Jarig? Zo organiseer je een geslaagd feest

Jarig? Zo organiseer je een geslaagd feest

Jarig? Zo organiseer je een geslaagd feestBen je binnenkort jarig? Of wil je een jubileumfeest geven? Er is altijd wel een gelegenheid om een feestje te vieren. Bij het organiseren van een feest met veel gasten moet je rekening houden met verschillende aspecten. Een goede voorbereiding is in dit geval echt het halve werk. Zo moet je bijvoorbeeld de datum kiezen, uitnodigingen maken en nadenken over het entertainment. Met deze tips wordt het een feest om nooit te vergeten. 

Soort feest

Zoals we al zeiden is er altijd wel een gelegenheid om een feest te geven. Feestjes komen in allerlei soorten en maten. Zo kun je bijvoorbeeld een simpele kringverjaardag vieren of het dit keer helemaal anders aanpakken. Van huwelijksfeesten tot een housewarming, van een 21-diner tot een groot evenement; er zijn veel verschillende soorten feesten. Voordat je een partij gaat organiseren,moet je nadenken over wat voor soort feest je gaat geven. Wil je het bijvoorbeeld graag formeel houden of toch informeel? Er zijn vier verschillende soorten feesten:

  1. Een etentje: bij een etentje zit je met z’n allen aan tafel of is er een buffet. Dit kan bij elke maaltijd: ontbijt, lunch, brunch of diner.

  1. Koffie met taart: houd je van een traditioneel verjaardagsfeest? Dan kun je een partij geven waarbij je koffie en taart of andere hapjes serveert.

  1. Open huis: een housewarming is een voorbeeld van een open huis. Je geeft de gasten een specifieke tijdsperiode waarin ze kunnen langskomen.

  1. Party: bij een echt feest wordt er veel gepraat en gedanst. Er is muziek en er worden drankjes en hapjes geserveerd. Dit kan een verjaardag zijn, maar ook een huwelijksfeest.


Een datum kiezen

Nu je weet wat voor soort feest je wilt geven, is het handig om een datum te kiezen. Als je een verjaardagspartijtje gaat organiseren, kun je deze natuurlijk op de dag zelf houden. Komt dit je eigenlijk niet zo goed uit? Niets weerhoud je om het te verplaatsen. Het is het leukst als je het feestje plant in de buurt van je eigen verjaardag. Het is ook helemaal niet erg als je dit niet doet. Afhankelijk van het soort feest dat je gaat geven, kun je een bepaalde dag kiezen. Een koffie met taart feestje kun je overdag vieren, maar een ware party kun je beter in het weekend plannen. Vrijdagavond is een goede optie, maar is misschien niet zo handig als je de hele week werkt. Gun jezelf enige voorbereidingstijd, zodat je alles goed kunt neerzetten. Naast de dag moet je ook rekening houden met het seizoen. In de zomer is het bijvoorbeeld leuk om een barbecue te organiseren of het feest buiten te houden, terwijl je dit in de winter niet zo snel doet. Houd ook je eigen agenda goed in de gaten. In een drukke periode is het misschien niet zo slim om de stress van het organiseren er ook nog bij te nemen. Daarnaast staan er natuurlijk ook nog andere feesten of verjaardagen op de planning waar je rekening mee moet houden.

 

De locatie

Een geslaagd feest wordt gevierd op een geslaagde locatie. Je kunt jouw feest organiseren op verschillende locaties. De meest voor de hand liggende plaats is gewoon thuis, maar we snappen heel goed dat je misschien niet zit te wachten op een grote groep mensen in je huis. Een etentje of een koffie met taart verjaardag kun je prima thuis vieren, maar als je een grote party geeft, is jouw woning misschien wel iets te klein. Zorg dat je een plaats kiest waar voldoende ruimte is voor alle gasten. Betrek bijvoorbeeld een tuin erbij als jouw feest in de lente of zomer wordt gegeven. Het is ook een mogelijkheid om een locatie te huren voor een feest. Kies voor een zaaltje in jouw stad of dorp of huur een kroeg af. In sommige gevallen kun je er ook nog eens entertainment en catering bij krijgen. Dit scheelt je veel tijd tijdens het organiseren van het feest.

