drugs

Drugs

drugsIn deze informatieve tekst ga je lezen welke soorten drugs het populairst zijn in Nederland en wat de effecten hiervan zijn.

Drugs

In  dit artikel ga ik de top 10 meest gebruikte drugs in Nederland af, bij ieder middel zal ik er een stukje over vertellen. 

1. Alcohol 

Omdat alcohol sociaal geaccepteerd is betekend dit niet dat het geen drug is. Alcohol is namelijk heel erg verslavend, in 2014 waren er krap een half miljoen alcoholverslaafden in Nederland. Maar wanneer ben je verslaafd aan alcohol? Als je verslaafd bent aan alcohol dan drink je om je stemming te wijzigen, alcoholverslaafden die voelen zich meestal somber als ze niet drinken. Een verslaafde kan het ook zelden bij 1 of 2 drankjes houden, dit is na een tijdje niet meer genoeg omdat de verslaafde en tolerantie heeft opgebouwd. Wat voor effect heeft langdurig overmatig alcohol gebruik op de hersenen? Alcohol werkt verdovend en werkt dus ook verdovend op alle hersencellen, hierdoor word de communicatie tussen de neutronen vertraagd.  Bij langdurig gebruik van alcohol zullen er ook hersencellen verloren gaan, het verlies van hersenweefsel wordt pas echt goed duidelijk bij dagelijks gebruik 6 glazen. Dit effect heeft te maken met het feit dat alcohol in principe een vergif is, hierdoor krijgen de hersencellen een tekort aan vitamine B1. Jarenlang overmatig drinken zorgt er voor dat de hersenen krimpen, bij zware alcoholisten kan het volume afnemen met wel 10 tot 15%. Dit zal dan ongeveer in een periode van ongeveer 10 tot 15 jaar zijn.

2. Nicotine

In 2014 is er een onderzoek gedaan naar onder andere het gebruik van tabak. Toen rookte bijna een kwart van de Nederlandse bevolking dagelijks (24,2%). 17% van deze groep rookte meer dan een pakje per dag. Als  je alleen deze mensen tot verslaafden zou rekenen zou dat neerkomen op een groep van ongeveer 600.000 mensen, reken je de dagelijkse rokers ook tot verslaafden dan is dit een groep van ruim 3.500.000 mensen.
Wat zijn de effecten van roken op de hersenen? Nicotine activeert en imiteert een aantal stoffen in de hersenen deze stoffen zijn; acetylcholine, adrenaline, vasopressine en serotonine. Door acetylcholine voelt de roker zich goed, door de adrenaline ervaart de roker minder snel honger en word deze ook minder moe.

3. Cannabis

In 2014 werd er in het eerder genoemde onderzoek ook gevraagd over het gebruik van cannabis, dit werd gevraagd aan mensen tussen de 15 en 64 jaar. Uit dit onderzoek bleek dat 24.3% wel eens cannabis gebruikt had, waarvan 4.6% de laatste maand. 1.3% van deze bevolking gebruikt deze drug (bijna) dagelijks. Waarom is cannabis in Nederland gedoogd? Dit komt omdat de Nederlandse overheid denkt dat als het verboden word dat er dan een enorme illegale handel zal ontstaan. Net als bij de drooglegging in de jaren '20 en '30 in de verenigde staten, er werd in deze periode nog nooit zoveel illegale alcohol gestookt. Dit koste de politie een hoop tijd en een hoop geld om te bestrijden. Wat zijn de effecten van cannabis op de hersenen? Op korte termijn heeft het vooral invloed op, de concentratie en het opnemen van informatie. Uit verscheidene studies blijkt dat dit effect tot 2 dagen na het gebruik kan duren. Echter als je meer dan 2-3 gram per week rookt dan kan het zijn dat je de hele week niet meer actief en helder bent. Cannabis kan bij de mensen die daarvoor kwetsbaar zijn een psychose opwekken of verergeren, ze kunnen ook een terugval veroorzaken.

