Winterjassen

Winterjas kopen

WinterjassenAls de zomer afgelopen is, wordt het in Nederland al snel kouder. Regelmatig trekken er regenbuien over en nat op het werk of school aankomen is meer regel dan uitzondering. Het is kortom tijd om een nieuwe winterjas te kopen, een die goed verwarmt en het water buiten de deur houdt.

In de herfst puilen de kledingwinkels uit met winterjassen. Iedere jas is anders en heeft zijn eigen stijl, afmetingen en vullingen. Door dit grote aanbod zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Een nieuwe winterjas kopen is dus iets dat veel tijd en onderzoek vereist. Gelukkig zijn er tips om deze zoektocht toch tot een goed einde te brengen. Zo zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden bij de aanschaf van een nieuwe winterjas, zodat iedereen de strenge winters kan overleven.

Aandachtspunten winterjas kopen

Het aanbod aan winterjassen is enorm. Elk kledingmerk heeft zijn eigen lijn jassen en deze worden afgewisseld met tientallen soorten, met allerlei verschillende vormen, vullingen en afmetingen. Toch zijn er aantal standaardmaten. Zo zijn er de korte jassen, mantels en dikke jassen. Ook het materiaal verschilt veel, maar de meeste winterjassen bestaan uit wol, polyester, leer of nylon. Vaak worden jassen gemaakt met verschillende materialen. De buitenste laag is dan van nylon of polyester en de vulling is van wol.

Materiaal

Er zijn dus verschillende materialen die gebruikt worden bij het produceren van een winterjas. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en zal in verschillende verhoudingen in een jas verwerkt zijn. Zo is er als eerste wol. Dit is de stof die voornamelijk wordt gebruikt voor de vullingen. Wol is dus de stof die warmte geeft. Een winterjas die voldoende verwarmt moet dus een bepaalde hoeveelheid wol in de vulling hebben zitten. Er zijn jassen waarbij de wol vervangen wordt. Daardoor lijkt de jas dik, maar verwarmt hij zeker niet goed. Een winterjas die in een strenge winter goed verwarmt is er een met ongeveer 80% wol. Dit percentage staat vermeld op het label waar ook de maat en wasvoorschriften staan.

Er zijn nog meer materialen te vinden, zoals nylon, leer, katoen en polyester. Dit zijn vaak de stoffen die worden gebruikt als buitenkant, en dus als buitenste laag. Al deze stoffen hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo is leer van zichzelf al waterdicht. Dit heeft voordelen, omdat op die manier het regenwater niet kan doordringen tot de vulling en deze niet kan beschadigen. Andere stoffen hoeven niet per se waterdicht te zijn. Zo zijn er stoffen jassen die water goed doorlaten en dus ongeschikt zijn om te dragen in natte periodes. Jassen die als buitenste laag polyester of nylon hebben zijn wel vaak waterdicht. Deze hebben een waterdichte laag erin zitten of zijn van zichzelf al waterdicht. Waterdichtheid is zeker een punt waarnaar gekeken moet worden tijdens het kopen van een winterjas, omdat een doorweekte jas niet alleen vervelend is, maar er ook voor zorgt dat de jas minder lang meegaat.

Maten

Ook de maten zijn belangrijk om naar te kijken. Er zijn de standaardmaten, maar deze kunnen altijd afwijken. Eigenlijk is geen een jas hetzelfde. Ook al zijn de standaardmaten hetzelfde, de vorm kan ervoor zorgen dat de ene maat L wel goed aansluit en de andere niet. Een jas passen is dus altijd aangeraden voordat hij gekocht wordt.