 

Het budget voor het feest

Het feest dat je gaat organiseren kun je zo groot en gek maken als je maar wilt, maar er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Voordat je twintig soorten verschillende drankjes in huis haalt, is het handig om het budget te bepalen. Voor een klein feest heb je logischerwijs een kleiner budget nodig dan voor een grote party met 50 gasten. Het kan helpen om van tevoren over een aantal dingen na te denken. Namelijk; welke muziek ga je draaien? Hoeveel hapjes en drankjes ga je verzorgen? Maak van tevoren een schatting of stel een vast bedrag op waar je niet overheen mag gaan. Door vast te stellen hoeveel mensen er komen en wat je er allemaal voor moet regelen, heb je alvast een idee van hoeveel geld het zal gaan kosten.






Wie nodig ik uit?

Als je een feest gaat organiseren, moet je jezelf deze vraag stellen: wie nodig ik allemaal uit? Bij elk soort feest nodig je andere mensen uit. Zo kun je ervoor kiezen om op een verjaardagsfeest of housewarming alleen familie uit te nodigen. Bij een grote party heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je je familie en vrienden tegelijk uitnodigen, maar ook zul je moeten nadenken over je collega’s en kennissen. Je moet natuurlijk alleen mensen uitnodigen die jij graag op jouw feest wilt hebben. Maak een lijst met alle leuke mensen die je wilt vragen.

Uitnodigingen maken

Nu je een lijst hebt gemaakt met iedereen die je graag wilt uitnodigen, is het tijd voor het maken van de uitnodigingen. Dit hoort ook bij het organiseren van een feest. Misschien is het niet altijd nodig, maar het kan erg handig zijn om uitnodigingen te versturen. Dit kun je via de mail doen, maar via de traditionele post vinden we ook nog altijd erg leuk. Zorg dat je de volgende dingen op de uitnodiging hebt staan:

  • Datum, tijd en locatie

  • Soort feest

  • Of je een antwoord verwacht als ze wel/niet komen

  • Kinderen welkom of niet

  • Dresscode of een routebeschrijving

Stuur de brieven het liefst zo vroeg mogelijk de deur uit. Dan kunnen de gasten vervolgens niks anders op die ene datum plannen.

Speciaal entertainment op het feest

Bij een feest hoort natuurlijk entertainment. Wat is nu een betere sfeermaker dan muziek? Voor het event kun je verschillende soorten entertainment kiezen. Zo is het misschien leuk om een bekende artiest te boeken voor jouw party of je kunt een dj boeken. Het is belangrijk dat je entertainment kiest dat past bij jou en je gasten. Wil je een feest organiseren waar mensen kunnen dansen? Kies dan bijvoorbeeld voor een allround-dj of een leuke band. Deze speelt allerlei soorten muziek, zodat er altijd wel iets leuks voor jou en je vrienden bij zit. Daarnaast kun je ook leuke entertainment shows boeken om jouw feest naar een ander level te tillen. Denk bijvoorbeeld aan een spectaculaire vuurshow of een elegante dansshow. Voor elke gelegenheid is er een bijpassende show. Zo kun je een ware kerstshow boeken voor een kerstfeest of een LED dansshow voor een glow-in-the-dark party. Schakel een evenementenbureau in en deze zal je helpen om de juiste show of act voor jouw feestje te vinden.

 

Hapjes en drankjes

Als laatste in dit rijtje, maar zeker niet onbelangrijk: de hapjes en drankjes. Voordat je zomaar van alles inslaat, kan het helpen om een checklist te maken. Je kunt ervoor kiezen om alle hapjes zelf te maken, maar houdt er rekening mee dat dit veel tijd kost. Het is natuurlijk afhankelijk van het aantal gasten, maar bij een groot feest zul je er bijna een hele dag voor vrij moeten maken. Simpel is beter. Het scheelt jou in de voorbereiding, maar je gasten zullen het zeker lekker vinden. Maak alles het liefst de dag van tevoren, je wilt tijdens je feestje niet de halve tijd in de keuken doorbrengen. De laatste tip: zorg dat je genoeg eten en drinken hebt. Niks is erger dan te weinig in huis hebben. Zorg dat je dingen hebt die iedereen lekker vindt, zodat je zo weinig mogelijk eten overhoudt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1115x
Toegevoegd: 03-03-2020 15:31
Gewijzigd: 04-03-2020 08:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3008 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!