake van letsel als je gewond geraakt bent of klachten hebt overgehouden aan het ongeluk.

Letselschade bij een auto-ongeluk

Bij een auto-ongeluk wordt er eerst gekeken naar je klachten. Welke klachten heb je overgehouden aan het ongeluk? Helaas komen rugklachten en nekpijn vaak voor en is er misschien sprake van een whiplash. Het is belangrijk dat je na een aanrijding niet direct schuld bekend. Als je schuldig bent aan een aanrijding dan kan je meestal geen letselschade claimen. Je kan alleen letselschade claimen bij de gene die het ongeluk veroorzaakt heeft. Als je zelf het ongeluk niet veroorzaakt hebt dan kan de letselschade gewoon geclaimd worden. De verantwoordelijkheidskwestie is ontzettend belangrijk. De verzekering van de tegenpartij zal eventueel de schade uitkeren als blijkt dat jij verantwoordelijk was.

Schade vast laten stellen door een arts

Het is belangrijk om altijd eerst naar een arts te gaan. Een ziekenhuisbezoek is niet perse noodzakelijk. Het is wel van belang dat eventuele schade wordt vast gesteld door een arts. Het liefste nog dezelfde dag na het ongeluk. Een arts moet aantonen dat de klachten die je hebt zijn overgehouden aan het ongeluk. Alleen dan kan je de eventuele schade na een verkeersongeval claimen bij de verantwoordelijke. Het kan ook gebeuren dat je na het ongeval nergens last van lijkt te hebben. Maanden later blijkt toch dat je een whiplash hebt overgehouden aan het geluk. Het is belangrijk dat een arts een verklaring geeft dat je de whiplash hebt overgehouden aan het verkeersongeval. Alleen dan kan de schade geclaimd worden bij de verzekering.

De tegenpartij aansprakelijk stellen

Als is vastgesteld dat je schade hebt overgehouden aan een auto-ongeluk dan is het belangrijk om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Dit doe je met een officiële aansprakelijkheidsbrief. Je kan ervoor kiezen om deze brief zelf te schrijven of te laten schrijven. Je kan bij een letselschade zaak een jurist in de arm nemen. Bij een auto-ongeluk moet er een hoop geregeld worden. Het is logisch dat je geen zin hebt in alle rompslomp rond letselschade. Dit is de reden dat veel slachtoffers de stap niet eens nemen. Dit is zonde want je hebt wel last van ongemakken door letselschade. Waarom zou je dan niet eisen waar je recht op hebt? Een letselschade jurist doet dit op basis van no cure no pay. Als een zaak niet gewonnen wordt dan wordt de jurist niet betaalt. De kosten van de jurist worden betaalt door de tegenpartij en behoren tot de letselschade vergoeding. Je loopt dus geen enkel risico met het inzetten van een letselschade jurist. De jurist kan de tegenpartij officieel schriftelijk aansprakelijk stellen. Uiteraard kan je dit zelf ook doen door een aansprakelijkheidsbrief op te stellen. In de brief geef je aan wat je letsel is en dat er eventueel nog meer letsel in de toekomst kan ontstaan door het ongeluk. Je geeft aan wanneer de schade is ontstaan en wie er aansprakelijk was voor het ongeluk. Daarnaast geef je aan dat je de letselschade vergoed wilt hebben. De tegenpartij kan deze brief indienen bij de verzekering. Deze zal het verder met je oplossen, maar meestal niet zonder slag of stoot.

Berekening van de schadevergoeding

Een jurist kan je helpen om een berekening te maken van de schadevergoeding die je kan eisen. Er zijn een aantal zaken die hierin meegenomen kunnen worden. Denk aan het inschakelen van hulp doordat je tijdelijk het huishouden niet kon doen. Of het verlies aan inkomsten doordat u niet kon werken. Je hebt hierdoor ook pensioenopbouw gemist of een studievertraging opgelopen. Daarnaast heb je nog extra zorgkosten vanwege het eigen risico dat je moest betalen. Er zijn misschien ook medische kosten waar je niet voor verzekert was zoals extra fysiobehandelingen. Naast alle noodzakelijke kosten heb je recht op smartengeld. Smartengeld is de morele schadevergoeding die wordt uitgekeerd omdat je met minder plezier hebt kunnen leven door pijn etc. Een jurist kan je helpen om een berekening te maken van de schadevergoeding. Dit bedrag loopt soms op tot tienduizenden euro’s afhankelijk van de situatie.

Een schadeclaim onderbouwen

Het is belangrijk om een financiële schadeclaim op de juiste manier te onderbouwen. Dit dient schriftelijk te gebeuren zodat er een bewijs is van je claim en onderbouwing. Het onderbouwen van een schadeclaim is niet eenvoudig vooral niet als je het nog nooit gedaan hebt. Een letselschadejurist is vaak expert op het gebied van claims. Uiteraard weet de jurist jouw claim wel op de juiste manier te onderbouwen. Naast de claim onderbouwen zorgen ze ervoor dat de aansprakelijkheid geregeld is. Je moet kunnen aantonen dat je zelf niet aansprakelijk geweest bent voor het ongeluk. Professionele hulp kan hierbij prettig zijn.

Verzamel bewijzen voor een claim.

Als je een letselschade claim wil indienen dan zijn bewijzen belangrijk. Je moet bewijs hebben dat je zelf slachtoffer geworden bent. Met bewijzen moet je kunnen aantonen dat je zelf het ongeluk niet veroorzaakt hebt. Dit kan met beeldmateriaal bijvoorbeeld foto’s van het ongeluk. Uiteraard moet je hier zelf wel toe in staat zijn geweest. Daarnaast is het handig om getuigen van het ongeluk te zoeken. De lokale krant kan je helpen met een oproep aan getuigen om zich te melden. Bij letselschadezaken heb je maximaal 3 jaar de tijd om iemand aansprakelijk te stellen. Je hebt extra tijd omdat sommige klachten pas later optreden na een verkeersongeluk. Ga hiervoor altijd naar een arts voor bewijs dat het letsel ontstaan is door een ongeluk. Verzamel daarnaast de onkosten zodat je weet wat je kan claimen.








                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2503x
Toegevoegd: 15-08-2016 12:35
Gewijzigd: 17-08-2016 21:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!