De Zeearend en de Amerikaanse zeearend

De Zeearend en de Amerikaanse zeearend

De Zeearend en de Amerikaanse zeearendWil je meer weten over de Zeearend en de Amerikaanse zeearend? Lees dan in dit artikel over het gedrag, voedsel en meer!

Zeearend

De vliegende deur of hoe we hem kennen de zeearend. Het is een hele groot roofvogel die leeft in gebieden waar water te bevinden is. Het was voor een lange tijd een zeldzame vogel geworden, het aantal is daarentegen wel weer gestegen. De vogel is ook te vinden in Nederland. In de winter is die vooral te vinden in Friesland en in de zomer bevindt die zich meestal op thermiek, dit geld ook voor de herfst dan is die hier ook te vinden. De vogels zijn op een plek waar veel voedsel te vinden is en alleen zijn in het gebied zodat ze zich goed kunnen focussen. De kop van de oudere vogels is licht en daarbij een gele snavel ook hebben ze een witte staart. De jongere vogels hebben lichte vlekken op hun lichaam en zijn donkerbruin. De snavel van de jongen zijn ook donker.

Nest van een zeearend

Zeearenden verdedigen erg goed hun territorium. Alleen paren de zeearenden in gebieden waar veel voedsel te vinden is. Ze bouwen grote nesten die jarenlang in gebruik zijn, dit doen ze dan in de bovenkant van een boom. Als er geen bomen in de buurt zijn kunnen ze ook een nest maken op de grond. Het broedseizoen van de zeearend is van januari tot mei. In dit seizoen legt de zeearend meestal 2 eieren. Het duurt 38 dagen om het te broeden van 1 ei.

Voedsel zeearend

Vis is voornamelijk de prooi van een zeearend. Deze vissen worden dan van onder de oppervlakte meegenomen in hun bek. Je hebt ook nog eenden of jonge ganzen woord ze ook vaak op jagen. Je zult ze minder vaak zien jagen op hazen, al hoewel er wel een kans is dat ze dit doen. Als het winter is en er ligt ijs kunnen ze moeilijk op vissen jagen, dan eten ze voornamelijk aas. Aas is een dood dier of deeltjes van een dood dier. Op het eerste zicht lijkt een zeearend misschien traag, alleen als ze aan het jagen geslagen zijn kunnen ze behoorlijk snel en lenig zijn. Hij kan een eend de baas zijn en vis die andere vogels hebben gevangen te beroven. Als het nodig is kan de zeearend ook op visafval leven.

Zeearend in Nederland

In Leeuwarden zit een park genaamd Park De Alde Feanen. Dit is een natuurgebied van zo’n 2140 ha. Het bestaat uit veel water met vele verschillende dieren en planten. In dit park zou je 400 verschillende vogels en planten kunnen spotten. De zeearend kwam in 2017 in dit park nestelen. Eerder was die al gespot, maar nu probeerde ze te broeden in het gebied. Om het broeden zo succesvol mogelijk te laten gebeuren, werden er maatregelen genomen. Uiteindelijk werd een zeearend-jong op de wereld gezet. Dit gebeurde hierna nog zo 4 keer.

Amerikaanse zeearend

De Amerikaanse zeearend bevind zich in Noord-Amerika. Hij leeft hier in gebieden die grote wateroppervlaktes in hun beschikking hebben. Amerikaanse zeearenden hebben een hekel aan mensen, ze zijn zelfs bereid hun leefgebied te verlaten als het verstoort word, door de mensen. Ook zoals bij de zeearend nestelt een Amerikaanse zeearend zich in de top van een boom. Voor bescherming zoeken ze er meestal één uit die kleinere bomen om zich heen heeft. Ook is er een kans dat ze hun nest op een grond of klif maken.

