Lederhosen: hoe kies je de juiste?

Lederhosen: hoe kies je de juiste?

Lederhosen: hoe kies je de juiste?Van plan om een lederhosen te kopen? Of wil je meer weten over lederhosen? Lees dit artikel met alles over lederhosen.

Vooral tijdens het beroemde ‘oktoberfest’ is de traditionele Oostenrijkse lederhose heel erg bekend. Maar hiernaast wordt het kostuum bij nog een tal van andere feesten en gelegenheden gedragen. Er zijn echter een groot aantal verschillende soorten lederhosen, die allemaal onderling verschillen. Zo kunnen de modellen, prijzen en kleuren verschillen. voor een enkele keer kun je misschien wel een goedkope lederhose kopen van enkele tientjes, maar ook kun je een dure variant aanschaffen van goede kwaliteit. Hiermee kun je waarschijnlijk jaren vooruit. Al met al komt er een hoop kijken bij het aanschaffen van de juiste lederhose. Hieronder zetten we een aantal handige tips en adviezen op een rijtje.

De geschiedenis van de lederhosen

Niet alleen voor carnaval of het oktoberfest is de lederhose een veel gedragen kledingstuk. In Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol is het al jaren traditionele kleding. Het is een leren broek die in sommige streken nog bijna dagelijks wordt gedragen.
Vroeger werd de lederhose door de laagste rang van de bevolking gedragen. Het was vooral werkkleding die vooral door boeren werd gedragen. Het is namelijk een praktisch kledingstuk en is makkelijk schoon te houden. Pas later werd door de adel de broek ook in de hogere kringen van de bevolking geïntroduceerd. Tot op de dag van vandaag is het een enorm beroemd kledingstuk, waardoor het bijna niet in je kast kan ontbreken als je vaak een bezoek brengt aan een oktoberfest.

Verschillende soorten en maten lederhosen

In het kort is een lederhose een leren broek, maar onderling zijn er nog een tal van verschillen te vinden. Zo is er onder andere een korte en een lange variant en kunnen er een hoop versieringen op gemaakt worden. Dit zijn vaak geborduurde figuurtjes zoals eikenbladeren en herten. In de regel draag je de lederhose met een paar leren bretels en kniekousen. Als je het helemaal goed wilt doen kunnen de bekende ‘Haferlschuhe’ niet ontbreken natuurlijk. Deze onderdelen van de outfit zijn ook in Nederland verkrijgbaar.

In totaal zijn er drie modellen te onderscheiden. Allereerst is er een kort model, die net boven de knie eindigt. Het tweede model is de zogenaamde Kniebund, die tot net over de knie heen gaat. Deze twee modellen zijn het bekendst en ook het vaakst gedragen. Daarnaast is er tevens ook nog een derde optie, het lange model.

De keuze voor het materiaal

Ook kun je bij het kiezen van je lederhosen kiezen voor verschillende materialen. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende soorten leer, waarvan hert, rundleer en geitenleer het bekendste zijn. Als je een lederhose van rundleer wilt kopen zul je waarschijnlijk al snel 80 euro kwijt zijn. Dit is een flinke investering voor een kledingstuk, maar je hebt dan wel een echte lederen broek die jaren mee zal gaan. Vervolgens zit er ook een onderscheid tussen het suede leer en dikker traditioneel leer.

Als je kiest voor een broek van geitenleer dan zul je nog duurder uit zijn. Deze modellen beginnen vaak rond de 200 euro, maar zijn ook comfortabeler en soepeler. De lederhose van hertenleer is vaak met de hand gemaakt en is daardoor helemaal uniek qua comfort en afwerking. Mocht je echt een bijzondere lederhose willen aanschaffen, is dit een geweldig mooie mogelijkheid.

Mocht je een goedkope variant willen aanschaffen voor een eenmalig feest, dan kun je natuurlijk ook voor een nepleren variant gaan. Deze zal vrijwel altijd een stuk goedkoper uitvallen, maar zal ook een mindere kwaliteit hebben. Wil je de lederhose dus vaker gaan dragen? Dan is het verstandig om misschien toch te investeren in een mooi model van echt leer. Let er wel op dat het onderhoud van het leer erg belangrijk is om het in goede conditie te houden, waar je hieronder meer informatie over vindt.Het onderhoud van de lederhose

Als je hebt geïnvesteerd in een mooi model, dan wil je natuurlijk ook dat deze lang goed blijft. Je zult de lederhose niet dagelijks gaan dragen waarschijnlijk, waardoor je wel wilt dat de lederhose na een jaar in de kast nog steeds van goede kwaliteit zijn. Het onderhoud is vrij simpel, maar dient wel zorgvuldig te gebeuren.

Als je een lederhose van suede rundleer, geitenleer of hertenleer hebt is het belangrijk om deze regelmatig in te spuiten met een reguliere spray voor suede. Let er wel op dat de spray kleurloos is, zodat je geen veranderingen in kleur zult krijgen. Mocht je een gladde lederhose hebben, dan is het onderhoud anders. Deze zul je moeten invetten met regulier ledervet om de authenticiteit te bewaren. Ook zal het leer hierdoor steeds soepeler worden, waardoor de pasvorm er op vooruit zal gaan.

Het wassen van de lederhose

Mocht je lederhose vies zijn geworden, dan is het goed om te weten dat het schoonmaken met zorg dient te gebeuren. Was ze vooral niet met te warm water, aangezien dit het leer enorm kan beïnvloeden. Ook wordt het gebruik van staalborstels enorm afgeraden. Gebruik liever een rubberen borstel. Let altijd goed op met het schoonmaken en gebruik geen middelen die het leer kunnen aantasten. Weet je niet zeker hoe je het moet aanpakken? Vraag dan om advies om zeker te weten dat je het op de juiste manier doet.

Een goede pasvorm vinden

Lederhosen zijn er in verschillende maten te krijgen, waardoor er vrijwel altijd een model is dat goed bij je aansluit. Om een passende te vinden, is het belangrijk om je maten van te voren goed op te meten. Hierbij is onder andere je middelomvang, heupomvang en dijbeen omvang van belang. Ook kun je de maten van de lederhosen vergelijken met de maten van je jeans. Als je bijvoorbeeld altijd jeans maat 36 hebt, zul je een maat 54 lederhosen nodig hebben. Dit is echter ook afhankelijk per merk en model, dus pas de lederhosen goed voordat je tot de aankoop over gaat.

De aanschaf

Als je van plan bent om lederhosen te gaan kopen, dan is de locatie waar je ze koopt van belang. Bij sommige winkels zal de kwaliteit aanzienlijk beter zijn en kun je ook nog accessoires zoals bretels en mooie stiksels verwachten. Vraag dus om advies en let goed op waar je koopt. Hierdoor kun je waarschijnlijk het langst gaan genieten van je aankoop!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: BrianA
Aantal keer gelezen: 2496x
Toegevoegd: 28-11-2019 10:13
Gewijzigd: 29-11-2019 09:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!