ooievaar

Leefwijze ooievaar

ooievaarBen je benieuwd naar de leefwijze van de ooievaar? Lees het artikel dan door. Je komt hier meer te weten over de ooievaar, de verspreiding (het leefgebied) van de ooievaar, het verblijf, het overwinteren en de voortplanting. Ooievaars zijn mooie vogels, ze komen gelukkig steeds meer voor, ook in Nederland. Je kunt nu meer lezen over de levenswijze van de ooievaar.

De ooievaar

Ga je naar de vogelsoorten kijken die in Nederland vaak te zien zijn, dan kun je wel zeggen dat de ooievaar een van de indrukwekkendste vogelsoorten is, die je regelmatig kunt zien. Je kunt het wel een mirakel noemen dat de ooievaar nog steeds niet is uitgestorven, de ooievaar kwam je al in de middeleeuwen tegen. Een van de grote voordelen die een ooievaar heeft is dat deze vogel bijna alles eet. Hij eet insecten, vissen, kikkers, kleine zoogdieren en ook wel kleine vogeltjes.

  • Een ooievaar is een carnivoor.
  • Deze vogel eet het meeste voedsel van de grond, uit ondiep water en tussen lage vegetatie.
  • Een nest wordt door de ooievaar gebouwd met grote takken en wordt soms meerdere jaren gebruikt.
  • Het vrouwtje legt ieder jaar een legsel van vier eieren.
  • De ouders broeden beide om de beurt en voeden samen de jongen.
  • Na 58 tot 64 dagen verlaten de jongen het nest, dan worden ze nog zeven tot twintig dagen gevoed door beide ouders.

Verspreiding van de ooievaar

Rond 1980 was er in West-Europa sprake van een dieptepunt in de ooievaarstand. Er was sprake van verlies van geschikt woongebied door ruilverkaveling. Ook was er sprake van bejaging langs de trekroutes, net name in Frankrijk. Er is in 1969 in Nederland een succesvol fokprogramma gestart, vanuit ooievaarsdorp “Het Liesvelt”. Daarbij werden de jongen vrijgelaten in buitenstations. Vanaf 2003 vlogen er weer volop ooievaars rond. De wilde ooievaars doen het ook goed, dat heeft te maken met het verminderd gebruik van pesticiden in de landbouw en de tuinbouw.

  • Goed om te weten is dat de uitgezette ooievaars gekozen zijn uit groepen die de westelijke trek volgen (over Spanje naar West-Afrika).
  • Oorspronkelijke Nederlandse ooievaars overwinterden altijd in Zuid-Afrika.
  • Er zijn in Nederland nog meer ooievaarsstations, in Herwijnen bijvoorbeeld (sinds 1979), maar ook in Eernewoude, De Lokkerij, Haastrecht, Spanga, Ommeren, Rossum en in Alphen aan den Rijn.
  • Er komen aan de zuidkant van Lelystad steeds meer ooievaars. Daar overwinteren ze dan ook. Veel ooievaars nestelen dan in de elektriciteitsmast langs de oprit van de A6 richting Almere.
  • Ook in Den Haag komen de laatste jaren steeds meer ooievaars voor.
  • In Amsterdam zijn meerdere broedparen zoals een in het Vondelpark.

Ooievaar herkennen

Als je een ooievaar ziet dan herken je deze meteen aan de gigantische vleugels, met deze vleugels kan de ooievaar gigantische slagen maken.

  • Je kunt een ooievaar ook herkennen omdat een ooievaar meestal wit van kleur is met zwarte vleugelranden.
  • De vleugelspanwijdte van een ooievaar kun je houden op 195 cm tot 215cm.
  • De grootte van een ooievaar kun je gerust houden op 95 tot 110 cm.
  •  Je ziet dus dat de spanwijdte van de vleugels van een ooievaar eens zo groot is dan de lengte. Het gemiddelde gewicht dat je aan kunt houden van een ooievaar is ongeveer 3 kilo.
  • Je kunt bij een ooievaar bijna niet zien wie nu het vrouwtje is of het mannetje, het is meestal wel zo dat het mannetje wat groter is dan het vrouwtje. 
  • Een ooievaar kun je ook herkennen aan de rode poten en de rode snavel die altijd puntig is. Deze puntige snavel gebruikt de ooievaar om prooien van de grond af te kunnen pakken, maar ook om prooien uit ondiep water te kunnen oppikken tijdens het vliegen.

