Een gezonde brooddoos voor je schoolgaande kids

Een gezonde brooddoos voor je schoolgaande kids

Een gezonde brooddoos voor je schoolgaande kidsEen gezonde brooddoos voor je schoolgaande kinderen en studenten is natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd samengesteld. Ze brengen namelijk een groot deel van hun jeugd door op de schoolbanken. Een gezond voedingsaanbod op school is dan ook nodig. Een gezonde brooddoos samenstellen is makkelijker dan je denkt en geeft je kinderen de onmisbare energie om  te presteren. Wat mag in een gezonde brooddoos voor op school zeker niet ontbreken?

Onmisbaar voor goede ontwikkeling


Een gezond, natuurlijk, evenwichtig én gevarieerd eetpatroon is voor iedereen, maar zeker voor onze schoolkinderen en studenten onmisbaar. Niet alleen om goed te kunnen presteren, maar even goed voor een goede groei en ontwikkeling. Wie van jongs af aan gezonde eetgewoonten aanleert, kan dit makkelijker en langer volhouden dan diegenen die dat op latere leeftijd moeten leren.

Een gezonde brooddoos met de juiste broodkeuze


Een gezonde brooddoos voor onze schoolkinderen bevat het juiste soort brood. Volle granen zoals haver, zemelen, boekweit en gierst zijn supergezond, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Vervang dus wit brood door alle soorten volkorenbrood. Volkorenbrood geniet de absolute voorkeur, het bevat namelijk uitsluitend volle granen. Bij bruine broodsoorten is dat slechts voor de helft. Bij volle granen wordt de graankorrel intact gehouden, waardoor alle gezonde voedingsstoffen en vooral voedingsvezels in de korrel aanwezig blijven. Zowel volle granen als volkorenproducten maken niet voor niets deel uit van de donkergroene zone van onze voedingsdriehoek.

Witte broodsoorten


Witte broodsoorten zorgen voor een gans ander verhaal. Die zijn namelijk geraffineerd. Dat betekent dat sommige delen van de graankorrel, en vooral de kiem en zemel uit de graankorrel zijn verdwenen. Wat dan nog overblijft is witte bloem. Alle soorten wit brood, dus ook bijvoorbeeld het zo populaire speltbrood, bevat veel minder minder vezels en nuttige voedingsstoffen dan volkorenbrood. Voedingsvezels in volkorenbrood zorgen ervoor dat je sneller en langer verzadigd bent. Zo heb je minder snel honger en verdwijnt je trek in ongezonde, zoete tussendoortjes.

Het juiste broodbeleg even belangrijk dan je broodkeuze 


Velen eten zo weinig mogelijk brood uit vrees dat brood hen dik maakt. Brood zelf maakt niet dik, het is datgene wat je op je boterham lengt dat je wel of niet dik maakt. Zoet en vet broodbeleg zijn de grootste boosdoeners. Kies mager vlees zoals kip en kalkoen en voor magere soorten kaas (+ 20) magere kaassoorten. Breng eventueel op smaak met verse kruiden zoals bieslook of peterselie. Gegrilde groenten zoals courgette, aubergine en paprika zijn niet alleen gezond, maar ook lekker op de boterham. Denk hierbij zeker ook aan zelf gemaakte  hummus.

Zorg voor de nodige variatie


Breng zoveel mogelijk variatie op de boterham van je kids. Dat kan makkelijk met een gekookt eitje of met een omelet met tomaten en verse kruiden. Dankzij de nodige variatie krijgen je kids andere voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben om goed te blijven functioneren.


Kies voor plantaardig beleg en voor zo weinig mogelijk bewerkt vlees

De brooddoos van onze schoolgaande kinderen en studenten bevat vooral bewerkt vlees, slaatjes op basis van mayonaise en zoet broodbeleg zoals confituur en chocopasta. Deze zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen. Vervang dit ongezond broodbeleg door plantaardige voeding zoals:

  • Verse rauwe of gegrilde groenten of groentespread
  • Vers fruit: zoals bananen, citrusvruchten, kiwi's, mandarijntjes, appels en peren
  • Notenpasta: zoals onbewerkte pindakaas zonder toevoegingen
  • Peulvruchtenspread: zoals zelf gemaakte hummus en linzenpaté
  • Eieren: gebakken, hard of zachtgekookt
  • Magere kaas (+20): denk hierbij vooral cottagecheese, mozzarella, plattekaas en magere smeerkaas
  • Vis: zoals sardienen, makreel, ansjovis, sprot, heilbot, tarbot, dorade, haring, wilde zalm, forel, garnalen, krab en tonijn (ook uit blik)

Eenmaal per dag vlees eten is ruimschoots voldoende. Het Voedingscentrum raadt ons niet voor niets aan om wekelijks maximaal 500 gram rood en bewerkt vlees te eten, vlees als charcuterie inbegrepen.




