verschillende muziek instrumenten

Muziekinstrumenten

verschillende muziek instrumentenBen je dol op muziek? Dan zou je ook zelf muziek kunnen maken met een van de muziekinstrumenten. In dit artikel vind je meer informatie over welke muziekinstrumenten er zijn en wat de mogelijkheden zijn met zelf muziek spelen. Lees het artikel maar eens door om meer te weten te komen over muziekinstrumenten. Dit zou het begin kunnen worden van een nieuwe hobby

Muziekinstrumenten

Er zijn veel verschillende muziekinstrumenten die je kunt bespelen. Maar weet jij al wat je wil spelen? Hieronder tref je een overzicht aan van een groot aantal muziekinstrumenten, waaruit je een keuze zou kunnen maken.

 • Accordeon
 • Blokfluit
 • Bugel
 • Cello
 • Contrabas
 • Drum
 • Fluit/dwarsfluit
 • Gitaar
 • Harp
 • Hobo
 • Hoorn
 • Keyboard
 • Klarinet
 • Orgel
 • Piano
 • Saxofoon
 • Slagwerk
 • Trombone
 • Trompet
 • Tuba
 • Viool

Muziekinstrumenten soorten

De meeste muziekinstrumenten worden in een bepaalde categorie geplaatst. Deze worden hieronder toegelicht.

 • Blaasinstrumenten zijn instrumenten waarin je gaat blazen. Een voorbeeld hiervan is de fluit.
 • Slaginstrumenten zijn instrumenten waarbij je op een instrument gaat slaan met de hand, met een stok of een ander hulpmiddel. Je kunt hierbij denken aan drummen.
 • Strijkinstrumenten zijn instrumenten die je gaat bespelen met behulp van een strijkstok, zoals bijvoorbeeld een viool.
 • Toetsinstrumenten zijn instrumenten waarmee je muziek gaat maken door een toets aan te slaan bijvoorbeeld een keyboard.
 • Tokkelinstrumenten zijn instrumenten die bespeeld worden met vingers of met een plectrum.

Muziekinstrument kiezen

Voordat je een muziekinstrument gaat kiezen, is het goed om te weten wat je graag wil. Wat is de reden dat je een instrument wilt spelen? Het kan zijn dat je het advies hebt gekregen, omdat het beter is om bijvoorbeeld meer longinhoud te ontwikkelen omdat je bijvoorbeeld astma hebt. Een blaasinstrument is dan een goede keuze. Hoe vaak en hoe lang je kunt spelen, hangt af van hoe het op dat moment met je astma gaat. Je conditie kun je opbouwen, ook met astma en het gaat er om dat je plezier gaat maken. Als je namelijk een leuk muziekinstrument hebt gekozen, dan is het veel gemakkelijker vol te houden dan wanneer je er niets aan vindt. Bij het kiezen van een muziekinstrument is het dan ook van belang dat je eerst veel gaat lezen over alle muziekinstrumenten. Je kunt bijvoorbeeld luisteren naar wat voor muziek er gespeeld kan worden door jou met een bepaald muziekinstrument. Als je dat namelijk weet, dan kan dat een keuze ook vergemakkelijken. Misschien wil je jazz spelen, of juist klassiek of dance. Als je weet wat je wil, kun je ook een goede keuze maken. Maar neem de tijd om te bekijken wat voor muziekinstrument je gaat kiezen en ga een keer oefenen. Mensen in je omgeving zullen vast wel een muziekinstrument hebben waar je even op mag spelen om het te proberen. Ook kun je naar een muziekschool of bij een muziekwinkel gaan kijken wat zij jou te bieden hebben en een muziekinstrument vastpakken om te kijken of het wat voor je is. Ga ook eens na of je een instrument wilt waarbij je moet zitten of juist moet staan om te spelen.

Muziekles volgen

Als je een muziekinstrument hebt gekozen, dan kun je muziekles volgen. Dit kan op verschillende manieren:

 • Privéles: Het kan zijn dat je graag één op één alles aan wilt leren en dan kun je op zoek naar een leraar die bijvoorbeeld bij je thuis komt of waar jij naar toe gaat om een muziekinstrument te leren bespelen.
 • Les in de muziekschool: Hier kun je vaak een instrument ook huren en dan kun je op een vast moment in de week lessen volgen. Je krijgt vaak huiswerk mee, zodat je thuis kunt oefenen en zo kun je iedere week weer verder gaan zo leer je je muziekinstrument ook beter kennen. Je kunt vaak ook speciale theorielessen volgen, zodat je sneller noten kunt leren lezen en de muziektermen toe kunt passen. Dit is per muziekschool verschillend, maar je kunt het ook altijd uit een boek leren als je dit zou willen.
 • Groepslessen: Misschien vind je het leuk om met een groep mensen een muziekinstrument te leren spelen. Er kan dan een groepje samen worden gesteld van mensen die allemaal net beginnen. Je leert dan samen de basis en van daaruit kun je per week de vorderingen bekijken. Het is daarbij wel van belang dat je thuis gaat oefenen, zodat iedereen de volgende les ook weer wat nieuws kan leren. Het leuke aan groepslessen is dat je samen kunt oefenen en ook tegelijk kunt spelen. Dit geeft nog meer feeling bij de muziek en het klinkt vaak ook mooi.
 • Online lessen: Je kunt muziek ook online oefenen. Er bestaan online vaak goede lessen, zodat je stapsgewijs een muziek instrument leert kennen en ook de noten en grepen leert kennen. Zeker met gitaar en piano wordt dat vaak gedaan en daar kun jij ook gebruik van maken om te ontdekken of dat jij het jezelf aan kunt leren. Het voordeel van online leren spelen is dat je kunt spelen wanneer jij zin hebt op ieder gewenst moment van de dag. Als het een dag goed gaat kun je misschien meerdere lessen volgen en als je een keer minder tijd hebt sla je een dagje over of je doet maar een les. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Als je online wil leren spelen en meer te weten wil komen over je muziekinstrument, is het wel van belang dat je goede lessen uitkiest waarbij het echt goed uit wordt gelegd. Zoek daarom op een forum op waar mensen voor kiezen en wat de ervaringen van hen zijn.
 • Zelf aanleren: Je kunt jezelf een muziekinstrument aanleren en zelf liedjes leren spelen. Daarbij is de basis van belang, zoals de grepen en het noten leren lezen. Met YouTube kun je een heel eind komen dus geef het niet op en zorg dat je het ook gaat oefenen. Je kunt dit ook samen met anderen doen en altijd online hulp vragen van anderen. Maar zorg dat je niet te snel wil gaan en begin vooraan, zodat je de eerste beginselen leert en dit jouw basis is.