4. XTC (ecstasy) 

Nederland is een hele tijd de nummer 1 XTC producent van de wereld geweest, in 2010 werd deze titel echter overgenomen door Canada. In Nederland is het tegenwoordig moeilijker geworden om aan de grondstoffen te komen die nodig zijn voor het produceren van de drugs. In de party scene word er duidelijk meer XTC gebruikt dan in andere bevolkingsgroepen, er werd door 34,8% van de feestgangers in de voorgaande maand een pilletje gebruikt. De gemiddelde leeftijd hier was 22,9 jaar. In de bevolking van mensen van 15 tot 64 jaar is er door 7,6% ooit XTC gebruikt en 0,7% heeft dit de afgelopen gebruikt.  Wat voor effect heeft deze drug op de hersenen? In XTC zit MDMA, MDMA stimuleert de afgifte van vooral serotonine in de hersenen. DIt is een tryptamine die invloed heeft op  zelfvertrouwen, stemming, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Daarnaast blokkeert het tijdelijk de heropname van serotonine naar de zenuwuiteinden. Het gevolg hiervan is dat de serotonine spiegel door de drugs tijdelijk word verhoogd in het brein, op deze manier worden de reserves van deze stof ook uitgeput. Ook heeft de drug invloed op dopamine dit hormoon zorgt voor het gevoel van geluk, daarom krijg je van MDMA een euforisch gevoel.

5. Cocaïne

Coke geeft je een opgewekt en gefocust gevoel, ongeveer 1,2% van de Nederlandse bevolking heeft de afgelopen maand cocaïne gebruikt. Cocaïne word meestal gesnoven maar kan ook gerookt worden, hierdoor gaat er wel een deel van de drug verloren. Daarnaast zijn er ook mensen die coke basen. Dit betekend dat men de uitgekookte 'basecoke' in een pijp word gestopt en de dampen worden geïnhaleerd. Dit is zeer erg schadelijk voor de longen. Wat voor effect heeft de drug op het brein? Coke zorgt er voor dat er dopamine en noradrenaline word vrijgegeven, de dopamine zorgt er voor dat je een blij gevoel krijgt. De noradrenaline heeft een rol in het natuurlijke 'vecht of vlucht' instinct, als je je in een levensgevaarlijke situatie bevind. Het verhoogd de energie, de hartslag en de bloeddruk.

6. Speed

Speed heeft veel weg van cocaïne echter heeft het meer negatieve effecten, het is ook ten opzichte van coke een stuk goedkoper. Speed werkt ook een stuk langer, het kan tot wel 8 uur duren voordat het is uitgewerkt bij coke duurt dit echter ongeveer 30 minuten. Een gram speed kost ongeveer 15,- euro en een gram coke kost al gauw 50,- euro.

7. Truffels

De truffel is een hallucinogeen, dit betekend dat het een stof is die hallucinaties opwekt. De truffel is eigenlijk een paddo die word gegroeid in een omgeving waar het te koud is om te bloeien en daarom groeit deze onder de grond door. Een truffel lijkt dus erg op de paddo, de truffel is wel minder sterk. De paddo was ook heel lang in Nederland legaal, maar deze werd in 2008 op de opiumlijst van Nederland gezet de truffel bleef echter legaal.

8. 4FMP 

4FMP is een designerdrugs, dit zijn drugs waarbij er telkens nieuwe verbindingen gemaakt worden, er worden kleine structurele veranderingen aangebracht op bestaande drugs. Omdat het dus in principe een ander middel is is het dus niet illegaal. 4FMP werd voor het eerst in 2007 aangetroffen bij diverse testcentra in Nederland, het werd toen verkocht als XTC of amfetamine. Pas in 2009 werd het ook onder de eigen naam aangeboden bij testcentra. De gebruiker geeft aan dat ze het gebruiken vanwege de unieke effecten die het middel heeft, en omdat het niet illegaal is. Het effect zit een beetje tussen speed en MDMA in, het is ietwat opwekkender dan MDMA en empatischer dan speed.

9. Ketamine

Ketamine is een soort drugs die in 1962 werd uitgevonden in de zoektocht naar een vervangend middel voor PCP (angel dust). In 1965 werd er ontdekt dat het gebruikt kan worden als verdovingsmiddel. Ketamine word vooral gebruikt door jongeren op (techno) dancefeesten. Ketamine komt voor in kristal en poedervorm en als vloeistof, de poederform ziet er ongeveer hetzelfde uit als coke.  

10. Lachgas

Lachgas is een andere naam voor distikstofmonoxide, lachgas word veel gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties maar ook veel recreatief. Voor de recreatieve gebruiker geeft het een kort maar sterk effect. Je krijgt een sterke roes en je voelt je high, opgewekt en vrolijk. Geluiden kunnen ook anders klinken en op een vreemde manier in elkaar overlopen. Lachgas word meestal in een ballonnetje gedaan waarna het meerdere malen geïnhaleerd word hierdoor word het gas in je lichaam opgenomen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: coen85
Aantal keer gelezen: 6223x
Toegevoegd: 20-10-2016 13:20
Gewijzigd: 20-10-2016 23:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!