drone

Alles wat je moet weten over de drone

droneDrones zijn haast niet meer uit onze maatschappij weg te denken en worden met de dag populairder. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten. Je hebt vast wel eens gehoord van onbemande militaire drones die in oorlogsgebieden missies uitvoeren. Maar tegenwoordig kan je ze ook voor consumenten en hobbyisten vinden. In dit artikel bespreken we allerlei leuke en interessante zaken die je moet weten als je graag meer over dit onderwerp wilt leren.

Wat is een drone?

Over wat  nou precies een drone is en wat niet verschillen de meningen. Over een algemene definitie is men het wel eens: een drone is een onbemand luchtvaartuig. Het gaat dus om vliegtuigen en helikopters zonder piloot erin. Ze worden over het algemeen bestuurd via een computer, of met behulp van een afstandsbediening. Voor sommige onbemande militaire vliegtuigen is dit echter te simpel uitgelegd. Dit soort vliegtuigen worden door piloten bestuurd die daarvoor een grondige training hebben gekregen. Soms is de besturing net zo ingewikkeld als in een normaal vliegtuig. Het enige verschil is dat de piloot niet in het vliegtuig zit. De meeste drones voor consumenten en hobbyisten kan je gelukkig met een simpelere besturing door de lucht laten suizen. Hoe dan ook, over wat nu wel en wat niet een drone is, dat ligt dus hieraan.

Onenigheid over de definitie

Als je het internet afstruint, kom je verschillende definities en opvattingen tegen die met het voorgaande te maken hebben. Laten we daarom eens bij het begin beginnen. In feite is “drone” het Engelse woord voor een mannelijke bij. Dit woord werd gekozen als bijnaam voor onbemande militaire luchtvoertuigen. Dit zijn vaak vrij grote toestellen die duizenden kilometers ver weg bestuurd kunnen worden met speciale apparatuur. Sommige mensen zijn het er daarom niet mee eens om de term ook te gebruiken voor kleine, op afstand bestuurbare luchtvaartuigen die iedereen kan gebruiken. In tegenstelling tot de militaire vliegtuigen moet je in de buurt blijven om ze kunnen te besturen. Ze zijn bovendien een stuk kleiner en lijken meer op helikopters of vliegende robots. Toch worden deze toestellen in de volksmond vaak drones genoemd. Aan de andere kant worden de onbemande militaire voertuigen geregeld anders omschreven, bijvoorbeeld zoals een UAV (Unmanned Aerial Vehicle). We blijven er daarom bij dat een drone een onbemand luchtvoertuig is. De naam kan gebruikt worden voor zowel militaire als civiele toestellen die zonder piloot erin kunnen vliegen.

Een korte geschiedenis

Wie de mogelijkheden van de drone een beetje bestudeerd, zal het misschien niet verbazen dat de drone het eerst voor militaire doeleinden werd gebruikt. Al tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er ontwikkelingen die tot de hedendaagse luchtvaartuigen zouden leiden. Ze kwamen voor consumenten pas in de 21e eeuw op de markt. De verkoop van drones voor consumenten nam sindsdien een flinke vlucht. Dat kwam niet alleen omdat het vliegtuigje steeds bekender werd, maar vooral ook doordat het steeds betaalbaarder werd dankzij steeds goedkopere onderdelen en elektronica. Je kunt de vliegende robots in allerlei soorten en prijsklassen krijgen, van simpele tot professionele modellen.  We zullen er nu een aantal van bespreken.

Welke soorten zijn er?

Je kunt de op afstand bestuurbare luchtvaartuigen op verschillende manieren indelen. Bijvoorbeeld qua grootte. Grof genomen heb je van klein naar groot de volgende drones: nano, micro, mini en professionele drones. Soms kunnen de afmetingen iets verschillen, waardoor je bijvoorbeeld een professionele drone hebt die iets kleiner is als een mini drone.

