Alles wat je moet weten over lachgas

Alles wat je moet weten over lachgas

Alles wat je moet weten over lachgasLachgas was iets dat in de jaren 90 veel op feestjes werd gebruikt, maar daarna verdween het veelal uit het zicht. De laatste jaren is er weer een sterke opmars van lachgas te zien. Toch is het voor veel mensen niet duidelijk wat er precies de werking van is, wat het precies is, wat de mogelijke risico's zijn en nog veel meer informatie rondom lachgas. Op deze pagina geven we er meer duidelijkheid over.

Wat is lachgas precies?

Lachgas wordt niet alleen gebruikt voor recreatief gebruik, maar ook als verdovingsmiddel bij operaties. De scheikundige naam hiervoor is distikstofmonoxide, ook wel (N2O). Echter wordt het bij operaties op een andere manier gebruikt dan bij het recreatief gebruikt. Bij operaties wordt er zuurstof aan toegevoegd en dat is niet het geval bij het recreatief gebruik.
Bij het recreatief gebruik wordt de lachgas in een ballon gespoten met behulp van een patroon of een gastank. Met behulp van een speciale spuitbus kan het in de ballon worden gespoten. Vervolgens kan het worden ingeademd via de ballon. Door in en uit te ademen in de ballon neem je het dus op. Gemiddeld gaat er iets meer dan 4 liter N2O in een ballon. Het gebruik van een ballon is ontzettend belangrijk. Er zijn mensen die het direct van de spuitbus hebben proberen te nemen, maar hiermee bevries je de luchtwegen en je lippen wat erg gevaarlijk kan zijn. Dit is dan ook mede een van de redenen waarom er ook weerstand tegen het gebruik van lachgas bestaat. Kortom, gebruik dus de ballon om dit probleem te voorkomen.

De werking van lachgas

Nadat je de lachgas geïnhaleerd hebt dan zal het de glutamaatreceptor in de hersenen blokkeren. Glutamaat is een neurotransmitter voor allerlei verschillende processen in de hersenen en wanneer die wordt geblokkeerd dan verandert je gehele waarneming voor een paar minuten, waardoor je een roeseffect krijgt. Hier krijgt je een lachbui van, geluiden horen anders, je voelt anders en je ziet een paar minuten anders. Dit is ook de reden waarom er de term lachgas wordt gebruikt voor N2O. Dit geeft een opgewekt en vrolijk gevoel. Je voelt je er high van en na een aantal minuten verdwijnt het gevoel weer. Doordat de werking niet heel lang duurt nemen mensen vaak meerdere ballonnen op een avond. Dit kan er tegelijk voor zorgen dat er te veel wordt gebruikt, wat juist kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Belangrijk is daarom om het wel verstandig te gebruiken. Hieronder gaan we daarom verder in op de gezondheidsproblemen en risico's bij het gebruik van lachgas.

Zijn er risico's voor de gezondheid en wat zijn die?

De gezondheidsrisico's van lachgas is een veelbesproken onderwerp en hier bestaat veel discussie over. Zo zegt de een dat er wel gevaren voor de gezondheid zijn, terwijl de ander zegt dat die er niet zijn of verwaarloosbaar zijn en tot slot zijn er mensen die zeggen dat er eerst meer onderzoek nodig is naar de gevolgen van lachgas. Er kan worden gezegd dat hier allemaal een kern van waarheid in zit en daarom meer informatie hierover. Of lachgas slecht voor je is hangt af van hoe frequent het wordt gebruikt, de hoeveelheid die worden genomen, hoe het wordt genomen en waar het wordt genomen.

