man heeft computer problemen

Computerprobleem, tien meest voorkomende

man heeft computer problemenGebruik je de computer vaak en loop je er weleens tegenaan dat het niet allemaal werkt zoals je wil? Weet je dan ook wat je aan het computerprobleem moet doen? In dit artikel bespreken we de tien meest voorkomende computerproblemen.

Computerprobleem

Een computerprobleem kan bij iedereen voorkomen, nu, morgen of over een tijdje. Hoe vaker je de pc of laptop gebruikt, hoe groter de kans dat er een probleem optreedt. Je download, je opent bestanden, je bent actief op internet, allemaal momenten waarop er iets kan gebeuren op de pc. Het kan de beste overkomen, een link openen of een programma installeren waar spyware bij zit, kan zorgen voor een probleem. Je hoeft alleen niet alle computerproblemen meteen op te merken. Het kan ook zijn dat je het pas over een tijdje merkt. Soms merk je het probleem (het virus) pas op als je de computer gaat scannen. Het is daarom belangrijk dat je weet wat de meest voorkomende computerproblemen zijn, zodat je weet wat je er aan kunt doen. Sommige problemen kun je proberen te voorkomen.

Computerproblemen

Er zijn erg veel computerproblemen waar je dagelijks mee te maken kunt krijgen. De tien meest voorkomende computerproblemen zijn voor je op een rijtje gezet:

