Hoe de beste luier voor je kind kiezen?

Hoe de beste luier voor je kind kiezen?

Hoe de beste luier voor je kind kiezen?Wanneer we spreken over de verkoop van babyluiers, is Procter&Gamble op dat gebied altijd marktleider geweest. Maar de tijden zijn aan het veranderen. Het is al snel duidelijk dat de andere merken niet meer hoeven onder te doen. Integendeel! Onderzoek heeft uitgewezen dat je zeker niet de duurste luier hoeft te kopen om ook de beste luier te hebben. Maar hoe herkennen we een goede luier?

Op zoek naar de beste luier voor uw kind? Houd dan rekening met de volgende punten.

Absorptiecapaciteit

Een belangrijke punt is dat een luier de urine van de baby snel moet kunnen opnemen en vasthouden.

Een luier is samengesteld uit minstens 3 laagjes:

  • een bovenste laagje dat de billen van de baby beschermt (moet droog blijven)
  • de absorberende laag (absorptiecapaciteit en -snelheid)
  • de beschermende laag die het vocht bijhoudt (voorkomt lekken)


De absorptiecapaciteit moet hierbij voldoende groot zijn. Dit wil zeggen dat de luier voldoende vocht moet kunnen opnemen en bijhouden. Je bent niets met een luier die - het vocht misschien wel snel opneemt - maar het vocht uiteindelijk niet kan bijhouden. Anderzijds ben je ook niets met een luier die slechts 30 ml water goed kan opnemen of vasthouden wanneer een baby toch al makkelijk 60 ml plast. Dus vocht snel en voldoende kunnen absorberen en bijhouden is de boodschap.

Chemische samenstelling

Om geurtjes te verdoezelen, gebruiken sommige merken bepaalde producten die de huid van de baby kunnen irriteren. Zo kan er al wel eens gebruik gemaakt worden van Aloë Vera. Maar zoals ik ooit zelf al in een blogpost vermeld heb, kan Aloë vera net het tegenovergestelde effect geven = hevige irritaties. Kies daarom voor luiers waarop vermeld staat: 'ongeparfumeerd' of 'zonder latex'. Zaken zoals 'klinisch getest' en dergelijke, bieden totaal geen meerwaarde. Ook de vermelding 'biologisch afbreekbaar' is voor interpretatie vatbaar. Meestal slaagt het niet op de luier zelf. Zoek dan eerder naar het PEFC logo. Het PEFC logo betekent dat de onderdelen van de luier die oorspronkelijk van hout afkomstig zijn, gemaakt worden uit bossen die opnieuw heraangeplant zijn.

In de luiers van Delhaize, heeft Test-aankoop een minimale concentratie aan PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) aangetroffen. PAK's werken irriterend en kunnen kankerverwekkend zijn. De concentratie is wel zodanig laag, dat het niet als toxisch wordt beschouwd. Dat kan niet gezegd worden voor de luiers van Toujours Day & Night. Let hiermee dus op.





Aanpasbaarheid van de luier

De meeste luiers zijn rond het lichaampje en de beentjes voorzien van flexibele bandjes  die er mee voor zorgen dat het vocht ook daadwerkelijk in de luier blijft. Kies dus voor goed aansluitende bandjes (via kleefband) of die je zelf naargelang het kind, kan aanpassen.

Kies het juiste formaat voor uw kind

Je kan een goede luier aankopen maar wanneer deze te klein of te groot is, zal de luier nooit goed aansluiten of vocht kunnen bijhouden. Op de verpakking staat een indicatie van het gewicht van de baby. Op basis hiervan kan je een eerste keuze maken. Maar de juiste keuze ligt door het zelf te ondervinden. Wanneer je een heel actieve baby hebt bijvoorbeeld, is het misschien aan te raden een luier te kiezen die nauwer aansluit. Zorg dat de luier zeker niet te dik is tussen de beentjes. Dit beperkt de bewegelijkheid van je kind.

Het juiste formaat kiezen betekent ook het juiste gewicht van de luier kiezen. De reden hiervoor is dat wanneer de baby een grote of kleine boodschap doet, het gewicht van de luier toeneemt. Hierdoor is de kans groter dat de luier te zwaar wordt en afzakt. Zo is een luier van het merk 'Moltex' bijna 42 g zwaar dit tegenover een luier van het merk 'Pampers Simply Dry' die 29 g weegt.

Verder wordt er al wel eens een onderscheid gemaakt tussen luiers voor meisjes en jongens. Structureel is daar niet veel verschil aan op te merken. Het verschil ligt hem voornamelijk in het zichtbare of estetische gedeelte.

Prijzen luiers vergelijken en veel geld besparen

Volgens Test-aankoop, zijn de luiers van het merk Kruidvat qua prijs/kwaliteit de beste. Wanneer men deze vergelijkt met bijvoorbeeld 'Pampers Baby Dry' kosten de luiers van het Kruidvat per stuk bijna 20 cent minder. Op jaarbasis kan dat best uitdraaien op 1500 euro tot 2000 euro verschil.

Verzorging van de babybilletjes

Hoe beperken we zoveel mogelijk rode billetjes bij baby's? Het principe is eigenlijk simpel. Gebruik zo weinig mogelijk lotions, zepen en andere producten. Het zijn allemaal stoffen die de huid van uw baby kunnen irriteren. Ook vochtige doekjes kan men maar beter vermijden. Die bevatten vaak sterke geuren, mogelijk allergenen en bewaarmiddelen. Gebruik enkel water om te billetjes schoon te maken en zorg dat alle plooitjes goed droog zijn.

Heeft de baby toch rode billetjes? Maak deze eerst schoon met proper water en droog goed af. Behandel vervolgens met vaseline of eucerine zalf.

Er wordt als wel eens aangeraden om zinkoxidezalf te gebruiken maar daar ben ik niet zo voor te vinden. Toch niet wanneer je de zalf op regelmatige basis wilt gaan gebruiken.

Laat het kind natuurlijk ook niet te lang met een natte of volle luier rondlopen. Op die manier raakt de babyhuid sowieso geïrriteerd. Het sneller hoe beter natuurlijk.

 

 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: R. Goyvaerts
Aantal keer gelezen: 5769x
Toegevoegd: 22-06-2015 13:43
Gewijzigd: 07-12-2020 13:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!