  • De frequentie van het gebruik van lachgas
  • De hoeveelheid die wordt genomen
  • Hoe het wordt genomen en gebruikt
  • De locatie waar het wordt gebruikt
  • De persoon die het gebruikt

 
De frequentie van het gebruik van lachgas

Ten eerste geldt dat het bij lachgas belangrijk is dat er met een gezond verstand gebruik van wordt gemaakt. Net zoals bij alcohol en andere zaken is het ook bij lachgas belangrijk om het niet te frequent te gebruiken en met mate. Dit is dan ook meteen een van de gevaren. De mensen die zeggen dat het niet schadelijk is voor de gezondheid die geven er namelijk wel bij aan dat het gedoseerd gebruikt moet worden en het niet de bedoeling is om het chronisch te blijven gebruiken. Zo zijn er meer mensen die zeggen dat het wel gevaren op kan leveren wanneer het erg veel wordt gebruikt. Advies is om niet meer dan 10 ballonnen per maand te nemen. Wanneer lachgas extreem veel wordt gebruikt dan kan dat zorgen voor een tekort aan vitamine B12 en dat kan zorgen voor neurologische schade. Doordat lachgas een korte werking heeft, hebben veel mensen de neiging om veel ballonnen achter elkaar te nemen, maar dat is precies waar er een groter risico ligt. Wees hier dan ook attent op en voorzichtig mee. Daarbij is het belangrijk om niet alleen aan jezelf te denken, maar ook aan de mensen waarmee je bent. Let op je vrienden of die niet te veel en te vaak een ballon hebben genomen en wanneer dat wel het geval is, moedig ze dan aan om te stoppen of in ieder geval te minderen. Moedig mensen door aan om meer te nemen.

De hoeveelheid die wordt genomen

Naast de frequentie, dien je er ook op te letten dat je er niet te veel van in een keer neemt. Lachgas kan in ballonnen worden gespoten met behulp van patronen of tanks. Bij tanks kan het dan ook sneller voorkomen dat de hoeveelheid te hoog is. Mensen hebben al snel de voorkeur voor het gebruik van een lachgas tank, omdat dit goedkoper is dan het gebruik van de patronen. Maar patronen zijn wel beter afgemeten op innames per keer, terwijl je bij lachgas tanks zelf meer controle hebt over hoeveel er in de ballon gaat. Veel mensen spuiten daarbij dan ook gemiddeld meer N2O in de ballon. Ook bij een overmatig gebruik van te veel lachgas in de ballon kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan.

Hoe wordt het genomen en gebruikt?

Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar de manier waarop het wordt gebruikt. Zoals we hiervoor ook al aan gaven is het belangrijk om ballonnen te gebruiken om zo bevriezing te voorkomen van de ademhalingswegen en de lippen te voorkomen. Het is ook belangrijk om te gaan zitten wanneer je een ballon neemt en scherpe en zware voorwerpen weg te leggen en niet in je handen te houden. Ook sigaretten moeten worden uitgemaakt, omdat er anders de kans bestaat dat je brandwonden krijgt en er zelfs een risico is dat je vergeet dat je een sigaret in je handen hebt en je gezicht daarmee aanraakt. Bij gebruik van een lachgas tank is het verstandig om deze in een houder te plaatsen of een warm water bak en niet tussen je benen te klemmen. Dit omdat de fles aan de onderkant kan bevriezen en zodoende voor brandwonden kan zorgen. Tot slot is het niet goed om lachgas te combineren met alcohol, drugs of medicijnen.

De locatie waar het wordt gebruikt

De locatie is ook belangrijk. Doe het in een veilige omgeving en ga er rustig voor zitten. Mensen die bij je zijn moeten rustig blijven en elkaar niet opdringen om een ballon of er meerdere te nemen. Een van de gevaren met lachgas is dat ze worden gebruikt in het verkeer. Dit kan erg gevaarlijke gevolgen opleveren.

De persoon die het gebruikt

Heb je zelf gezondheidsproblemen of gebruik je bepaalde medicijnen? Dan wordt het afgeraden om lachgas te gebruiken, omdat dit dan risico's met zich mee kan brengen. Ook is het belangrijk om geen lachgas te gebruiken voor personen die onder de 18 zijn, omdat dat een gevaar op kan leveren voor de ontwikkeling van de hersenen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sandra-Voorthuizen
Aantal keer gelezen: 1014x
Toegevoegd: 13-05-2020 11:27
Gewijzigd: 14-05-2020 09:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!