Verblijf ooievaars

De meeste ooievaars verblijven in gebieden met veel water, in deze gebieden kan de ooievaar gemakkelijk aan voedsel komen. Omdat er in Nederland nog meer vogelsoorten, die ook een lange snavel hebben, hun prooi uit het water halen, ontstaat er een soort van concurrentie waardoor er dan ook weer gevechten kunnen ontstaan. Voor een ooievaar is het geen kunst om een prooi te vinden, de ooievaar vliegt een paar keer over het water of over land tot hij een prooi ziet. Als de ooievaar op een gegeven moment een prooi te zien krijgt zal hij wat snelheid verminderen en in een looiende lijn wat zakken en de prooi pakken met zijn lange snavel. De ooievaar zal de prooi in één keer opslokken en meenemen naar zijn nest.

Overwinteren ooievaars

Het is bij een ooievaar net zoals met de meeste vogelsoorten hij zal niet overwinteren in hetzelfde gebied als waar hij heeft gebroed. Kijk je bijvoorbeeld naar een witte ooievaar dan deze zal in Afrika overwinteren en broeden in Europa. Omdat een ooievaar grote vleugels heeft kan hij zeer snel vliegen, hierdoor is de ooievaar dan ook snel bij de plaats waar hij wil overwinteren. Een ooievaar zal iedere keer weer proberen te broeden in het nest van het vorige jaar. Als het broedseizoen is begonnen zullen de ooievaars dan ook weer naar Europa trekken.

Voortplanting ooievaars

Normaal gesproken is een ooievaar zijn hele leven trouw aan één partner, het kan natuurlijk wel zo zijn dat je een ooievaar hebt die meerdere partners heeft gehad, dit komt dan omdat zijn eerdere partner is gestorven. Als je een ooievaar een nest ziet maken dan zal hij dit doen door takken, mos, hooi en gras te gebruiken. Het zal ook zo zijn dat een ooievaar die een nest gaat maken gebruik zal maken van al de middelen die je in de omgeving tegen kunt komen. Als je het maken van een nest van een ooievaar in de gaten gaat houden dan zul je zien dat het nest zal bestaan uit heel veel kleine stokjes, een ooievaar kan telkens maar een paar stokjes meenemen.

Je kunt wel begrijpen dat een nest bouwen voor een ooievaar op deze manier ontzettend veel tijd kost. Dit is dan ook de reden waarom een ooievaar als het kan weer terug keert naar het zelfde nest. Het zal heus wel eens een keertje gebeuren dat een vogel een nest wil gebruiken dat van een andere ooievaar is. De ooievaar waarvan het nest eigenlijk is zie je dan zijn nest verdedigen en aanvallen. Als je ziet dat een ooievaar jongen heeft en er dreigt gevaar dan zal een ooievaar zijn nest verdedigen en zelfs overgaan tot de aanval.

Ooievaar en eieren

Hoeveel eieren een ooievaar per jaar legt kan afhangen van de omstandigheden waarin een ooievaar leeft, je mag per jaar gemiddeld wel op ongeveer drie eieren rekenen. Je ziet ook wel eens dat een ooievaar een nest heeft gebouwd op een schoorsteen, dit doet een ooievaar omdat het daar lekker warm is. Gedurende de 19e en 20e eeuw werden de ooievaars in hun bestaan erg bedreigd. Je had toen actiegroepen die er alles aan deden om de ooievaar te behouden door ze een goede leefomgeving te bieden. Binnen enkele jaren zag je dan ook dat de ooievaars in de beschermde gebieden weer begonnen te broeden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 1460x
Toegevoegd: 12-01-2016 15:06
Gewijzigd: 23-03-2016 12:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2242 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!