kinderdagverblijf

Crèche uitzoeken waarop letten?

kinderdagverblijfBen je voor de kinderen op zoek naar een crèche? Weet je waar je dan op moet letten? In dit artikel krijg je meer informatie over de crèche en waar je op moet letten bij het uitzoeken.

Crèche, algemeen

Een andere naam voor een crèche is een kinderdagverblijf en de naam geeft eigenlijk al aan wat het is. Een crèche is een opvangplaats voor jonge kinderen als de ouders naar hun werk gaan. Zelfs baby's worden er opgevangen en verzorgd naast kleuters en peuters. Een crèche moet aan veel voorschriften voldoen met name aan hygiëne en veiligheid worden strenge eisen gesteld. Het personeel moet bekwaam zijn en een opleiding hebben genoten om in een crèche te mogen werken. Je kunt begrijpen waarom deze eisen worden gesteld. Je hebt namelijk te maken met kwetsbare een  groep, met kleine kinderen.

De hygiëne is altijd belangrijk, maar zeker op een plaats waar zoveel verschillende kinderen met elkaar in contact komen. In een tijd waarin beide ouders blijven werken, ook als er kinderen komen, is een crèche voor velen een uitkomst. Opa en oma willen in veel gevallen ook wel oppassen, maar die worden ouder, wonen niet altijd in de buurt en misschien wil jij hen deze verantwoording niet geven. Je kiest ervoor om een goede crèche voor je kind te zoeken. Je begint daar op tijd mee, want de tijd vliegt als je met zwangerschapsverlof bent en je moet snel weer aan het werk. Ken je mensen die hun kinderen op een crèche hebben geplaatst? Vraag naar hun ervaringen, dan krijg je een goed beeld van een crèche. Soms moet je een crèche zelf uitzoeken.

Waar let op bij het uitzoeken van een crèche?

Het belang van een goede crèche is duidelijk.

  • Als jij naar je werk moet, dien je niet te hoeven piekeren over je kind in de crèche. Je moet er voor de volle 100% op kunnen vertrouwen dat je kind in goede handen is. Jij moet de focus op je werk kunnen houden, anders maak je fouten.
  • De hoofdzaak van een goede crèche zijn geschikte begeleiders. Zij moeten in staat zijn om een groep kinderen te geven wat ze nodig hebben en dat is aandacht, zowel individueel als aandacht in een groep. Zij moeten de kinderen daarnaast ook de persoonlijke verzorging geven die ze nodig hebben. Denk aan verschonen, verantwoord te eten en te drinken geven, een moment van rust (tijd om te slapen) in een verzorgd schoon en veilig bedje.
  • De begeleiders moeten regelmatig bij de kinderen gaan kijken ook als ze slapen. De begeleiders van een crèche hebben een grote verantwoording en goede begeleiders voelen dat ook zo en nemen hun verantwoording.
  • Naast het personeel is de huisvesting ook van belang. De ruimte van de crèche moet schoon en veilig zijn. Er moet daglicht binnenkomen.
  • Vraag een rondleiding aan om jezelf te overtuigen of dit de plek is waar jij je kind overdag naar toe wilt brengen.
  • Bekijk het spelmateriaal. Is dit schoon? Zit er voldoende variatie in? Worden de kinderen door de spellen geactiveerd en uitgedaagd? Hoe groot is de groep? Hoeveel begeleiders staan er op een groep? Is er een groot verloop in het personeel, of heeft jouw kind meestal dezelfde begeleiders? Hangen er werkjes van de kinderen in de speelruimte, zodat je kunt zien dat er geknutseld wordt? Is er een dagprogramma en hoe ziet het programma eruit? Wordt er gespeeld en spelend geleerd? Wordt actie afgewisseld met rust?
  • Worden kinderen die heel stil en rustig zijn geactiveerd, of liggen zij grotendeels in bed of in een box? Hoe gaan de begeleiders daar mee om? Staat veiligheid steeds voorop en kun je dat ook ergens aan zien? Wat eten en drinken de kinderen in de groep, is dat wat jij voor jouw kind verantwoord vindt?
  • Hoe gebeurt de overdracht van het kind bij het brengen en halen? Veel vragen en allemaal zijn ze van belang om een goede crèche te vinden.

Wettelijke eisen van crèche?

Vanaf 2016 zijn er nieuwe regels opgesteld die gelden voor de crèche. De kinderopvang wordt goedkoper, de kinderopvangtoeslag gaat omhoog en de veiligheidseisen voor bedden en boxen worden aangepast. Ook moet iedereen die werkzaam is in de kinderopvang, die werkt in een crèche, gastouder is, stagiaire of anderszins, zich laten registreren in een Personenregister. Men is daar zelf voor verantwoordelijk dat dit gebeurt. Men mag niet in de kinderopvang werken als men niet is geregistreerd. Personen worden met regelmaat gescreend op strafbare feiten, dit geldt ook voor vrijwilligers die zich aanmelden om onbetaald te werken in de crèche bijvoorbeeld. Een prettig gevoel voor ouders die hun kind in een crèche onderbrengen, veiligheid ook wat betreft personen is op die manier gegarandeerd.

Blijven of vertrekken

Wanneer jij twijfels hebt over de crèche waar jij je kind nu brengt vraag dan meteen een gesprek aan en praat over de zaken die je dwars zitten. Kom je er samen met de begeleider van de crèche uit of zijn jullie meningen over opvoeden, het positief benaderen van kinderen en het kind een veilig onderdak en gevoel bieden totaal verschillend?

Langer praten en steeds weer opnieuw een gesprek aanvragen lost niets op. Je zult er ook geen fijn gevoel bij hebben telkens als jij je kind brengt naar die betreffende crèche. "Maar ja, de crèche is zo praktisch gelegen, op weg naar mijn werk….." Stop! Geen goed gevoel over de crèche, zoek een andere ook al kost het wat meer moeite om je kind te brengen en op te halen door de grotere afstand. De jonge jaren van een kind zijn zo enorm belangrijk. Er gebeurt zoveel in de ontwikkeling van je kind, daar mag je geen enkel risico mee nemen. Als de manier van opvoeden op de crèche zo anders is dan bij je thuis, dan is dat heel verwarrend voor je kind, ook al is het kind klein het voelt het. Durf te veranderen van crèche, je moet er voor de volle 100% in geloven, het gaat ten slotte om het welzijn van jouw kind.

Een crèche is meer dan een opvang

Een crèche is veel meer dan een dagopvang. Een crèche moet voelen als een tweede thuis. Het kind moet zich er prettig voelen en de aandacht en verzorging krijgen die het nodig heeft. Een gemakkelijk kind dat de hele dag slaapt als je het laat liggen moet geactiveerd worden. Kinderen moeten leren met elkaar om te gaan. Het samen spelen en samen delen kan in een crèche heel goed geoefend worden, vaak nog beter dan thuis als er geen andere kinderen in het gezin aanwezig zijn. Sociale vaardigheden kunnen in de crèche dagelijks geoefend worden, spelenderwijs.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3400x
Toegevoegd: 25-07-2016 17:22
Gewijzigd: 08-08-2016 23:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!