Welke luier maat heeft mijn kind nodig?

Welke luier maat heeft mijn kind nodig?

Welke luier maat heeft mijn kind nodig?Als kersverse mama wil je uiteraard de allerbeste luiers voor jouw baby. Helaas is dit geen makkelijke opdracht als je voor het eerste mama bent geworden en dus weinig ervaring hebt. Er bestaan immers luiers in ontzettend veel maten en vormen. Daarom leggen we doorheen deze blogpost haarfijn uit hoe jij dé geschikte luier voor jouw baby vindt.

Welke maten bestaan er in luiers?

Luiers werken net iets anders dan standaardmaten bij kleding. Zo ga je geen luiers shoppen en bijvoorbeeld een small kiezen. Wel bestaan er maar liefst 12 maten, maat 0, 1, 2, 3, 4, 4+, 5, 5+, 6, 6+, 7 en 8. Dit lijkt misschien overweldigend, maar zoals bij alles zit hier ook een logica achter. Maat 8 is er trouwens de laatste jaren bij gekomen, omdat er vraag was naar meer diversiteit in de grote luiermaten.

In feite begint iedere pasgeboren baby bij maatje 1. Nou, waarom bestaat maatje 0 dan? Maatje 0 is uitsluitend geschikt voor baby’s die enkele weken te vroeg zijn geboren en hierdoor nog niet voldoende groot zijn voor luiers van maatje 1. Daarmee willen luier producenten voldoen aan de vraag voor luiers voor prematuurtjes. Deze kunnen soms wat duurder zijn, maar als je goed zoekt, vind je relatief lage prijzen voor luiermaat 0.

Van zodra jouw baby ouder wordt en begint te groeien, ga je stapsgewijs een groter maatje nodig hebben. Als maatje 1 te nauw wordt, stap je over naar maatje 2, enzovoort. De aandachtige lezer heeft waarschijnlijk al opgemerkt dat er achter sommige luier maten een plusteken staat, bijvoorbeeld ‘4+’. Dit zijn iets wijdere luiers voor baby’tjes die net tussen twee luier maten vallen. Deze zijn ook later ontstaan, om te voldoen aan de specifieke vraag van ouders.

Wanneer overschakelen op een volgende luiermaat?

Hoe weet je nu precies wanneer je best overschakelt? In het algemeen geldt: als de luier begint te knellen aan de heupjes, dan kan je best overschakelen naar de volgende maat. Ook handig is de maattabel die je hieronder terugvindt. Daarin staan algemene richtlijnen qua gewicht en leeftijd. Zo kan je inschatten of je ongeveer de juiste maat hebt.

Welke luiers voor pasgeboren baby’s?

Dit hangt er vanaf of jouw baby al dan niet te vroeg geboren is. Als jouw kleine spruit ongeveer rond de uitgerekende tijd het levenslicht zag, begint hij/zij standaard bij maatje 1. Uiteraard kan het zijn dat jouw baby stond te popelen om ter wereld te komen en dus enkele weken te vroeg kwam. Meestal zijn baby’s dan nog niet volledig volgroeid en doe je er dus goed aan om met maatje 0 te beginnen voor de ideale pasvorm.


Luier maten leeftijd en gewicht

De juiste luier maat kan je ook kiezen aan de hand van het gewicht van jouw baby. Leg jouw kindje simpelweg even op de weegschaal en lees hieronder in de tabel de juist luier maat af. Daarnaast vind je ook een schatting qua leeftijd

 • Maat 0: 1 tot 2,5 kg en prematuur (te vroeg geboren)
 • Maat 1: 2 tot 5 kilo en 0 tot 3 maand
 • Maat 2: 3 tot 6 kilo en 2 tot 7 maand
 • Maat 3: 5 tot 9 kilo en 4 tot 12 maand
 • Maat 4: 8 tot 16 kilo en 10 maand tot 2 jaar
 • Maat 4+: 9 tot 18 kilo en 11 maand tot 2,5 jaar
 • Maat 5: 11 tot 23 kilo en 1 tot 2,5 jaar
 • Maat 5+: 13 tot 25 kilo en 1,5 tot 2,5 jaar
 • Maat 6: 13 tot 18 kg en 2 tot 3 jaar
 • Maat 6+: 13 tot 18 kg en 2 tot 3 jaar
 • Maat 7: Meer dan 15 kg en ouder dan 3 jaar
 • Maat 8: Meer dan 17 kg en ouder dan 4 jaar

 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een luier maat?

