Schrijven

Creatief schrijven, tips

SchrijvenWil je graag leren creatief te schrijven? In dit artikel worden je tips gegeven over hoe je creatief kunt schrijven.

Het begrip creativiteit

Creativiteit is iets nieuws kunnen maken, maar ook een originele manier vinden om een vraagstuk op te lossen. Bij een creatieve aanpak worden oude patronen en gewoonten doorbroken. Bij creativiteit komt er een frisse en nieuwe manier om de hoek kijken bij het creëren van iets, of een totaal andere, nieuwe manier van aanpakken van een probleem. Bij het begrip creativiteit kun je denken aan een flexibele houding, een bepaalde manier van denken doorbreken. 'Out of the box' denken, is ook een manier van creatief denken, een vorm van creatief denken is bijvoorbeeld brainstormen. Out of the box denken is buiten het kader denken.  

Creatief op papier

Out of the box denken is creatief zijn in gedachten en dit uiten in woorden, in gesprek zijn met elkaar op een creatieve manier die afwijkt van de gewone gang van zaken, maar die tot belangrijke inzichten en oplossingen kan leiden. Creatief op papier kan op veel andere manieren en met diverse doelen. Creatief schrijven kan een heel fijn middel zijn om zaken van je af te schrijven, om problemen onder woorden te brengen, om je gedachten op papier te zetten. Dit kan in een dagboek, maar je kunt ook gedichten en poëzie schrijven, dit bundelen en uitgeven. Je kunt jouw geschreven woorden ook alleen voor familie, vrienden en kennissen beschikbaar houden.

Tip: een leuk en persoonlijk cadeau als jij voor een feestelijke gelegenheid wat leuks kunt schrijven in de vorm van een gedicht, poëzie, een verhaal of op welke manier dan ook, waarop jij creatief dingen onder woorden kunt brengen. Dit kan heel pakkend zijn, ontroerend, mooi, maar de tekst mag ook grappig zijn. Er zijn mensen die ongeneeslijk ziek zijn en dan voor hun kinderen en kleinkinderen "iets" op papier of in een bundel na willen laten. Je hoeft er geen schrijver voor te zijn om creatief te schrijven. Wat uit je hart komt zal mensen namelijk raken!

Creatief schrijven met kinderen

Creatief schrijven met kinderen is een heel leuke en nuttige activiteit. Wellicht zullen volwassenen hier meer tegenop zien dan kinderen. Kinderen zijn daarin veel meer spontaan en minder of helemaal niet bang om fouten te maken. En juist dat laatste zorgt ervoor dat zij ontspannen creatief schrijven. Kun je namelijk fouten maken bij het creatief schrijven? Eigenlijk niet, spelfouten zou het enige kunnen zijn, maar doet dat iets af, vermindert dat de kwaliteit van het creatief schrijven? Omdat kinderen zich minder druk maken over het foutloos schrijven, schrijven zij veel gemakkelijker hun gevoelens en wat zij vinden op. Ze schrijven wat ze bedoelen, wat ze voelen en dat schrijven ze op een creatieve manier op. Let ook op de fantasie bij kinderen, die onuitputtelijk is.


Creatief schrijven met volwassenen

Het verschil tussen creatief schrijven met volwassen en met kinderen is de angst om fouten te maken. Vaak is men ook bang over het feit hoe anderen het creatief schrijven zullen interpreteren. Begrijpen mensen wel goed wat ik bedoel? In dat laatste geval maak jij je veel te druk over de beoordeling van je creatief schrijven. Creatief schrijven doe je voor jezelf en als anderen het dan ook nog leuk, grappig of interessant vinden, is dat mooi meegenomen, maar geen doel op zich! Wanneer een oma aan haar kleinkinderen schrijft is het belangrijk dat de kleinkinderen oma niet vergeten. Ze zullen oma's teksten lezen en stukken tekst zullen een blijvende herinnering zijn. Sommige woorden uit het creatief schrijven worden blijvend in verband gebracht met de tekst(en) van oma, zeker als zij er straks niet meer is. Er wordt niet voor niets gezegd: "wie schrijft, die blijft".

Creatief schrijven als betaalde baan

Creatief schrijven in je vrije tijd, voor jezelf, voor je kleinkinderen, een gedicht bij een surprise op sinterklaasavond, een kerstboodschap, een bijzonder gedicht, poëzie, levensloop, voor een speciale gelegenheid zal andere vaardigheden vereisen dan wanneer jij je boterham wilt verdienen met creatief schrijven. Je zult in dat laatste geval vooral ook naamsbekendheid moeten krijgen om voldoende opdrachten binnen te krijgen. Ben jij een beginnend creatief schrijver dan kun je om ervaring op te doen meedoen aan schrijfwedstrijden, die je eenvoudig online kunt vinden. Naast de ervaring krijg je publiciteit als je een prijs wint met creatief schrijven. Vraag ook feedback aan anderen en als je in groepsverband schrijft is dat een heel goede leerschool. Online vind je ook veel schrijfcursussen waar jij je voor in kunt schrijven.

Lees vooraf waar de cursus de nadruk op legt. En vraag je dan af, of dat is wat je wilt? Je wilt je talent vergroten, maar wil je dat door tips te krijgen voor het creatief schrijven van sprookjes, van korte verhalen, van romans, gedichten. Het is belangrijk dat je van jezelf de volgende aspecten kent: heb je fantasie, kun je beeldend schrijven, heb je uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen, hoe zit het met humor? Ga nooit andere schrijvers kopiëren, maar blijf bij je zelf. Zorg voor een eigen creatieve schrijfstijl. Een schrijver heeft altijd pen en papier en tegenwoordig een laptop of iets dergelijks bij de hand, waarop hij of zij meteen de nieuwe ideeën kan schrijven, soms woorden, soms een stuk van de verhaallijn, een nieuw personage. Notities maken is erg belangrijk voor een schrijver. Zelf 's nachts kunnen er nieuwe ontwikkelingen in zijn of haar hoofd voordoen, die meteen genoteerd zullen worden in het notitieboekje op het nachtkastje.

Creatief schrijven zet aan tot nadenken

Sommige weekbladen of maandbladen, tijdschriften vallen op door hun creativiteit. Bladen die vele korte stukken tekst in hun bad opnemen, met de meest prachtige illustraties en een enorme woordenschat. Een woordenschat, een spreuk, die zo prachtig is dat je deze eigenlijk wilt inlijsten en soms gebeurt dat ook. Je kunt zelfs van al deze mooie zinnen met inhoud een kalender maken en deze cadeau geven aan een heel speciaal iemand, die een dergelijk cadeau zeer waardeert en er zelfs vreugde en vaak ook troost uithaalt. Dit vind je in tijdschriften waarin het woord moeten niet in voorkomt, maar waar de lezer zelf in staat wordt geacht er uit te halen wat voor hem of haar geldt, wat nuttig is. Soms "herkent" de lezer bepaalde teksten, teksten die door hem of haar zelf geschreven zouden kunnen zijn. De lezer vindt zijn gedachten in de creatieve teksten terug en dat geeft een prettig gevoel, heerlijk om te lezen. Voor de creatieve schrijver heerlijk om te schrijven en er zoveel mensen mee te raken of diverse manieren. Creatief schrijven kan fantasie zijn, maar kan bij mensen soms ook de gevoelige snaar raken en emoties losmaken.    


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnedeLaat
Aantal keer gelezen: 1490x
Toegevoegd: 29-01-2017 10:57
Gewijzigd: 22-05-2017 09:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2974 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!