 • Verschijnen er wel eens advertenties op je bureaublad? Het zou kunnen zijn dat je je webbrowser niet meer gebruikt, maar dat er toch pop-up advertenties op je bureaublad te zien zijn. De kans is groot dat je dan adware hebt geïnstalleerd. Dit is een programma wat ongewenste advertenties aan je laat zien. Er kunnen verschillende tools gebruikt worden om je pc schoon te maken, maar ze werken niet allemaal even goed. Het beste kun je een volledige scan uit laten voeren door een betrouwbaar antivirusprogramma. Het kan zijn dat dit programma de adware niet vindt, dan kun je online een scan doen.
 • De computer is traag, dit kan veroorzaakt worden omdat er weinig schijfruimte is. Het is voor veel mensen een ergernis en de frustratie is groot. Er zijn een paar dingen die je kunt doen. Meestal is je pc te traag omdat er weinig onderhoud is gepleegd aan je pc. Misschien heb je last van spyware, staan er veel onnodige programma’s op of heb je een corrupt register. Zorg dat je vanaf nu bij gaat houden welke programma’s je gaat installeren. Verwijder daarnaast ook de programma’s die je niet gebruikt en sluit ze ook af nadat ze zijn gebruikt. Je kunt het beste het register een keer goed schoonmaken door gebruik te maken van een opschoonprogramma. Daarvoor zijn er verschillende applicaties voor bijvoorbeeld Windows. De snelheid van de pc kan hierdoor met 30% stijgen en dus verbeteren.
 • Loopt je pc weleens vast? Dit kan erg vervelend zijn! Een trage pc is vervelend, maar als je pc vastloopt kan dat nog veel problematischer zijn. Vaak heb je last van virussen en dan met name spyware. Je installeert het vaak zonder dat je het weet, je kunt op een link klikken in de e-mail die spyware installeert. Let daarom altijd goed op welke links je gaat klikken, controleer dan ook de authenciteit van de link. Je kunt dit doen door met de cursor over de link te gaan. Op dat moment zie je het hele adres. Het kan zijn dat je het niet vertrouwt, wanneer de link er verdacht uit ziet, klik er dan niet op! Let er ook goed op dat je nooit wachtwoorden of kredietkaartgegevens aan anderen geeft.
 • Vergeet je wel eens een back-up te maken? Het kan zijn dat je pc een keer vastloopt en dat je dan in een keer alles kwijt bent. Alle documenten, foto’s, muziekbestanden en belangrijke data op de pc zijn dan verloren, wat doe je dan? Als je harde schijf stuk gaat, dan verlies je alles wat je op hebt geslagen. Het advies is daarom ook om op tijd een back-up te maken, zodat je niet in een keer alles kwijt kunt raken! Als je veel belangrijke gegevens hebt maak dan eens per week of vaker een back-up, zodat er niets verloren gaat!
 • Wil je graag op internet, maar lukt het niet? Er kunnen dan verschillende oorzaken zijn dat je er niet op kunt. Het kan zijn dat het probleem ligt bij je internetverbinding. Je kunt hierbij denken aan verkeerde netwerkinstellingen, maar ook aan fouten van de hardware of software in de router. Er kan ook een storing zijn of er is sprake van een verkeerde configuratie van je IP-adres, of een verkeerde connectie van netwerkkabels. Het is belangrijk dat je altijd je Wi-Fi functie controleert en kijkt of dat deze is ingeschakeld op de pc. Bij een laptop moet je vaak een toets indrukken. Kijk ook naar de status van het icoontje voor het netwerk. Zie je daar een geel uitroepteken? Dan heb je maar deels toegang tot internet en het kan zelfs zijn dat je geen toegang hebt. Als internet wel geactiveerd is en je hebt geen toegang, dan kun je beter de internetverdeler bellen en vragen wat er gaande is. Werkt internet niet? Dan kun je de kabels even controleren en bekijken of ze niet los zijn gegaan. Je kunt de router ook altijd een keer opnieuw opstarten.
 • Je zit aan de computer en ineens schakelt hij zichzelf uit, hoe vervelend is dat? Het gebeurt helaas regelmatig. Het kan zijn dat je stroomtoevoer uit is gevallen, het kan ook zijn dat de batterij van de laptop leeg is of de computer kan oververhit zijn geraakt. De computer zal zich dan uitschakelen, zodat hij af kan koelen. Het beste kun je eerst controleren of dat alle kabels goed aan zijn gesloten en niet los zitten. Als de computer warm aanvoelt, dan is het goed om naar het ventilatiesysteem te kijken, zit hier veel stof in? Als je een laptop hebt, controleer dan of dat de batterij toe is aan vervanging.
 • Veel mensen hebben een smartphone en willen data van de smartphone op de laptop zetten en andersom. Maar wat doe je als het synchroniseren van de smartphone niet werkt? Het ligt vaak aan het type smartphone en aan je pc. Soms moeten eerst andere programma’s afgesloten worden, voordat je een back-up kunt maken. Het beste kun je eerst alle actieve applicaties afsluiten. Zorg er ook voor dat alle updates uit zijn gevoerd. De synchronisatie kan hierdoor beter verlopen. Zie je het icoontje van de synchronisatie ook in beeld verschijnen? Het kan ook zijn dat je de melding krijgt dat je foto’s naar de pc kunt overplaatsen. Dan weet je dat er verbinding is en kan het beginnen.
 • Is je draadloos netwerk onstabiel? Het zou te maken kunnen hebben met radiogolven die het signaal naar de router toe ontregelen. Het kan ook met een netwerk driver te maken hebben, het kan zijn dat deze niet meer actueel is. De router moet soms verplaatst worden, dit kun je dan even uittesten tot de verbinding beter is.
 • Je wil een document via internet downloaden, maar het lukt niet. Dit komt vaak voor. Het kan zijn dat er een pop up blocker is ingesteld op je pc. Het kan zijn dat het document dat je wil openen beveiligd is. Je kunt dan tijdelijke pop-ups toelaten.
 • Maakt de pc rare geluiden? Dan zou er weleens wat gaande kunnen zijn met de hardware. Als het gaat over hoge toongeluiden dan kan het zijn dat er wat is met de elektrische componenten. Zoemende geluiden duiden vaak op een probleem met de ventilatie. Het beste kun je eerst het filter schoonmaken en ook het schoonmaken van de ventilator is een goede keuze. De luchtinlaten dienen ook vrij te zijn en wanneer je een laptop hebt kun je de sound drivers proberen te verwijderen en deze dan opnieuw installeren.

Langzame computer

De computer is langzaam, dat is een probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Wat zouden daarvan de oorzaken en oplossingen kunnen zijn?

 • De computer kan erg langzaam worden omdat Windows en andere programma’s gegevens opslaan en bewaren op je pc of laptop. Ruim de schijf daarom altijd op tijd op, zodat dit voorkomen kan worden.
 • Het kan zijn dat de pc zomaar vastloopt, dan kun je ineens niets meer op de computer doen. Als je hem dan opnieuw opstart doet hij het vaak weer. Maar er kunnen wel bestanden beschadigd zijn, omdat de pc zomaar uit is gegaan, controleer dit daarom goed en laat fouten herstellen. 
 • Het vervangen van computeronderdelen kan ook nodig zijn als de computer erg traag is. Laat hem daarom op tijd nakijken, zodat je deze ergernis kunt voorkomen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 2779x
Toegevoegd: 03-06-2016 10:50
Gewijzigd: 24-06-2016 00:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3651 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!