Check dit als je bij een onbekende webwinkel koopt

Check dit als je bij een onbekende webwinkel koopt

Check dit als je bij een onbekende webwinkel kooptWie bestelt er tegenwoordig niet zijn kleding, boeken of andere spullen op het internet? Eén muisklik en je hebt het de volgende dag al in huis. Maar dit massale online shoppen brengt ook veel nadelen met zich mee. Veel online criminelen slaan hun slag op het web. Denk bijvoorbeeld aan fishing bij banken, oplichters die via sites als Marktplaats opereren en nep webshops of andere onbetrouwbare partijen.

Daarom volgen hier een aantal tips om internet criminaliteit uit de weg te gaan tijdens je online shop sessies. Kun je het helemaal uitsluiten? Nee, maar het is wel een goed idee om aandacht aan de volgende zaken te besteden. Zelfs al voordat je de volgende stappen onderneemt, is het handig om jezelf af te vragen: heb ik hier een goed gevoel bij? Hoe ziet de site eruit? Een goedkoop uitziende, afgeraffelde website is minder betrouwbaar dan een site die er keurig vormgegeven en professioneel uitziet. Daarbij wil je sowieso liever iets bestellen van een nette website dan van een vage, lelijke website.

Als het niet goed voelt

Je gevoel zegt meestal al veel. Maar toch is alleen naar je intuïtie luisteren niet genoeg. Niet iedereen heeft dezelfde ervaring met online winkelen en mensen willen liever ook niet uitgaan van slechte bedoelingen. Daarbij zijn de technieken zo geavanceerd geworden dat phishing criminelen hele bankomgevingen kunnen nabouwen die met het blote oog niet van echt te onderscheiden zijn. Met steeds beter wordende software wordt het voor online oplichters ook steeds gemakkelijker om zo’n professioneel uitziende website te maken.


Daarom is het ook belangrijk om de volgende stappen te ondernemen, voordat je je geld of persoonlijke gegevens achterlaat.

Andere platformen

Ten tweede moet je natuurlijk uit zien te vogelen of het merk wel echt bestaat en het een aanzienlijke aanhang heeft. Ken je het merk of de webshop überhaupt? Heb je er ooit wel eens van gehoord of er iets over gezien/gelezen? Een online shop is namelijk meestal meer dan alleen de webshop zelf. Vaak heeft het merk ook een Instagram, Facebook, Pinterest en/of witter account. Op hoe meer plekken de shop actief is, hoe beter. De kans is namelijk klein dat online criminelen de moeite zullen nemen om al deze accounts aan te maken naast de nepsite. Als je de webshop eenmaal op andere platformen hebt gevonden, kijk dan ook naar het aantal volgers, comments, etc. Nogmaals, meestal geldt hoe meer volgers, hoe betrouwbaarder. 


De interactie met echte personen is vrijwel niet na te bootsen. Tevreden klanten en contact met iemand van het bedrijf geven een goed beeld van hoe zo'n shop omgaan met hun achterban. En een direct mailtje naar zo'n partij is ook een goede manier om te kijken wat voor vlees je in de kuip hebt. reageren ze snel of meteen? In foutloos Nederlands? En wordt je fijn en persoonlijk te woord gestaan? Allemaal pluspunten, die je mag toevoegen aan het lijstje van de shop waar je wil bestellen.

Een ander “trucje” om een echte webshop van een neppe te kunnen onderscheiden is door te kijken naar de reviews. Heeft de website deze überhaupt en hoe betrouwbaar zien ze eruit? Doe ook wat extra Google search. Kun je iets terugvinden als je de url van de shop googelt? Beschikt de shop over een officieel keurmerk, zoals een webwinkel keurmerk? En let vooral ook op het symbool met een slotje aan de linkerkant van je zoekbalk. Is deze nergens te bekennen? Dan is de website niet goed beveiligd en is de kans dus groot dat je een oplichter te pakken hebt. 
Signalen dat er iets niet klopt

Wanneer weet je vrijwel zeker dat je op de site van een nep webshop terecht gekomen bent? Dat is het geval als er geen of buitenlandse contactgegevens staan, terwijl de website zelf Nederlands is. Ook wanneer de teksten die op de site staan zijn geschreven in slecht of onduidelijk Nederlands met veel taal- of spellingfouten, zit je niet op de goede site om aankopen te doen. Als een aanbod op een website te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het meestal ook. Denk bijvoorbeeld aan extreem lage prijzen zoals een nieuwe iPhone voor €200 of UGG’s voor €10. Voor deze bedragen zal het echte merk zijn producten nooit verkopen, dus deze site zal je of neppers opsturen of je helemaal niks geven en er vandoor gaan met je geld. 

Nogmaals, als een site geen social media, reviews of ander platform waarop het actief is heeft, is dat een signaal dat er iets niet in de haak is. Tenslotte zouden er alarmbellen moeten gaan rinkelen als je je credit card gegevens moet invoeren. Doe dit nooit als je er niet helemaal zeker van bent of een website echt is, ook niet wanneer de aanbiedingen ontzettend mooi (lijken te) zijn! 

Wat zijn de voorwaarden?

Naast de vraag of een shop überhaupt betrouwbaar is, moet je ook kijken naar de voorwaarden die er worden gesteld. Wat zijn de verzendkosten, bijvoorbeeld? Als jij ergens een iPhone hoesje voor €3 hebt weten te vinden, maar je moet daar bovenop nog €15 verzendkosten betalen, klopt er iets niet helemaal. Ook moet je letten op de levertijd. Natuurlijk hoeven niet al je bestellingen de volgende dag al in huis te zijn, zoals je misschien van Bol.com gewend bent. Maar een te lange levertijd is ook geen goed teken.


Wat doet het merk als je ontevreden bent met je aankoop? Krijg je dan je geld terug, zoals het hoort, of zit je voor altijd vast aan dat shirt dat al bij voorbaat gescheurd was? En kost het (veel) geld om je aankoop te retourneren? Denk ook aan de verzendpartij waarmee ze jouw pakketje versturen, hoe je kunt afrekenen, etc. Een goede online winkel laat over dit soort zaken geen twijfel vallen. 

Conclusie

Het is niet de bedoeling dat je telkens als je iets online wilt bestellen, bang bent om in de maling te worden genomen door criminelen op het web. Je hoeft niet bij elke website die je bezoekt de hele achtergrond te onderzoeken en pas na 3 uur googelen met zweterige handen je aankoop te doen. De meeste aankopen gaan nog steeds goed en als het bedrag niet al te hoog is kan je in sommige gevallen wat meer risico nemen. Maar wees op je hoede en ga veilig met je persoonlijke gegevens om. Hoewel een website in jouw ogen soms betrouwbaar kan lijken, is het dat niet altijd.


Online criminaliteit is een serieuze kwestie, die je ook serieus moet nemen en altijd in je achterhoofd moet houden. Die paar euro die een product op zo’n site wellicht goedkoper is dan het echte product, is het risico absoluut niet waard. Ook al blijven we toch Hollanders.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: webschrijver
Aantal keer gelezen: 2723x
Toegevoegd: 27-09-2019 19:10
Gewijzigd: 11-02-2022 13:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!