moeder met ziek kindje

Tips om je zieke kindje te kalmeren

moeder met ziek kindjeEen zieke baby is zelden een gelukkige baby. Als je baby of peuter ziek is zal hij waarschijnlijk kieskeurig zijn en heel erg chagrijnig. Als de chagrijnigheid aanhoudt dan is het handig om met de kinderarts te checken en natuurlijk alle behandelingen en instructies te volgen. Je zal veel geduld moeten hebben en in de tussentijd zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om je zieke kind te kalmeren.

Eerste hulp bij hoesten en verkoudheid

De verstopte neus van je baby, loopneus of hoest kan hem wakker houden. Maar met het gebruik van een luchtbevochtiger of koele mist vaporizer kan dit al heel snel verholpen zijn. Ze voegen broodnodige vocht aan de lucht in zijn slaapkamer toe. Die ervoor zorgt dat zijn neus vochtig blijft. Dit vermindert nachtelijke hoesten en benauwdheid. Als de baby plat ligt maakt het hoest erger, hierdoor zal de baby ook automatisch beter slapen. Zet daarom altijd een kussentje onder het hoofd van de baby om zo de ademhaling te verbeteren en de hoest te verminderen. Ook is het zo dat een hoestende baby het liefst alleen warme drankjes aangeboden krijgt, dit omdat de koude drankjes het hoest alleen maar zullen stimuleren. Als je kind ouder is dan 12 maanden, dan kan je ook gebruik maken van honing. Studies laten zien dat honing beter werkt dan de hoestsiroop om vooral de hoest s ’nachts te verlichten. Voor hoesten is een warme douche ook echt een goede hulp. De stoom kalmeert en verhelpt het hoesten.

Tips om je zieke baby te kalmeren:

 1. Vloeistof
  Zorg ervoor dat je kind voldoende vloeistoffen binnen krijgt om uitdroging te voorkomen. Probeer zoveel mogelijk borstvoeding of flesvoeding aan te bieden aan je kind om zowel hydratatie te reguleren alsook om comfort te bieden. Je kind kan zal wellicht een fles gevuld met koud water ook al prettig en verkoelend ervaren. Let wel op dat je een kindje die jonger dan 8 maanden is niet te veel water geeft, omdat zijn nieren niet ontwikkeld genoeg zijn om te veel water te verwerken. Moedermelk of de formule is in dit stadium belangrijk om je kindje goed gehydrateerd te houden. Ook al drinkt je kindje minder dan gebruikelijk, vergeet niet om vaker drinken aan te bieden. Als je bezorgd bent dat je kindje minder plast dan is het wel goed dit ook aan de arts door te geven.
 2. Voldoende rust
  Veel rust en slaap zal je zieke baby ten goede komen en ook kalmeren en helpen haar te genezen. Probeer je baby daarom zoveel mogelijk te laten slapen. Moedig dutjes aan en vermijd situaties die je baby van streek maken en mogelijk ook anderen bloot stellen aan haar ziekte kiemen. Ook is het handig als je het zo stil mogelijk houdt in huis om zo de baby zo de rust te geven die hij nodig heeft om snel weer erboven op te komen.
 3. Neusdruppels
  Als de neus van je baby verstopt is, kan je zoutoplossing druppels, gel of spray gebruiken om de neus te ontlasten. Vraag wel altijd eerst aan je arts en vraag welke specifieke producten ze aanbeveelt. Gebruik twee druppels in elk neusgat voor dat je de baby gaat voeden en ook weer voor het slapen gaan. In hoge uitzondering kan je dit vaker doen als je baby echt last heeft van de verstopte neus.
 4. Warm bad
  Niet alleen zal een warm bad de baby kalmeren het zal ook de pijn verlichten en het stoom van het warme water zal ook helpen bij congestie. Droog je baby grondig daarna om rillingen te voorkomen.
 5. Kussentje onder het hoofd
  Houd het hoofd van jouw kind iets verhoogd om de ademhaling te vergemakkelijken.
 6. TLC
  Veruit de beste manier om een zieke baby te kalmeren is om haar veel liefde en aandacht te geven. Geef haar een baby massage, of lees en zing voor haar. Als je borstvoeding geeft, kan ze meer willen, geef haar dat ook en het zal haar ook geruststellen en troosten. Houdt haar bij je in een draagdoek en doe wat klusjes, of maak een wandeling. Praat met haar om haar gerust te stellen. Je stem zal helpen om haar te ontspannen en kalmeren.

Wat kun je nog meer doen voor je zieke baby.

Als een baby ziek is kunnen er verschillende oorzaken zijn meestal heeft je kind buikpijn, een verstopte neus of koorts. Deze zijn vrij onschuldig, maar geven je baby wel een vreselijk ziek gevoel en kunnen deze symptomen kunnen je baby zo van streek maken dat hij in een paar minuten veranderd in een super chagrijn die constant huilt. Vaak heb je een remedie al in huis en bij de hand maar weet je het niet eens. Zo hebben gember en kamille een genezende werking en zijn ze ook nog kalmerend. Maar ook lavender olie in het badje van je baby kan helpen de baby te kalmeren. Natuurlijk moet je altijd contact opnemen met je kinderarts en niet zomaar gaan experimenteren met je kind.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: kimmetje
Aantal keer gelezen: 6355x
Toegevoegd: 07-09-2015 23:46
Gewijzigd: 31-05-2016 14:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!