Uiterlijk van een Amerikaanse zeearend

De Amerikaanse zeearend is erg sterk en groot. De snavel van hem zijn geel, dit geldt ook voor de ogen. Het lichaam van een Amerikaanse zeearend is donkerbruin en de kop is wit. De meeste krijgen pas deze volwassen veren als ze voorbij hun 5e jaar gaan. Vrouwtjes bij een Amerikaanse zeearend zijn meestal langer dan de man. De vleugels zijn behoorlijk lang namelijk 178 tot 229 cm. Ook kan een Amerikaanse zeearend tot maar liefst 94 cm lang worden. De veren wegen al 700 gram van de 4,3 kg die een Amerikaanse zeearend in totaal weegt. De slagpennen kunnen kwijt raken, dit duurt dan 2 tot 3 jaar tot ze weer terug zijn. Als een Amerikaanse zeearend nog niet volwassen is, kan hij verward worden met een steenarend. Dit komt door de kleur die ze dan hebben op het begin namelijk een donkere kleur. Je kunt ze wel onderscheiden door de vlekken bij jonge Amerikaanse zeearenden, deze zijn wit gekleurd. Je zou het eventueel ook nog kunnen zien aan de lengte van de koppen en staarten, bij een Amerikaanse zeearend is de kop langer en de staart korter.

Gedrag van een Amerikaanse zeearend

Net zoals bij de normale zeearend leeft een Amerikaanse zeearend meestal alleen. In het broedseizoen is het anders hier kunnen ze koppels vormen. Als er in een gebied genoeg prooi is, is er een kans dat je ze aantreft in grote groepen. Met deze grote groepen kunnen ze met maar liefst 400 Amerikaanse zeearenden slapen. In de winter is het rustiger of als het erg hard waait. Je hebt verschillende soorten Amerikaanse zeearenden als het gaat over trekgedrag. Dit hangt af van waar de Amerikaanse zeearend zich bevind. In sommige leefgebieden hoef je niet te migreren en in andere doen ze dat wel. Als ze dan gaan migreren komen ze samen in een gebied waar voldoende voedsel is.

Voedsel Amerikaanse zeearend

Een Amerikaanse zeearend kan veel eten, maar ze hebben wel een voorkeur dat is namelijk voor vis. Het gebied waar een Amerikaanse zeearend zich in bevindt heeft invloed op het dieet. Het succes van het jagen wordt vergroot door een stroming zijn snelheid. Ze gaan niet onderwater om de vissen te vangen, in plaats daarvan wachten ze tot een vis dichtbij het wateroppervlak komt en pakken dan de vis. Niet alleen vis staat op hun menu, je hebt ook nog watervogels waar ze op jagen. Als het winter is, word het dieet van een Amerikaanse zeearend vaak veranderd, ze gaan dan jagen op kleine zoogdieren of dode dieren resten daarvan. Als de Amerikaanse zeearend gaat jagen bekijken ze eerst goed de prooi die ze willen vanuit de lucht. Als ze dat goed hebben gedaan werpen ze zich erop en tillen ze hun prooi op van de grond. Wanneer er mensen in de buurt zijn van een Amerikaanse zeearend, krijgen ze minder trek en eten ze minder. Ze kunnen 35% minder gaan eten als er mensen zijn in hun gebied. Als de groepen aankomen in de gebieden in de zomer, is er meestal amper voedsel. Dit komt doordat het water nog bevroren is. Amerikaanse zeearenden kunnen een paar dagen zonder voedsel en hoeft zich hierover dus geen zorgen te maken. Als het water is ontdooid en er gejaagd kan worden, eten de Amerikaanse zeearend zich helemaal vol en slaan ze voedsel op. Het voedsel brengen ze dan naar de plek waar ze verblijven.

Conclusie

Je ziet best wel wat overeenkomsten tussen een Amerikaanse zeearend en normale zeearend. Je ziet dat vooral bij het jagen van de dieren. Ook zit er verschil in het uiterlijk van de dieren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 472x
Toegevoegd: 21-11-2022 14:17
Gewijzigd: 23-11-2022 12:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3517 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!