Zeeaquarium beginnen: van de opstart tot het onderhoud

Zeeaquarium beginnen: van de opstart tot het onderhoud

Zeeaquarium beginnen: van de opstart tot het onderhoudLijkt het je geweldig om een zeeaquarium te hebben? Dan zit je op deze pagina op de juiste plaats. Een zeeaquarium is net iets anders dan een normaal aquarium en het is dan ook zeker verstandig dat jezelf in het zeeaquarium verdiept voor je met de installatie en het onderhoud start.

Over het algemeen komen er bij het onderhoud een aantal belangrijke technieken kijken en het is dan ook van belang om goed bij de les te blijven.

Wanneer je de juiste kwaliteit zeewater wilt bereiken is het belangrijk om het water stabiel en gezond te houden. Als de juiste waterkwaliteit bereikt wordt is het mogelijk de zeevissen een prettig klimaat te bieden en kun je op deze manier lang genieten van het rif en de vissen in het zeeaquarium.

Zeeaquarium kiezen 

Het kopen van een zeeaquarium begint bij het bepalen van de juiste grootte. Je kunt kiezen voor een zeeaquarium van 60 liter, 120 liter of misschien nog groter. Wanneer je een zeeaquarium hebt geplaatst is het belangrijk om eerst alle apparatuur op de juiste manier aan te sluiten. Vanaf dit moment is het belangrijk om filters, pompen en een eiwitafschuimer op de juiste manier te installeren. Wanneer de techniek helemaal klopt is het mogelijk om de juiste omgeving te creëren. Als alles klopt kun je het zeeaquarium met water vullen en laat je het op deze manier voor een aantal dagen staan. Op dat moment bereik je water dan van de juiste kwaliteit is.

Wanneer het systeem 2 dagen gelopen heeft kun je beginnen met het inrichten van het zeeaquarium. De inrichting van het zeeaquarium begint met een speciale afdekplaat op de bodem van het zeeaquarium. Wanneer je de glasplaat afdekt voorkom je beschadigingen. Het zeeaquarium wordt vanaf dit moment opgebouwd met rif keramiek, koraalsteen en brandingssteen. Wanneer de inrichting naar wens is voeg je tot slot levend steen toe en kunnen we het zeeaquarium verder vullen met koraalzand. Vul het zeeaquarium ongeveer met 4 centimeter koraalzand en spoel het bij voorkeur goed voor je het in het zeeaquarium legt. Het aquarium kunnen we na inrichting vullen met water. Voeg direct zeezout aan het water toe en kies voor ongeveer 1 kilo zout wanneer je 30 liter water toegevoegd. Als het gaat om een zeeaquarium van 120 liter is het dan ook de bedoeling om 4 kilo zout toe te voegen. Wacht rustig tot het zout is gesmolten en meet vervolgens wat de dichtheid van het zoute water is. Gebruik hiervoor een speciale meter en stem de dichtheid af tot je een waarde van ongeveer 1021 tot 1023 bereikt hebt.

Als het water in het aquarium helemaal goed is kun je starten met de installatie van de rest van aquarium. Zo moet je onder andere verlichting en andere zaken in werking stellen. De afschuimer zal in het begin behoorlijk schuimen en langzamerhand zal je zien dat het steeds minder wordt. Geleidelijk aan wordt het minder en ontstaat er de juiste samenstelling van bacteriën en andere micro-organismen. Je kunt het zeeaquarium het best een week of 3 rust geven. Uiteraard blijf je steeds waakzaam op de verschillende waarden. Controleer ook of de verlichting nog steeds blijft werken en verhoog de verlichtingsduur langzaam naar 14 uur per etmaal. Het water mag een temperatuur behouden van circa 25 graden Celsius.

Water op nitriet en ammoniak testen

Na 15 dagen is het belangrijk om te testen op nitriet en ammoniak. Op deze manier test je of het water van een zeeaquarium gezond genoeg is om er verder mee te gaan. Wanneer er geen ammoniak en nitriet in het water zit kun je levend steen in het zeeaquarium plaatsen. Begin met een aantal kilo en zoek een speciaalzaak waar het levend steen van de juiste kwaliteit verkrijgbaar is. Alleen wanneer de juiste kwaliteit gebruikt is het mogelijk om optimale condities in het zeeaquarium te bereiken.

Wanneer je een zeeaquarium optimaal wilt laten functioneren is het van belang om ook een klein beetje zeewater aan het geheel toe te voegen. Zeewater bevat specifieke algen en micro-organismen die je nodig hebt om het ideale klimaat te creëren. Zorg ook voor de aanwezigheid van koraalzand in het zeeaquarium.

Als je na het testen van nitriet en ammoniak de juiste acties gedaan hebt is het weer noodzakelijk om 15 dagen af te wachten. Op deze manier geef je het zeeaquarium de kans om te ontwikkelen. Voeg ook visvoer aan de visfilter toe om het aanwezige gedierte van genoeg voeding te voorzien. Voeg ongeveer één schepje visvoer aan het zeeaquarium toe voor elke 100 liter water.

Dieren in het aquarium plaatsen

Wanneer de volgende periode van 15 dagen is verstreken kun je dieren in het zeeaquarium plaatsen. Meet ook weer het gehalte aan nitriet en ammoniak om er zeker van te zijn dat het zeeaquarium gezond is. Wanneer je dieren in het zeeaquarium plaatst is het van belang om eerst de meest nuttige dieren in het aquarium te plaatsen. Op deze manier wordt de leefomgeving verbeterd en kun je het ecosysteem in het geheel onder controle krijgen. Voeg onder andere slakken, zeesterren en kreeftjes toe. Wanneer je deze diertjes in de juiste samenstelling aan het zeeaquarium toevoegt wordt het mogelijk om het zeeaquarium gezond te houden. Zo wordt er automatisch algengroei verwijderd en wordt afval van andere dieren door de nuttige dieren opgeruimd.

Voldoende calcium en magnesium

Om een zeeaquarium in orde te brengen is ook de concentratie van calcium en magnesium belangrijk. De mineralen zorgen voor de juiste ontwikkeling van algen en kleinere dieren. Zorg dat er ongeveer 450 mg calcium aanwezig is per liter water en circa 1400 mg magnesium per liter water. Je kunt de mineralen eventueel in poeder kopen om de kwaliteit van het water verder te verbeteren. Als het helemaal in orde is kunnen we nog meer levend steen aan het zeeaquarium toevoegen. Zorg dat het leven steen genoeg lucht in het aquarium behoudt voor de juiste ontwikkeling. Wanneer de opbouw optimaal is komt dit ten goede aan het klimaat binnen je zeeaquarium. Meet af en toe of er nitriet in het water aanwezig is. Blijk dit het geval te zijn? Verwijder dan een deel van het water en ververs het. Blijf net zolang verversen en meten tot het overschot aan nitriet verdwenen is.

Wanneer het zeeaquarium voor een week of zes stabiel is kun je beginnen met het plaatsen van kleine dieren en vissen. Onderzoek welke vissen en dieren het best bij elkaar passen voor de juiste samenstelling. Vanaf nu blijf je testen op nitriet, ammoniak, calcium en magnesium.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jos Huizinga
Aantal keer gelezen: 23822x
Toegevoegd: 01-07-2015 10:19
Gewijzigd: 22-08-2015 13:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!