Muziekinstrumenten bespelen

Misschien wil je wel meerdere muziekinstrumenten bespelen. Heb je al een voorkeur ontwikkeld wat je mooi vindt of een idee van wat je graag zou willen spelen? Het is goed om daar eens over na te denken, zodat je weet wat er allemaal kan. Luister ook goed naar liedjes die je mooi vindt en probeer na te gaan welke instrumenten daarin zitten. Je kunt daar namelijk veel van leren en ook een ritme ontwikkelen. Neem de tijd om daar achter te komen en dan weet je ook snel welke muziekinstrumenten je zou willen bespelen en dan kan het oefenen snel beginnen. Het gaat er om dat je het leuk vindt en dan is het ook een manier om te kunnen ontspannen. Je kunt vaak muziek maken waar je maar wil, afhankelijk van het gekozen instrument, maar hierdoor kun je wel even tot jezelf komen en genieten van de ontspanning die muziek je kan geven.

Samen muziek maken

Het kan zijn dat je alleen muziek maken niet leuk vindt en iemand zoekt die samen met jou kan spelen. Daarom is het goed om eens te kijken of een ensemble wat voor je is. Hierbij kun je samen spelen en bekijken welke muziekgenres jullie allebei mooi vinden. Je kunt ook samen liedjes bedenken en daar op inspelen. Iedereen kan een eigen stem ontwikkelen en daarin kun je dan weer verder gaan. Neem de tijd om samen te oefenen en wie weet kun je ook wel samen optreden. De tijd zal het uitwijzen wat je met de muziek wil gaan doen. Maar neem de tijd om te bedenken wat je wil doen en als je mensen in je omgeving hebt die mee willen spelen, bekijk wat je samen kunt doen en wie weet wat het gaat worden. Zorg in ieder geval dat je mooie muziekinstrumenten hebt die bij elkaar passen en dan kun je genieten van het samen muziek maken.

Muziekinstrumenten huren

Als je nog niet zeker bent of je een instrument mooi vindt, dan kun je ook een muziekinstrument huren. Dit gaat ervoor zorgen dat je toch kunt spelen en niet een nieuw muziekinstrument hoeft te kopen. Ook als je gewoon wilt ontdekken welke muziekinstrumenten er bij je passen, is huren een goede optie. Soms kun je per maand huren, soms per half jaar of per jaar. Bedenk daarom goed wat je wil en wat de voordelen zijn voor jou als je gaat spelen. Je kunt altijd eerst een instrument proberen en dan als je het leuk vindt kun je het voor een langere tijd huren. Als je het echt leuk vindt kan het na verloop van tijd goedkoper zijn om een muziekinstrument te kopen, maar dat hangt er vanaf hoeveel je gaat spelen en hoe leuk je het vindt.

Online muziekinstrumenten bestellen

Je kunt online muziekinstrumenten bestellen en dat kan erg voordelig zijn. Soms worden er muziekinstrumenten op de veiling aangeboden, maar je kunt ook eens kijken naar een 2ehands instrument. Ook nieuwe modellen worden online aangeboden. Het kan vaak veel goedkoper zijn als je online een muziekinstrument gaat bestellen. Het wordt vaak gratis en snel thuisbezorgd dus wanneer je wil spelen, maak die keuze dan eens en bekijk online het aanbod. Het is wel aan te raden om de prijzen te vergelijken met andere aanbieders en te bekijken hoe de kwaliteit is van de muziekinstrumenten. Het kan zijn dat er soms muziekinstrumenten uit het buitenland worden gehaald. Misschien heb je een speciaal merk op het oog en misschien wil je wel het echte merk dus een origineel muziekinstrument. Het is goed om daar eens naar te kijken. Ook kan het zijn dat je liever een instrument wil met een puur geluid, ook daar kun je online niet altijd naar kijken. Maar je kunt het altijd navragen bij de leverancier en zo zorgen dat je een muziekinstrument gaat bestellen waar je naar op zoek bent. Het is aan te raden om de tijd te nemen en dan te bekijken wat de voordelen zijn als je een eigen muziekinstrument hebt en kunt spelen wanneer je wil.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 12513x
Toegevoegd: 08-07-2016 19:32
Gewijzigd: 25-07-2016 00:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!