Op zoek naar de ideale luier

Op zoek naar de ideale luier

Op zoek naar de ideale luierLuiers zijn er in verschrikkelijk veel soorten en maten. Iedereen kent de merken Pampers en Zwitsal, maar zijn deze luiers ook de beste voor je kindje? Hieronder lees je wat de mogelijkheden zijn en waarop je moet letten bij het kiezen van een voor jou ideaal luiermerk.

Krijg je voor het eerst een kindje en moet je als gevolg op zoek naar luiers? Grote kans dat je in het begin door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn in Nederland en België meer dan 70 (sub)merken luiers te koop! Pampers en Zwitsal kent iedereen, maar heb je ook wel eens gehoord van de wasbare luiers van ImseVimse of Bonbébé luiers? Waarschijnlijk niet, maar dat neemt niemand je als beginnende ouder kwalijk! Welke luier moet je kiezen voor je baby? Ga je blind voor de al jaren zo populaire Pampers, of wil je toch liever een ander, iets goedkoper merk proberen? Hieronder vind je een aantal opties.

Cruciale luier eigenschappen

Maar we beginnen met de belangrijkste eigenschappen die een luier moet bezitten om hem kwalitatief goed te maken. Het is in de regel vooral belangrijk dat een luier:

  •  Absorberend is. De ideale luier verdeeld vocht gelijkmatig waardoor je baby lang droogt blijft.
  • Gemaakt is van superzachte materialen.
  • Vocht en ontlasting weg leidt van de gevoelige huid van je baby.
  • Een urine-indicator heeft
  • Een mooie pasvorm heeft, met ideale zachte en rekbare zijkanten.
  • Eventueel een navelvriendelijke uitsparing.

Natuurlijk zijn die slechts enkele van de eigenschappen die een luier idealiter moet bezitten. De ene ouder vind het belangrijk dat een luier uitermate absorberend is, terwijl de andere misschien meer interesse heeft in het comfort voor zijn baby en de milieuvriendelijkheid van een bepaald model.

Pampers

Als je moet afgaan op de verkoopcijfers en klantbeoordelingen door de jaren heen zijn Pampers niet alleen de bekende, maar ook de beste luiers die er te krijgen zijn. Pampers heeft talloze submerken in haar assortiment, waarvan Pampers Premium Protection en Pampers Baby Dry het hoogst aangeschreven staan. De verschillen tussen deze twee merken zijn in het kort:

- Baby-Dry verandert niet van kleur als de luier nat is, Premium Protection wél. Deze luier heeft een kleurindicator die geel wordt als je baby geplast heeft.
- Baby Dry luiers 'ademen' minder dan Premium Protection luiers. De laatste laten overduidelijk meer licht door en dat zorgt indirect voor meer comfort bij je baby.
- Baby Dry luiers houden in vergelijking met Premium Protection luiers nog beter vocht vast.

Volgens diverse luier websites zijn Premium Protection en Baby Dry de beste luiers op de markt. Experts vinden Premium Protection luiers overdag het beste, Baby Dry luiers 's nachts.

Andere merken

Ben je niet overtuigd van de kwaliteit van Pampers? Er zijn gelukkig nog talloze andere opties beschikbaar. De bekendste alternatieven zijn luiers van Zwitsal, Huggies en Kruidvat. Al deze merken staan zeer hoog aangeschreven bij het grote publiek. Kruidvat luiers zijn - ondanks een rel in 2017 - de populairste huismerk luiers van Nederland, en Zwitsal luiers werden in 2017 verkozen tot Beste Introductie in het segment babyverzorging. Andere populaire luiermerken zijn Lupilu (huismerk luiers van Lidl) en Bonbébé. Dit laatste merk ontstond eind 2019 uit de bekende Bumblies luiers, die tot voor kort bij veel supermarkten werden verkocht.



