Vaak eten we verdeeld over de dag drie grote maaltijden en enkele tussendoortjes. Onze kinderen leren meestal om dit ook te doen en eten regelmatig zelfs wel meer dan een paar tussendoortjes. Het is echter veel beter om vijf tot zes kleinere maaltijden op een dag te eten. Als het kind de gehele dag door tussendoortjes krijgt, zal zijn lichaam hieraan wennen ook vaak de hele dag door honger hebben. Indien je het kind vijf of zes kleinere maaltijden op vaste tijdstippen verdeeld over de dag laat eten, raakt het lichaam gewend om op die tijdstippen te eten. Dan krijgt het kind ook honger en kun je hem of haar ook direct iets te eten geven.
We denken vaak nog dat we beter kunnen kiezen voor drie hoofdmaaltijden, maar uit onderzoek blijkt dat vijf of zes kleinere maaltijden juist meerdere voordelen biedt. Zo eet het kind gedurende de dag waarschijnlijk net iets minder en door het regelmatige eten is de kans op eetbuien kleiner. Daarnaast houd je door elke twee of drie uur iets te eten de stofwisseling actief, waardoor het kind meer vet zal verbranden.
Kinderen krijgen steeds vaker een glas limonade of een glas frisdrank als ze dorst hebben. Deze drinken bevatten veel suikers en zijn dus helemaal niet goed voor de gezondheid van het kind. Niet alleen kan het nuttigen van deze dranken overgewicht bij kinderen tot gevolg hebben; het is ook niet goed voor de tanden en de bewerkte suikers kunnen ook andere kwalen veroorzaken. Een ander nadeel is dat de kinderen van limonade of frisdrank eigenlijk alleen maar meer uitdrogen. De dorst is niet gestild en het lichaam van het kind bevat nog steeds te weinig water. Water zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en bij kinderen die te weinig water drinken kan hierdoor overgewicht ontstaan.
Een goede vervanging voor limonade of frisdrank is bijvoorbeeld verse fruitsap. Het is natuurlijk het beste als je dit sap ook zelf maakt, zodat het helemaal vers is en je zeker weet dat het niet bewerkt is. Geef je kind echt niet teveel van dit fruitsap op een dag, omdat hier ook suikers in zitten (ook al zijn deze natuurlijke suikers in ieder geval wel veel beter). Je kunt vaak het beste je kind om en om water en fruitsap geven. Op die manier zorg je er ook voor dat het kind voldoende water binnenkrijgt om de afvalstoffen in het lichaam af te voeren.
Een andere goed remedie om overgewicht bij kinderen te voorkomen is door ze niet te verplichten om hun bord leeg te eten. Hier in Nederland doen we dat vaak genoeg. We willen niet dat het voedsel uiteindelijk in de prullenbak belandt. Daarom leren we onze kinderen aan om altijd hun bord leeg tee ten. Nu is echter uit een redelijk recent onderzoek gebleken dat het eigenlijk helemaal niet zo goed is om je kinderen te verplichten dit te doen.
De onderzoekers van het European Journal of Clinical Nutrinion hebben namelijk vastgesteld dat kinderen die vroeger deze gewoonte werd aangeleerd later een stuk meer eten dan andere kinderen bij wie die niet is gedaan. Als gevolg hiervan kan dus overgewicht bij kinderen ontstaan. Dit komt waarschijnlijk doordat de kinderen niet meer goed herkennen of ze honger hebben of vol zitten. De ouders geven het kind niet goed de kans om dit gevoel te leren herkennen, omdat ze gewoon uit principe hun bord moeten leegeten. Als je niet wilt dat je kind overgewicht krijgt, kun je dit dus beter niet verplichten. Je kunt er wel voor kiezen om minder eten op te scheppen en eventueel later nog wat meer, zodat je toch geen eten hoeft weg te gooien.