Tegenwoordig is het populair om een winterjas online te kopen. Dat is makkelijk, snel en vaak ook voordelig, maar het nadeel is dat deze niet gepast kan worden. Gelukkig bieden veel webwinkels de mogelijkheid om gratis een product te retourneren. Wat vaak gedaan wordt is het kopen van meerdere maten winterjassen en thuis deze passen. Later kan dan beslist worden welke het beste past. De overige jassen worden dan kosteloos teruggestuurd. Op die manier kan er gebruik worden gemaakt van een veel groter aanbod jassen, want op het internet is vaak het volledige aanbod te vinden, terwijl in de winkels slechts een selectie hangt.

Ook de vorm van de jas is belangrijk. Korte jassen zitten niet goed als deze te kort zijn, het is daarom belangrijk om er een uit te kiezen die niet te kort is en daardoor volledig afsluit. Ook is het belangrijk dat de jas goed aansluit, omdat er dan zo weinig mogelijk warmte verdwijnt. Het is immers fijn om een jas te hebben die niet alleen goed zit, maar ook verwarmt.

Prijs

De prijs is zeker een punt waar veel mensen naar kijken bij het kopen van een winterjas. In veel gevallen is het zo dat er jassen beschikbaar zijn met verschillende prijscategorieën. Deze kunnen variëren van honderden euro’s tot een paar tientjes. De prijs heeft hierbij vooral te maken met de kwaliteit en het merk. Het is dus niet zo dat dure jassen per se een hogere kwaliteit hebben, maar vaak zijn jassen die van hoogwaardig materiaal gemaakt zijn duurder. Zo maakt de hoeveelheid wol in de vulling uit voor de prijs. Jassen die een paar tientjes kosten zullen vaak minder wol hebben in de vulling. Hierin zullen dan goedkope stoffen verwerkt zijn. Deze maken voor het uiterlijk geen verschil uit, maar verwarmen aanzienlijk minder. Jassen die meer verwarmen zullen dus vaak duurder uitvallen, maar voor een goed verwarmde jas is die meerprijs het zeker waard.

De prijs hangt ook af van het merk van de jas. Logisch is dat merkkleding duurder is dan merkloze kleding. De keuze hoeft toch niet per se af te hangen van het merk van de jas, want ongeacht dat merkkleding vaak van hoge kwaliteit is, betekent dat niet dat merkloze kleding of huismerken vaak van lage kwaliteit zijn.

Uiterlijk

Het is natuurlijk ook belangrijk dat de jas er goed uitziet. Het uiterlijk is in veel gevallen dus bepalend voor de keuze ervan. Het assortiment aan winterjassen is vaak groot, en voor iedereen zit er dus wel iets geschikts bij. Mensen die van korte, leren jassen houden kunnen dus zeker in een winkel hun perfecte jas kopen. Doordat de markt van winterjassen groot is, zal dus iedereen een winterjas kunnen vinden naar zijn of haar keuze.

Wel is het uiterlijk ook iets waar in praktische zin naar gekeken moet worden. De kleur kan bepalend zijn of de jas bij verschillende outfits gedragen kan worden. Bij neutrale kleuren is dat wel het geval, maar felle kleuren, zoals oranje en geel kunnen moeilijk altijd gedragen worden. In die gevallen is het dus belangrijk om de afweging te maken of het uiterlijk het waard is dat de jas minder lang meegaat en alleen in bepaalde gevallen gedragen kan worden.

Andere omstandigheden

Buiten deze feiten om zijn er ook andere omstandigheden waar rekening mee gehouden moet worden, zoals de momenten waarop de jas wordt gedragen. Een nette jas staat beter bij formele aangelegenheden en kinderjassen kunnen het beste wat lager van prijs zijn, omdat deze vaak vies worden en een jaar meegaan. Buiten dat groeien kinderen ook, een winterjas bij hen zal dus minder lang meegaan dan bij volwassenen. Het is natuurlijk ook mogelijk om meerdere winterjassen te kopen, waardoor er voor elke gelegenheid een gepaste jas aan de kapstok hangt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Krachtigschrijven
Aantal keer gelezen: 8119x
Toegevoegd: 27-10-2015 17:19
Gewijzigd: 27-10-2015 22:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!