Katoen vs. Wegwerp

Ga je als ouder voor de traditionele wegwerpluiers of toch voor katoenen luiers? Die vraag is niet één, twee drie te beantwoorden; beide soorten luiers hebben hun voor- en nadelen. In tegenstelling tot de 'ouderwetse' wegwerpluiers weten we eigenlijk nog helemaal niet zo veel van van katoenen, wasbare luiers. Wat we wel weten is dat het gebruik ervan over het algemeen goedkoper is. Daar staat tegenover dat ze wel gewassen moeten worden. Soms zijn ze zelfs zó vies dat eerst uitspoelen ten zeerste wordt aangeraden voordat je ze in de wasmachine stopt. Ook in de prijs zit een verschil. Wegwerpluiers zijn in gebruik duurder dan katoenen luiers, maar hebben als voordeel dat ze niet gewassen hoeven te worden. Na gebruik kun je hem simpelweg dichtplakken en weggooien. De afvalberg wordt dus groter dan bij katoenen luiers, maar het gebruiksgemak ligt vele malen hoger. Conclusie: wegwerpluiers zijn duurder, maar meestal wel comfortabeler. Welk type de beste is? Dat hangt vooral af van je eigen gevoel.

Kosten

Een andere belangrijke factor bij de luier keuze is je portemonnee. Zit er een groot verschil in de prijzen van luiers van verschillende merken? Nou en of! Pampers Premium Protection en Baby Dry luiers kosten gemiddeld zo'n €0,25 á €0,30 per luier. Luiers van een huismerk zoals Etos, Kruidvat of Lidl zijn al snel dertig, veertig of vijftig procent goedkoper! Een paar cent meer of minder betalen voor luier voor je baby klinkt misschien niet veel; dat verandert als je beseft dat je kindje in de eerste vier jaar van zijn leven al gauw 7300 luiers gebruikt. In het eerste jaar zijn dit er zo'n 2500, en in de drie jaren die daarop volgen gemiddeld 1800, 1500 en nog eens 1500 (natuurlijk verschilt dit per kind). Een simpel rekensommetje leert dat je luier keuze van grote invloed is op je uitgaven, en je in een paar jaar tijd al snel 500 tot 1500 euro kunt besparen op luiers. Gelukkig zijn er diverse websites die de luier aanbiedingen dagelijks met elkaar vergelijken, reuzehandig! Zoals eerder gezegd zijn katoenen luiers een stuk duurder dan wegwerpluiers, maar hier heb je dan ook langer plezier van.

Zwemluiers

Tot slot zoomen we nog even in op de zwemluiers, die elke ouders waarschijnlijk wel eens voor zijn baby zal moeten kopen. Ook zwemluiers zijn er in wasbare en wegwerpvarianten. De bekende merken zijn Huggies Little Swimmers en Pampers Splashers. De meeste ouders hebben vandaag de dag nog steeds een lichte voorkeur voor wegwerp- ten opzichte van wasbare zwemluiers, simpelweg omdat ze veel makkelijker in gebruik zijn. Ze hoeven namelijk niet gewassen geworden, en kunnen na gedragen te zijn gewoon opgerold en dichtgeplakt worden. Een nadeel voor de milieufanaten: ze zorgen voor een grotere afvalberg. Het is meteen een van de grote voordelen van de wasbare luiers. Anders plusplunten? Ze zijn bij veelvuldig gebruik op de lange termijn goedkoper dan hun tegenhangers. Het (grote) nadeel is natuurlijk dat je de luiers na gebruik moet wassen.

Conclusie

Op de vraag welke luier de beste is valt simpelweg geen eenduidig antwoord te geven. Wil je 'safe' zitten? Dan volg je miljoenen ouders en kies je zonder twijfel voor Pampers Baby-Dry of Premium Protection. Ben je avontuurlijk ingesteld? Probeer een aantal verschillende merken uit en laat je verrassen door de unieke eigenschappen van een onbekende huismerk luier. Succes!





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaspers Media
Aantal keer gelezen: 1681x
Toegevoegd: 23-04-2020 16:47
Gewijzigd: 19-08-2020 12:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!