We hebben gezonde vetten nodig, zeker onze kinderen

Als het om vetten in onze dagelijkse voeding gaat, moeten we het onderscheid maken tussen ongezonde, verzadigde vetten en transvetten en gezonde onverzadigde en vetzuren zoals omega-3 verzuren. Denk hierbij voornamelijk aan vloeibare margarine of minarine per sneetje brood. Dat zijn namelijk plantaardige, onverzadigde en dus gezonde vetstoffen met een gunstig effect op onze gezondheid. Af en toe een dun laagje zelf gemaakte mayonaise, dressing of vinaigrette mag zeker ook. Hou hierbij zeker ook rekening met het feit dat mosterd, pickles en ketchup veel zout bevatten. Andere populaire sauzen zoals die uit de frituur zijn sterk bewerkt en rijk aan vet, zout en suiker. Deze laat je dus best staan.

Gezond drinken

Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar gezond drinken is even belangrijk dan gezond eten. Water is het gezondste wat je kunt drinken. We weten het ondertussen allemaal, maar toch drinken de meesten onder ons er nog altijd veel te weinig van. Je kind heeft nood aan voldoende water drinken, minstens anderhalve liter per dag. Leer het meer water drinken na het sporten. Maak de smaak van water aangenamer door toevoeging van vers fruit. Melk zonder toevoegingen (geen suiker of fruitaroma's) is ook een gezond alternatief. Geef je kind zeker geen frisdranken, energiedranken, sportdranken of light dranken mee naar school (deze zijn ook thuis geen goed idee)


Gezonde tussendoortjes


Gezonde tussendoortjes voor je schoolgaande kinderen of studenten zijn vooral:

  • Een portie rauwe of gestoomde groenten
  • Een stuk vers fruit
  • Een handjevol of maximaal 25 gram onbewerkte en dus ongezouten, niet geroosterde en ongebrande noten
  • Een handjevol onbewerkte zaden of pitten
  • Zelf gemaakte fruit- of groentesalade
  • Een hardgekookt eitje
  • Een sneetje volkorenbrood
  • Kip of kalkoenfilet 

Extra tips voor een gezonde brooddoos voor je kids


Geef je kind geen ongezonde, zoete of vette tussendoortjes zoals snoep, koekjes, gebak of chips mee naar school. Kies voor gezonde tussendoortjes zoals:

  • Een vers stuk fruit
  • Verse groentjes zoals snoeptomaatjes of rauwe groenten zoals wortels
  • Een bij voorkeur zelf gemaakte rijstwafel
  • Een potje onbewerkte natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark, kefir of skyr zonder suiker of toegevoegde stoffen, ook geen fruitmousse of plattekaas
  • Geef zo weinig mogelijk snoep of chocolade mee naar school en hou dit voor  bijzondere aangelegenheden zoals een feestje of een verjaardag
  • Kies voor zoutarme voeding
  • Voeding, frisdranken of tussendoortjes bevatten best geen zoetstoffen als alternatief voor suiker
  • Nemen je kinderen een warme maaltijd mee naar school? Geef dan de voorkeur aan stomen, bakken, koken. Daar heb je een kleinere hoeveelheid vet voor nodig
  • Zelf gebakken koekjes

Conclusie



Een gezonde brooddoos voor zowel je schoolgaande kinderen als je studenten is rijk aan alle nodige gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Een gezonde brooddoos vraagt niet alleen aandacht voor gezonde en natuurlijke met een maximale aandacht voor variatie. Het kiezen van de juiste, gezonde dranken is minstens even belangrijk.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Textweb
Aantal keer gelezen: 1361x
Toegevoegd: 16-08-2021 15:29
Gewijzigd: 16-08-2021 16:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!