Meisje heeft allergie

Kinderen en allergieen

Meisje heeft allergieEen allergie is een overreactie van het immuunsysteem op een stof die voor anderen onschadelijk is, maar voor jou een allergische reactie aanwakkert. Het immuunsysteem van het lichaam behandelt de stof (een allergeen genoemd) als een indringer en over reageert erop, waardoor de symptomen kunnen variëren van vervelend tot ernstig of levensbedreigend.

Wat doet het immuunsysteem tegen een allergie?

In een poging om het lichaam te beschermen, zal het immuunsysteem antistoffen maken tegen de allergie deze antistoffen heten immunoglobuline E (IgE). Die antistoffen veroorzaken mestcellen en basofielen (allergie cellen in het lichaam) chemicaliën (zoals histamine) vrijkomen in de bloedstroom om het lichaam te verdedigen tegen het allergeen "indringer". Het is de afgifte van deze stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Toekomstige blootstelling aan datzelfde allergeen zal deze allergische reactie erger kunnen maken. Dit betekent dat elke keer als de persoon een bepaald levensmiddel eet of blootgesteld wordt aan een bepaalde allergeen zal hij of zij een allergische reactie krijgen hiertegen.

Wie krijgt Allergieën?

De neiging om allergieën te ontwikkelen is vaak erfelijk, wat betekent dat het kan worden doorgegeven via de genen. Echter, alleen omdat jij, je partner of één van je kinderen allergieën hebben, betekent niet dat al je kinderen deze ook zullen krijgen. Maar het kan ook voorkomen dat een kind een allergie zelfs als er geen familielid is die deze allergie heeft.

Allergie symptomen bij kinderen

 • Huiduitslag of netelroos (atopische dermatitis of eczeem)
 • Bemoeilijkte ademhaling (astma)
 • Niezen, hoesten, een loopneus of jeukende ogen
 • Buikpijn
 • Voorkomende allergie triggers bij kinderen
 • Boom pollen, pollen, insectenbeten of steken
 • Huisdier of dierlijk haar of bont, huisstofmijt, schimmels
 • Sigarettenrook, parfum, uitlaatgassen van auto's
 • Pinda's, eieren, melk, schaaldieren en melkproducten

Als je vermoedt dat jouw kind een allergie heeft maak dan een afspraak met een allergoloog. Start een dagboek om de aanvallen bij te houden van wat de symptomen zijn, hoe jouw kind het ervaart en wat je denkt dat ervoor zorgt dat ze een allergische reactie krijgen.

Allergische rhinitis (hooikoorts)

Allergische rhinitis is de meest voorkomende aandoening veroorzaakt door allergieën. Symptomen zijn onder meer een loopneus en jeukende neus, niezen en nasale congestie (verstopping). Een kind met een allergie kan ook jeukende, tranende, rode ogen en chronische oorproblemen hebben. Ook al is het algemeen bekend als "hooikoorts," allergische rhinitis wordt niet veroorzaakt door hooi en er komt ook geen koorts aan te pas.

Verstopte neus

Allergieën zijn de meest voorkomende oorzaak van chronische neusverstopping (een verstopte neus) bij kinderen. Soms is de neus van een kind overbelast tot het punt dat hij of zij ademt via de mond, voornamelijk tijdens het slapen. Dit kan ervoor zorgen dat zo een kind een goede nachtrust mist en dan moe is de volgende dag. Als de congestie en mond-ademhaling onbehandeld blijven, kunnen ze op de groei van de tanden en de beenderen van het gezicht van invloed zijn. Vroege behandeling van allergieën kan de neusverstopping helpen en zelfs ook voorkomen.
Oorinfecties
Allergieën leiden tot een ontsteking in het oor en kan vochtophoping bevorderen, oorontstekingen en verminderd gehoor veroorzaken. Bij baby’s wiens gehoor wordt aangetast, om welke reden dan ook, kunnen een slechte spraak ontwikkelen. Allergieën kunnen oorpijn veroorzaken, oor jeuk en volheid. Iedereen met deze symptomen dient een allergoloog te consulteren voor mogelijke testen en behandeling te zien.

Voedselallergieën

Als er een nieuwe moeder borstvoeding geeft, kan een aantal bijzonder gevoelige baby allergische reacties tonen op voedingsmiddelen die hun moeders eten. Baby's kunnen worden getest op allergieën. Het wegwerken van deze voedingsmiddel uit de voeding van de moeder kan opluchting voor het kind bieden. De meest voorkomende allergieën bij kinderen zijn pinda's en melk; andere zijn eieren, vis, schaaldieren (krab, kreeft en garnalen), soja, noten (bijvoorbeeld, pecannoten, cashewnoten en walnoten) en tarwe. De meest ernstige bijwerkingen zijn typisch voor pinda's, noten, vis en schaaldieren. Kinderen ontgroeien vaak hun allergie voor melk, eieren, soja en tarwe. Alle ouders van een kind met een voedselallergie moeten zich bewust zijn van de mogelijkheid van anafylaxie - een potentieel levensbedreigende reactie dat de ademhaling schaadt, veroorzaakt door een plotselinge daling van de bloeddruk waardoor het lichaam in shock gaat. Daarom worden de meeste kinderen met voedselallergieën epinefrine (adrenaline) voorgeschreven, zodra ze symptomen krijgen. Deze t epinefrine (adrenaline) worden toegediend met een auto-injector.

Allergieën en de school

De school van jouw kind moet worden geïnformeerd over eventuele allergieën. Als jouw kind astma of een ernstige allergie heeft, dan is het handig om een kopie van het actieplan naar de school te sturen, zodat zij weten wat ze kunnen doen bij een allergische reactie. Dieren op school kunnen problemen opleveren voor allergische kinderen die niet tegen dieren haar kunnen. Als je kind een allergie of astma aanvraag op school krijgt: zoals hoesten, ademhalingsproblemen, huiduitslag, loopneus of niezen, kan het komen door de klasse huisdier.

Andere allergenen:

 • Huisstofmijt zijn een van de meest voorkomende oorzaken van allergieën. Deze microscopisch kleine insecten leven om ons heen en voeden zich met de miljoenen dode huidcellen die vallen van ons lichaam. Huisstofmijt kan bij sommige mensen ook voor een allergische reactie zorgen.
 • Pollen is ook een andere belangrijke oorzaak van allergieën. Bomen, onkruiden en grassen laat deze kleine deeltjes in de lucht om andere planten te bevruchten. Pollen allergieën zijn seizoensgebonden. Soms kunnen mensen in dit seizoen dan ook heel vaak ziek worden dankzij de pollen.
 • Schimmels, andere veel voorkomende allergenen, zijn schimmels die zowel binnen als buiten gedijen in warme, vochtige omgevingen. Buitenshuis, kunnen schimmels te vinden zijn in slechte drainage gebieden, zoals in stapels van rottende bladeren of compost palen. Binnenshuis gedijen schimmels in donkere, slecht geventileerde plaatsen zoals badkamers en vochtige kelders. Een muffe geur suggereert schimmelgroei.
 • Kakkerlakken zijn ook een grote huishoudelijke allergeen, vooral in binnensteden. Blootstelling aan kakkerlakken kan een belangrijke oorzaak zijn van de vele astma gevallen bij kinderen. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: kimmetje
Aantal keer gelezen: 4664x
Toegevoegd: 11-09-2015 12:22
Gewijzigd: 13-10-2015 00:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!