Jouw kleintje houdt van comfort. Daarom is het belangrijk om steeds na te gaan of de luiers gemakkelijk zitten en niet te hard rond de billetjes klemmen. Daarnaast mogen er natuurlijk geen lekjes ontstaan. In feite is de geschikte luier maat een afweging tussen strak genoeg om lekjes te voorkomen en voldoende los om jouw kleintje een zalige nachtrust te bezorgen.

Help, mijn baby is prematuur geboren

Geen nood, ook voor prematuur geboren kindjes zijn er even kwalitatieve luiers. Hoewel jouw baby niet meteen bij maatje 1 zal kunnen beginnen, is er zeker een oplossing. Voor prematuurtjes is er namelijk maatje 0 voorhanden. Maatje 0, of een micro luier, is een luier voor prematuur geboren baby’tjes met een gewicht van 1 tot 2,5kg.

Welke luier merken bestaan er voor deze maten?

Er bestaan een heleboel merken voor luiers. De bekendste merken zijn Pampers, Zwitsal en Huggies. Maar in Nederland zijn ook Kruidvat, AH, Etos en Jumbo erg populair. Voor maat 0 vind je vooral luiers van Pampers en Kruidvat. Ook voor maat 8 zijn de merken eerder beperkt en vind je vooral Pampers. Voor alle luiermaten daartussen, vind je alle soorten merken. Gaande van de gewone wegwerpluiers als Kruidvat en Zwitsal tot de ecologische wegwerpluiers als Bambo en Attitude.

Welke soorten luiers zijn er allemaal?

Je hebt uiteraard de welbekende wegwerpluiers, maar er zijn ook wasbare luiers en zwemluiers. Sommige spreken ook van nachtluiers. Die laatste zijn dan luiers die het kindje enkel ’s nachts dragen. Vaak is het kindje dan zindelijk, maar is het best als het tijdens de nacht toch nog een luier draagt.

Waar moet je op letten bij de aankoop van luiers?

Bij de aankoop van luiers komt er heel wat kijken. Uiteraard let je op de prijs en waar je ze kan aankopen. Maar er zijn heel wat kenmerken van luiers:

 • Comfort
 • Absorptie
 • Elasticiteit
 • Indicatoren

Ter voorbeeld: Bij Pampers Premium Protection heb je een urine indicator, die aangeeft of het kindje geplast heeft of niet. Best wel handig die eerste maanden. Andere merken of subtypes hebben dan weer als kenmerk dat ze héél veel pipi kunnen opnemen. Ook wel handig, als je wil dat je kindje door kan slapen.

Wat kosten luiers?

Luiers kosten wel wat. Doorgaans draagt een kindje 6 tot 10 luiers per dag. Over de hele levensloop van je kind, kan dat oplopen tot meer dan 7.000 luiers. Gemiddeld gezien kost een luier - per stuk - zo'n 20 tot 30 cent. Dan kom je al snel aan 1.500 tot 2.000 euro in totaal. Als je wat zoekt naar leuke aanbiedingen, kan je wel aardig besparen. Zo kan je - met wat moeite - slechts 10 tot 20 cent per stuk betalen. Dat bespaart je toch al snel 500 tot 1.000 euro in totaal.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MAXENTA
Aantal keer gelezen: 1583x
Toegevoegd: 23-11-2020 20:24
Gewijzigd: 24-11-2020 12:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!