Gasten in de watten leggen? Voorbereiding is key!

Gasten in de watten leggen? Voorbereiding is key!

Gasten in de watten leggen? Voorbereiding is key!Excuses voor de slappe titel. Maar clichés proberen we eigenlijk juist te vermijden. Toch zit er natuurlijk wel degelijk een kern van waarheid in, en al helemaal wanneer het gaat om wat er zich allemaal in en om de keuken afspeelt.

En niet alleen daar! Ook de rest van het huis is toch over het algemeen netjes aan kant, zeker wanneer je gasten over de vloer krijgt? Het maakt hierbij niet uit of we het nu hebben over je beste vrienden die wel wat van je gewend zijn of iemand op wie je een indruk probeert te maken. Zoals je date. Of zijn/haar ouders. Of misschien wel je baas!

Nee, waar het hier om gaat is dat je een sfeer weet neer te zetten. Eentje waarin mensen zich welkom voelen. Op hun gemak. En wie weet is jouw woonkamer er al eentje waarbij menigeen zijn of haar vingers kan aflikken. Wellicht geldt hetzelfde voor je eethoek. Maar misschien hebben je gasten ook wel bepaalde wensen die je maar al te graag voor ze in vervulling laat gaan. Natuurlijk moet je jezelf niet gaan wegcijferen! Toch is het geen slecht idee om alles uit de kast te halen om voor iedereen, inclusief jezelf, een geslaagde dag en/of avond te creëren.

En dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Zeker niet wanneer je enig gevoel voor stijl hebt en creatief bent. Zolang je interieur bij voorbaat al gezellig oogt, hoef je je dan ook helemaal geen zorgen te maken. We hebben wel enkele tips voor je die bijdragen aan een onvergetelijk samenzijn. Lees daarom snel verder!

Hygiëne

Goh, moeten we je dat uitleggen? Nee, natuurlijk niet. Uiteraard is het in jouw huis geen bende, tenzij je weet dat mensen er zijn om je te helpen. Dat wil zeggen dat je misschien bezig bent met een opruimklus of verbouwing. Misschien ben je met een groot project bezig waarbij allerlei paperassen door je woonkamer zijn verspreid. Er kunnen allerlei redenen zijn dat je al je spullen hebt uitgestald en zolang je bezoek weet dat ze dat kunnen verwachten is dat ook geen enkel probleem.

Maar de ruimtes die je niet gebruikt voor je uitgebreide bezigheden, kunnen dan maar beter netjes zijn. Denk aan badkamer, toilet, keuken en hal.

Sfeer

Dit hangt enigszins samen met bovenstaande. Het is immers maar hoe je de ruimte invult! Uiteraard moeten er genoeg zitplaatsen zijn voor al je gasten. Laat geen rommel op tafel slingeren, zoals afstandsbedieningen en dergelijke. Alles wat je op kunt ruimen moet dan ook uit beeld verdwijnen, tenzij je het nodig hebt. Denk aan de grote Russische toneelschrijver Anton Tsjechov, die zei dat wanneer er in een stuk een geweer aan de muur hangt in de eerste akte, die in de tweede of derde absoluut af moet gaan, anders zou dat wapen daar geen plaats hebben.

Oké, interpreteer dit iets ruimer en je snapt ongeveer waar we heen willen. Mocht je nou een controller, afstandsbediening, schaal of televisiegids of wat dan ook nodig hebben voor jullie bijeenkomst, laat die dan liggen. Decoratie is uiteraard toegestaan. Maar alles wat ook maar enigszins rommelig kan overkomen en de perfecte sfeer bederft, is bijzaak en moet worden verwijderd.

Versnaperingen

Een beetje gastheer/dame/persoon in het algemeen haal voor zijn of haar bezoekers allemaal lekkere dingen in huis! Stem deze uiteraard af op het aantal mensen dat jouw nederig stulpje betreedt en op hun persoonlijke voorkeuren. Ervan uitgaande dat je deze kent, natuurlijk. Doe daarom gerust een inventarisatie bij degenen van wie je zeker weet dat ze zullen komen. Zo kun je ook minder makkelijk mensen teleurstellen.

Haal de mooiste glazen en/of schalen uit je kast om hapjes en drankjes in te serveren. Zo draagt de manier waarop jij al je lekkers tentoonspreidt bij aan de sfeer van het gezelschap!
Zintuiglijke waarneming

Oké, da’s breed, dat snappen wij ook. Maar afgezien van het oog en de tong zijn er nog andere zintuigen die tevreden gesteld moeten worden. Maar laten we even blijven plakken bij zicht, aanvankelijk.

Want hoe leuk je de ruimte uiteindelijk ook hebt ingericht, kun je met het licht spelen door gordijnen al dan niet te openen en lampen strategisch plaatsen om al wat je duidelijk in beeld wilt hebben voor je gasten letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers te zetten. Misschien heb je ook wel luxaflex of andere zonwering aan je kozijn die hieraan eveneens een positieve bijdrage kan leveren.

Mooi, gaan we weer verder.

Heb je al aan geuren gedacht? Niet alleen al wat in de keuken en op de koffietafel staat hoeft de zinnen prikkelen. Ook huisparfums en geurkaarsen kunnen een groot verschil maken en de sfeer in je woning complimenteren. Zeker aangezien je dergelijke accessoires kunt vinden in diverse geuren die passen bij het seizoen en/of de gelegenheid!

Oh, en het is geen enkel probleem om een lekker muziekje op te zetten. Zorg er dan wel voor dat je iets uitkiest dat iedereen kan waarderen.

Aan tafel

We gaan jou hier niet vertellen wat en hoe je moet koken. Oké, uitzondering op de regel is dat je wel met de dieetwensen van je gasten rekening houdt. Maar verder is wat je op tafel zet en hoe helemaal jouw keuze en verantwoordelijkheid. Als het maar lekker en gezelli-

We zijn onszelf wat aan het tegenspreken nu. Dit is allemaal aan jou.

Toch gaan we nog één flinke pan met bemoeienis tegen jouw keuken aangooien. Want natuurlijk heb je met veel eters te maken met een behoorlijke pot. Ofd schaal. Of pan, mag ook. Misschien wel meerdere. Dat kan zorgen voor chaos, hoewel je ook zelf waarschijnlijk wel het overzicht weet te bewaren.

Gelukkig zijn er allerlei handige keukenhulpjes beschikbaar die de ruimte op je aanrecht en in je kasten behoorlijk weet te benutten zodat je extra veel plek overhoudt om helemaal je eigen ding te doen! Denk aan gemakkelijk op te bergen snijplanken in een smal vak of kruidenrekjes die handig op te stapelen zijn. Je kunt er gemakkelijk bij en zet het even zo eenvoudig weer weg wanneer je het niet nodig hebt. Dat heeft toch eigenlijk iedere keuken nodig?

Houd met al deze zaken rekening en je dag en avond kunnen niet meer stuk. En je gasten komen graag bij je terug!

Mocht je dat natuurlijk niet willen, dan bevelen we uiteraard je aan om al het bovenstaande grondig te negeren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 1105x
Toegevoegd: 18-10-2019 14:44
Gewijzigd: 02-11-2019 14:27

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!