Je kunt ze ook indelen door naar het aantal propellers te kijken. Een van de meest gangbare en populaire varianten is de quadcopter. Dat is een helikopter met meerdere rotoren. Om precies te zijn gaat het om vier rotoren. Naast de quadcopter heb je de hexacopter met zes rotoren, en de octocopter met maar liefst acht rotoren.

Deze helikopters met meerdere propellers hebben in tegenstelling tot gewone helikopters geen staartrotor om het vaartuig te stabiliseren. Die hebben ze ook niet nodig, omdat ze dankzij de vele propellers allerlei ingewikkelde manoeuvres uit kunnen halen, zoals stil blijven hangen in de lucht. Dat is natuurlijk erg handig als je een scherpe foto wilt nemen of een mooie video. Daarnaast vliegen ze gemakkelijk verticaal en horizontaal, iets dat een vliegtuig bijvoorbeeld niet kan.

Wat kan je met een drone?

Je kan er heel veel mee. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is mogelijk. Natuurlijk hangt dit nogal af van het model dat je kiest en welke opties jouw vliegende robot heeft. Een drone met camera is erg leuk als je mooie foto’s of video’s wilt maken van plaatsen waar jij zelf niet kan komen. Zo zie je op YouTube tegenwoordig veel video’s die met een drone zijn gemaakt. Je kunt er onder andere gebouwen en landschappen op bijzondere wijze mee vastleggen. En daar kan je prachtige filmpjes van maken. Heel erg handig als je professioneel met video of fotografie werkt, maar ook leuk als het je hobby is.

Het allerleukste aan een drone is simpelweg ermee vliegen, puur voor de lol. Het is ontspannend en leuk om ermee te vliegen. En natuurlijk is het hartstikke tof om jouw vliegkunsten te oefenen en te verbeteren. Waarom denk je dat mensen op het strand geregeld vliegeren? Op zo’n vlieger vind je geen geavanceerde elektronische onderdelen zoals een camera, GPS, etc. Drones hebben in tegenstelling tot vliegers wél dat soort mogelijkheden, en dat maakt ze nóg interessanter.

Zo worden ze onder andere gebruikt om:

  • De politie te ondersteunen bij surveillance;
  • Gebieden in kaart te brengen, bijvoorbeeld voor het plannen van nieuwe gebouwen;
  • Landbouwgewassen beter te bekijken, zodat boeren niet alles zelf hoeven te controleren.

Hoe leer je het beste vliegen met een drone?

Als je net begint met dronevliegen kan je het beste met een simpel en niet al te prijzig model beginnen. Het zou namelijk nogal jammer zijn als je een peperduur toestel met allerlei geavanceerde opties total loss vliegt. Zonde van je geld. Begin daarom met een goedkoper model en zorg dat je de besturing in de vingers krijgt. Als je beter bent geworden in het besturen van je drone kan je overwegen een prijziger model aan te schaffen.

Wat voor opties kan je allemaal bij een drone krijgen?

Drones zijn met allerlei soorten elektronica en opties verkrijgbaar. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk. Om je toch een overzicht te geven, in het algemeen kan je de toestellen kopen met de volgende opties:


  • 360º roll
  • 6 Axis Gyro
  • Altitude Hold
  • Gimbal
  • GPS
  • Headless-Stand
  • LED verlichting
  • Thuisfunctionaliteit
  • Wifi FPV via Smartphone
  • En verschillende soorten camera’s


En dat is nog lang niet alles. In feite zijn de opties oneindig, omdat er genoeg mensen zijn die zelf graag aan het knutselen slaan. Zodat je allerlei unieke drones tegen kunt komen, die je nergens anders tegenkomt. Mocht je daar zelf zin in hebben, dan bestaat er ook de mogelijkheid om losse onderdelen te kopen waarmee je jouw zelf gemaakte drone kunt uitrusten.

Tot het einde gelezen? Je hebt nu alle basiskennis in huis.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 3845x
Toegevoegd: 14-02-2017 10:28
Gewijzigd: 14-02-2017 22:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!