Aanschaf Samurai zwaard: hier moet je op letten

Aanschaf Samurai zwaard: hier moet je op letten

Aanschaf Samurai zwaard: hier moet je op lettenJe hoort het waarschijnlijk niet zo vaak, maar Samurai zwaarden zijn echte collectors items. Een Samurai zwaard, ook wel Katana genoemd, werd vroeger in Japan gedragen door de Samurai klasse.

Hier komt de naam van het zwaard dan ook vandaan. We vertellen je in dit artikel waar je op moet letten bij de aanschaf van een zwaard.

Geschiedenis van het Samurai zwaard

Als echte kenner weet je waarschijnlijk alles over het Samurai zwaard, maar voor de leken onder ons vertellen we graag iets meer over dit bekende zwaard. Vroeger mocht alleen de Samurai klasse in Japan een Katana dragen. Als je niet bij deze groep hoorde en er toch voor koos om het zwaard te dragen, kostte dit in veel gevallen je leven. De Samurai droegen niet alleen Katanas, maar ook andere wapens zoals de Wakizashi. Dit wapen werd vaak in combinatie met de Katana gedragen, dit fenomeen wordt ook wel Daisho genoemd. Daisho betekent letterlijk lang en kort. De Katana werd meestal het lange zwaard genoemd en de Wakizashi het korte zwaard. De kwaliteit van de Japanse zwaarden was toendertijds echter nog niet erg goed. Om de Katana’s scherper te maken werd het staal gevouwen en onzuiverheden verwijderd. De Japanse smeden waren jaren aan het experimenteren om een zo scherp en hard mogelijk zwaard te maken. Uiteindelijk zijn er verschillende soorten ontwikkeld met allemaal een andere hardheid. 

Een zwaard kopen

Het kopen van een Samurai zwaard is waarschijnlijk niet iets wat je iedere dag doet. Er zijn dan ook een aantal aspecten waar je op moet letten voordat je een exemplaar aanschaft. Aangezien het echte collectors items zijn, zul je moeten kijken naar de betrouwbaarheid van de website waar je het zwaard besteld. Vertrouw je het niet helemaal? Bij twijfel adviseren we je om goed naar de site te kijken en contact op te nemen met de aanbieder. Zoek eventueel een andere webshop waarvan je zeker weet dat deze betrouwbaar is. Aan een Katana kan namelijk een groot prijskaartje hangen en het zou zonde zijn als je dit geld voor niets uitgeeft. Een aantal vragen die je jezelf moet stellen tijdens de zoektocht naar een Samurai zwaard zijn:

  • Waar gebruik ik het zwaard voor? 

  • Aan welke karaktereigenschappen hecht ik grote waarde?

  • Waar wil ik het zwaard tentoonstellen?

  • Wat is mijn budget?

Een decoratieve accessoire 

Het traditionele Samurai zwaard wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, maar het is een verzamelobject geworden om tentoon te stellen in je woning of een andere locatie. Als het zwaard puur gaat dienen als decoratie is het een mogelijkheid om een goedkope variant aan te schaffen. Als je geen waarde hecht aan bijzondere karaktereigenschappen kijk je waarschijnlijk alleen naar het uiterlijk van de Katana. Het is dan ook mogelijk om een imitatie Samurai zwaard aan te schaffen, er zijn genoeg namaak exemplaren op het internet te vinden. Deze hebben vaak een lager prijskaartje, maar hebben het uiterlijk van een echt exemplaar. Wil je toch liever een echt exemplaar? De Practical Katana wordt vaak aangeraden als een goede keuze voor beginners. Zoek je een zwaard om mee te trainen? Kies dan voor een Laito of Bokken. Dit zijn oefenzwaarden waarmee je veilig verschillende technieken aan kunt leren. Een Laito of Bokken wordt gebruikt bij verschillende sporten als Kendo, Batto Jutsu en Katori Shinto. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om een custom made zwaard te laten maken. Deze voldoet geheel aan alle wensen en behoeften en maakt het mogelijk om technieken zo goed mogelijk uit te voeren.


