Tips voor het vieren van carnaval

Tips voor het vieren van carnaval

Tips voor het vieren van carnavalGa jij komend jaar carnaval vieren? Dan wil je natuurlijk optimaal genieten en een onvergetelijk feest bouwen. Lees hieronder tips voor het vieren van carnaval.

Een van de meest (zo niet hét gezelligste feest) gezellige feesten van Nederland staat in het begin van het jaar weer voor de deur: carnaval! Optochten vol prachtige praalwagens, iedereen verkleed in kleurrijke kostuums en vooral heel veel feest en drank. Carnaval wordt vooral in Brabant en Limburg gevierd, maar steeds meer mensen ‘van boven de rivieren’ zakken tijdens carnaval naar beneden af om het feest te vieren.

Ben je van plan om komend jaar carnaval te gaan vieren, maar heb je eigenlijk geen idee wat je precies kunt verwachten? Hieronder vertellen we je meer over de gewoontes, waar je rekening mee moet houden en wat de mogelijkheden zijn. Ook geven we je een aantal handige tips en adviezen om carnaval tot jouw ideale feestje te maken.

De lokale gewoontes van Brabant en Limburg

Zoals je wel zult weten, wordt carnaval vooral gevierd in de twee zuidelijke provincies van het land: Noord-Brabant en Limburg. Ook in een aantal Gelderse plaatsen wordt nog carnaval gevierd. Als je van plan bent mee te feesten, dan is het belangrijk om je een beetje te verdiepen in de lokale gewoontes. Overal is het namelijk anders en zijn er verschillende tradities die in stand worden gehouden. Zo zijn er tussen Brabant en Limburg een aantal grote verschillen om rekening mee te houden. Denk hierbij aan het type carnavalskostuum, de muziek die wordt gedraaid en het binnen of buiten vieren van de feestjes.

Verschil #1: Het carnavalskostuum

Het eerste grote verschil om op te merken is tussen de kostuums die worden gedragen. In Limburg draait dit vooral om de uitbundigheid en de details. Op de kledij zul je hier daarom veel zelfgemaakte kostuums zien in heftige kleuren zoals rood, geel en groen. Verder worden er vaak dezelfde kleren gedragen met een grote groep, die allemaal zelf ontworpen zijn. Als je dus van plan bent om carnaval te gaan vieren in Limburg, dan zul je echt een extravagant kostuum moeten aantrekken: je ziet er juist raar uit als je dit niet doet.

In Brabant zijn de kostuums vaak een stuk vrijer. Zeker in de grotere steden zoals Eindhoven, Breda en Den Bosch zul je eenvoudigere kleren tegenkomen. Veel Brabanders gaan verkleed als een bepaald karakter van TV, een personage of een bepaald object. Dit is het type carnaval dat veel mensen boven de rivieren kennen en is ook makkelijker om in mee te doen. Er zijn genoeg carnavalskostuum online te bestellen.

Verschil #2: De muziek die wordt gedraaid

Het tweede belangrijke verschil is de keuze voor de muziek die wordt gedraaid tijdens carnaval. In Brabant zul je hier vooral Nederlandstalige muziek, carnavalskrakers en top 40 nummers horen. Zeker in de Brabantse steden is dit het geval, waardoor het ook toegankelijker is voor anderen. In de Brabantse dorpen worden ook nog wel traditionele carnavalsnummers gedraaid, die soms worden gezongen in het lokale dialect.
In Limburg hoor je deze traditionele nummers vrijwel alleen maar. Deze muziek wordt veel gedraaid en is vaak in het Limburgs of het Duits. Je zult hier dus niet zo makkelijk luidkeels kunnen meezingen als je niet uit de regio komt. Wil je dit wel doen? Dan kun je beter richting Breda, Tilburg, Eindhoven of Den Bosch gaan om carnaval te vieren.


Verschil #3: Feesten buiten of binnen

Waar je in Limburg vooral buiten feest viert tijdens carnaval, is dit in Brabant veelal binnen. In Limburg zijn de feesten vaak op pleinen en in straten te vinden, terwijl je in Brabant meer in de kroeg zult gaan. Afhankelijk van waar je carnaval gaat vieren, is dit dus iets om zeker rekening mee te houden qua kleding. Buiten is het verstandig om meerdere laagjes aan te trekken en binnen in de kroeg kun je beter iets luchtigere kleren dragen.

De mooiste optochten en praalwagens

Naast dat carnaval een heel groot feest is, zijn er ook heel veel grote parades om te bezoeken. Door de verschillende carnavalsverenigingen uit de regio worden een tal van praalwagens gemaakt en lopen er loopgroepen mee. Als je van plan bent om carnaval te gaan vieren, dan is het een goede tip om bij een optocht te gaan kijken. Een van de mooiste optochten is te vinden in Breda, ook wel Kielegat genoemd tijdens carnaval.

Een aantal handige tips voor carnaval

Naast dat rekening houden met de verschillen tussen regio’s en de lokale gewoontes een handige tip is, zijn er nog een aantal goede adviezen. Een veelgehoorde tip is om op tijd te beginnen. Ga er niet van uit dat de feesten pas in de avond beginnen, want dit is niet zo. Vaak begint carnaval al in de ochtend of in het begin van de middag. Reis dus op tijd af naar het zuiden om optimaal te genieten van carnaval.
Een andere goede tip is om gewoon mee te gaan in de sfeer. Het kan misschien onwennig voelen om zomaar mee te hossen en te zingen, maar probeer je hier toch overheen te zetten. Schaam je niet voor je (te) gekke outfit, om je slechte danspasjes of je valse gezang. Probeer er vooral heel veel van te genieten en mee te gaan in de gezellige sfeer.

Ken de grenzen

Natuurlijk is carnaval een feest waarbij er veel mag en er vooral genieten dient te worden. Toch moet je niet vergeten dat algemene fatsoensregels nog steeds gelden. Ga er niet vanuit dat opeens alles is toegestaan. Gebruik gewoon het toilet en niet de buitenmuur van een kroeg, ga niet vervelend doen bij anderen en gedraag je zo goed mogelijk. Daarnaast is het ook slim om je eigen grenzen te bewaren. Let op met alcohol en weet wanneer je moet stoppen.

Concluderend

Dus wil je komend jaar een geweldige carnaval beleven en je helemaal onderdompelen in de lokale sfeer? Reis dan af naar het zuiden, houd je aan de dresscode en geef je helemaal over aan de muziek. Afhankelijk van de plaats waar je carnaval gaat vieren zijn er een aantal verschillen om rekening te houden. Maar bovenal: het gaat om plezier en genieten van het feest, dus doe dat vooral. Met onze tips is wordt het gegarandeerd een onvergetelijk carnavalsfeest!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: BrianA
Aantal keer gelezen: 1399x
Toegevoegd: 28-11-2019 15:25
Gewijzigd: 30-11-2019 10:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!