De meeste kinderen krijgen in de ochtend brood voorgeschoteld en in de middag weer. Vaak wordt minstens de helft van deze boterhammen ook nog eens belegd met zoet beleg. En dat terwijl brood zelf al niet eens zo goed voor ons is! Probeer daarom het brood dat je kind in de ochtend eet te vervangen voor een ander ontbijt en dan nog het liefst een koolhydraatarm ontbijt. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt met noten en een handje fruit of een groente-omelet met kaas. Koolhydraatarm, supergezond en boordevol eiwitten!
Het is altijd belangrijk dat je kind ‘s ochtends eet, omdat hij anders niet voldoende energie heeft voor de rest van de dag. Geen ontbijt zorgt ook voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor het kind later op te dag erg honger krijgt en het liefst gaat snacken. Een ontbijt met koolhydraten doet ongeveer hetzelfde voor de bloedsuikerspiegel, maar dan in iets mindere mate. Daarom is het beter om elke ochtend een koolhydraatarm ontbijt voor je kind te bereiden.
Een aantal jaren geleden liepen of fietsten kinderen nog veel naar school en naar hun vriendjes. Nu is er echter een verandering gaan we en zien we dat steeds meer ouders hun kinderen vaak wegbrengen en ophalen. Kinderen krijgen daarom niet meer voldoende dagelijkse beweging en dit verhoogt ook de kans op overgewicht. Laat je kind daarom vaker lopend of met de fiets ergens heen gaan en loop of fiets af en toe mee en verzin een leuk spelletje voor onderweg. Dat is ook nog eens goed voor je eigen gezondheid!
Verder is het ook zo dat kinderen tegenwoordig veel minder buitenspelen dan voorheen. Ze maken geen boomhutten meer en klimmen ook niet meer in het klimrek. Nu zitten ze juist vaak binnen en kijken ze televisie of spelen ze en spelletje op de computer. Probeer het buitenspelen echter te stimuleren en laat je kinderen niet te vaak achter een beeldscherm zitten. Je kunt bijvoorbeeld ook af en toe een spelletje buiten organiseren met een paar kinderen uit de buurt.
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar je kind laten eten met een zandloper kan echt de kans op overgewicht voorkomen! Er is een onderzoek gedaan in Californië waarbij kinderen bij het eten een zandloper moesten laten lopen die dertig seconden duurde en hierna mochten ze pas weer een volgende hap nemen. Het bleek dat het gewicht van de kinderen die met zandloper hadden gegeten na een jas was afgenomen, terwijl het gewicht van de andere kinderen juist was gestegen.
Na ongeveer vijftien tot twintig minuten treedt een verzadigingsgevoel op. Als je dus alleen elke dertig seconden een nieuwe hap mag nemen, zorgt dit ervoor dat je in totaal minder happen neemt in vijftien tot twintig minuten en dat je door minder te eten toch al verzadigd bent. Daarnaast leren kinderen zo ook aan om bewuster te eten. Natuurlijk hoef je je kinderen niet hun hele leven te laten eten met een zandloper, maar het is wel goed om dit voor een of twee maanden te doen. Daarna heeft het kind zelf al geleerd om rustiger en bewuster te eten.
Dit is misschien wel de belangrijkste tip uit dit gehele artikel: geef zelf het goede voorbeeld. Wat je ook doet om je kind gezonder of minder te laten eten, het kind zal altijd het liefst jouw patroon opvolgen. Misschien niet nu – omdat jij dit niet toelaat – maar wel op latere leeftijd. Eet daarom op dezelfde tijdstippen als je kind en eet ook ongeveer dezelfde voedingsmiddelen. Ga niet zelf veel snoepen, terwijl je je kind enkel een appel geeft. En ook als je geen groenten of fruit lust, probeer dit dan te leren eten.
Ook qua beweging is het een goed idee om het goede voorbeeld te geven aan je kind. Ga af en toe mee naar buiten en loop eventueel een enkele keer mee naar school. Pak ook vaker de fiets als je ergens heen gaat en ga sporten. Kinderen zien dit en leren zelf ook sneller deze gewoontes aan. En het is natuurlijk ook helemaal niet verkeerd om voor jezelf gezond bezig te zijn!