Ben je een echte verzamelaar?

Ben jij een echte zwaarden verzamelaar? Dan hecht je waarschijnlijk veel waarde aan de geschiedenis van het zwaard. Verzamelaars kiezen bijna altijd voor een traditioneel gemaakt exemplaar en vinden het uiterlijk erg belangrijk. Er zijn diverse soorten Samurai zwaarden met verschillende karaktereigenschappen. Er is dus ook ontzettend veel te verzamelen. Moet je toch een keuze maken? Kies degene die het beste bij jouw smaak past. Of dit nu een variant is met versieringen op het handvat of een exemplaar met een speciaal koord; er is voor ieder wat wils. 

Tentoonstellen op een mooie plek

Als je een Samurai zwaard hebt gekocht als decoratief item, wil je deze natuurlijk op een mooie plek tentoonstellen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Authentieke Japanse zwaarden waaronder de Katana zijn van een hoog kwaliteitsniveau en verdienen het dan ook om een prachtig plekje te krijgen in je woning of andere locatie. Wist je dat er speciale standaarden zijn voor Katana’s? De houten standaarden zorgen ervoor dat het zwaard op een veilige plek staat en blijft staan. Het is gebruikelijk om de snede naar boven en het handvat aan de linkerkant tentoon te stellen. Op deze manier beschadig je de snede niet en daarnaast kan het zwaard niet snel uit de standaard vallen of worden gepakt. De prijs voor een standaard varieert van 20 tot honderden euro’s. 

Wat is mijn budget?

Natuurlijk mag het budget niet vergeten worden in de zoektocht naar het perfecte Samurai zwaard. Je kunt het vanzelfsprekend zo gek maken als je zelf wilt. Katana’s zijn namelijk verkrijgbaar in allerlei verschillende prijsklassen. Een imitatie exemplaar is al te koop vanaf een paar tientjes, maar voor een kwalitatief goed zwaard betaal je al snel meer dan 200 euro. Vraag jezelf van tevoren goed af wat je uit wilt geven en kijk wat er allemaal mogelijk is in deze prijsrange. Authentieke Japanse zwaarden inclusief certificaten zijn vaak volledig handgemaakt en beschikken dan ook over een hoog prijskaartje. 

Waar koop ik een Samurai zwaard?

Nu vraag je je misschien af: waar koop ik zo’n Samurai zwaard nu eigenlijk? Er zijn diverse online shops waar je Katana’s en andere zwaarden kunt bestellen. Zoals we eerder hebben vermeld, is het belangrijk dat je een bestelling plaatst op een veilige en betrouwbare website. De Samurai Katana shop is de enige echte webshop voor en door Japanse zwaardvechtkunst beoefenaars, maar ook kun je er echte collectors items vinden. In het uitgebreide assortiment vind je vooral functionele Katana’s van verschillende merken zoals Hanwei, Huanuo, Kaneie, Skyjiro en Fuji Forge. Deze merken hebben veel ervaring in het smeden van zwaarden en staan bekend om het leveren van hoge kwaliteit. Neem eens een kijkje bij de Sumurai Katana shop en neem contact op met de klantenservice bij vragen of opmerkingen. We snappen namelijk heel goed dat het kopen van een Katana of ander zwaard via het internet erg lastig kan zijn. Je kunt het zwaard namelijk niet bekijken, vasthouden en voelen. Gelukkig zijn er ook een aantal fysieke winkels in Nederland waar je naartoe kunt gaan om het zwaard in het echt te bekijken. Houd er echter wel rekening mee dat niet essentiële winkels in Nederland op dit moment gesloten zijn door het coronavirus, maar shoppen op afspraak is in veel gevallen wel mogelijk.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1415x
Toegevoegd: 22-03-2021 15:16
Gewijzigd: 23-03-2021 10:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!